Hollandse hennepoorlog kan groei mediwiet niet stoppen

Fotografie 123rf

Ondanks een verbeten strijd door justitie en politie tegen thuis gekweekte hennep, waarbij zelfs honderden mensen uit hun huis werden gezet, blijft de opmars van medische wiet doorgaan. De bezeten bestrijding kan duizenden mensen die wiet voor medische doeleinden gebruiken zeker niet stoppen. De stichting Suver Nuver blijft doorgaan met de verspreiding van medische wiet.

Hollandse hennep oorlogshandelingen

Dit jaar waren er tal van invallen van de politie om hennepplanten in beslag te nemen die buiten in de tuin groeien. Dertien Zeeuwse burgemeesters zetten burgers voortaan zelfs hun huis uit als zij meer dan 5 gram cannabis in huis hebben. Op basis van een artikel in de Opiumwet, bekend als de Wet Damocles, heeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten als er drugs in een bepaalde hoeveelheid aanwezig zijn. Ze verklaren dat zij met dit beleid “een gezamenlijke vuist tegen ondermijnende criminaliteit” maken. In heel Nederland werden in 2016 al duizend panden gesloten op basis van de Wet Damocles.

Het bezit van 5 gram paardenbloem (of minder) voor eigen gebruik is strafbaar onder de opiumwet, maar leidt niet tot vervolging. Het bezit van 5 tot 30 gram is een overtreding en daarop staat maximaal een maand hechtenis en/of een boete van € 3.350. Wie meer dan 30 gram in bezit heeft, begaat een misdrijf en dat leidt tot maximaal twee jaar gevangenisstraf en/of een boete van € 16.750.

Fotografie 123rf

Mediwiet

Gelukkig trekt de Stichting Suver Nuver zich niets van deze repressie aan en breidt zelfs haar activiteiten van gratis mediwietverstrekking uit. In december worden nog 2 vestigingen geopend, namelijk in Utrecht en Rijswijk, daarmee heeft de stichting in totaal negen vestigingen door heel Nederland. Andere vestigingsplaatsen zijn Leeuwarden (waar het begon), Parkstad (Limburg), Amsterdam, Groningen, Zwolle en Almelo.

Bij Social Club hebben zich sinds de start in oktober 2015 duizenden leden aangemeld. De stichting Suver Nuver verstrekt via Social Club gratis cannabisextracten aan leden voor medische doeleinden.

Wel gaat er per 1 januari wat veranderen in de distributie van de medische wietpasta, volgens voorzitter Rinus Beintema. Het aantal één euro donateurs stijgt ten opzichte van het aantal tien euro donateurs; en het aantal kostendekkende donaties neemt ook af ten opzichte van de leveranties vanuit de stichting. We bereiken een punt waarbij het aantal nieuwe leden wel gestaag blijft stijgen. Maar het aantal mensen die de strijd met hun ziekte verliezen of weinig tot geen baat hebben bij wietolie en dus stoppen als donateur heft die stijging met zo’n 30 procent op.

Social Club verkoopt geen cannabis olie, maar werkt met een donatie systeem. Mensen die de producten bestellen doen een donatie per levering naar draagkracht. Zonder een donatie wordt het moeilijk om het project op langere termijn door te zetten. Op deze manier helpen mensen met meer draagkracht de minder bedeelden en blijven de cannabis medicijnen voor iedereen beschikbaar.

Informatie over het lidmaatschap zie het Inschrijfformulier of op de site van social club.

In januari 2018 wil de stichting beginnen met een eigen laboratorium voor het analyseren van cannabinoïden en andere werkzame stoffen in de producten. Ook komen ze met een breder assortiment cannabis-producten. Zoals sterkere soorten wietolie, CBD/THC vaporizerpennen (E-sigaretten met THC of CBD), CBD-pasta, edibles (eetbare vormen van cannabis) en meer.

Overheid bepaalt wat goed is voor mens

Er is geen zinnige verklaring voor het decennialange hysterische verbod van marihuana/wiet/cannabis/hennep. Cannabisgebruik is namelijk niet schadelijk voor de mens, kost geen mensenlevens en is als medische toepassing juist een panacea. De enige verklaring voor het verbod van marihuana kan zijn dat vrijgave van cannabis de winsten van de farmaceutische en petrochemische industrie en werkgelegenheid van de hulpverleners en justitie bedreigt.

Sinds het begin van de 20e eeuw wordt de hennepplant (marihuana) gepresenteerd als een gevaar voor de volksgezondheid. Dit volledig foute beeld leeft nog steeds bij de politiek en in een groot deel van de samenleving.

Hennep is eeuwenlang gebruikt in de scheepsbouw, boekdruk, als kleding en medicatie vanwege zijn ontgiftende en helende werking. In 1400 droeg het gebruik van hennep bij aan de snelle groei van het boekdrukken. Het eerste boek, de Gutenberg Bijbel werd gedrukt op hennep papier. In 1600 waren de VOC schepen uitgerust met zeilen en touw van hennep, een beetje schip had circa 15 mijl aan touw en vele vierkante meters aan canvas (geweven hennep).

Aan het einde van de 19e eeuw verkochten Nederlandse drogisten extracten van cannabis. Het medicijn was bekend onder de naam Extractum Cannabis Indicae. Het werd gebruikt voor toevallen, astma, krampen, slaapstoornissen en migraine.

Foto 123rf.com

Begin 20e eeuw lukte het multinationals om het publiek te laten geloven dat hennep een bedreiging was voor het volk. Krantenmagnaat Hearst wilde zijn kranten op papier drukken en chemie concern DuPont wilde aardolie gaan verwerken. Zij zagen hennep als concurrent van hun plannen. Later volgde Big Pharma (3000 miljard grote farmaceutische industrie) die medicinale wiet beschouwt als een winstbedreiging, omdat het eenvoudig te verbouwen is en doordat mensen er werkelijk baat bij kunnen hebben. Zij lopen winst mis wanneer meer mensen beter worden.

Marihuana was nooit eerder een probleem in Amerika, totdat het plotseling met een slimme mediacampagne gelinkt werd aan illegale Mexicaanse immigranten. Zij zouden door marihuanagebruik waanzinnig en agressief worden. Het Amerikaanse publiek werd overdonderd met een hetze tegen “The Killer Weed”. Met succes, want de weinig kritische volksvertegenwoordigers stemden in met dit vervalste beeld en verboden daarop de hennepteelt.

De rest van de wereld volgde het anti-marihuanabeleid van het Amerikaanse Rijk.

Diverse Europese landen hadden grote inkomsten uit drugs, waaronder Nederland. In 1912 kwam het in Den Haag tot een internationale conferentie waarin diverse landen, waaronder Nederland, het Internationale Opiumverdrag opstelden. In Nederland leidde dit tot de Opiumwet van 1919. De eerste wet van 1919 diende om de illegale handel in opium tegen te gaan, aangezien het opiummonopolie (opiumregie) in handen was van Nederland. Het ging in deze wet alleen om opium en cocaïne. Het bezit hiervan werd strafbaar gesteld, tenzij voor handelsgebruik. De Opiumwetten maakten geen einde aan de staatshandel in opium in de Nederlands Indische koloniën. Tussen 1904 en 1940 bedroeg de winst op opium 456 miljoen gulden. Pas in 1942 maakten de Japanners een einde aan de Nederlandse opiumhandel in de Indische archipel.

De Opiumwet van 1928 ging een stap verder, hasj/marihuana werd aan de lijst toegevoegd, omdat hasj krankzinnigheid zou veroorzaken. Autoriteiten zagen hasjgebruikers als oproerkraaiers. Het bezit en het gebruik werden strafbaar.

Autoriteiten kunnen echter niet langer verbergen dat hennep de volksgezondheid kan dienen. De Amerikaanse regering heeft toegegeven dat marihuana bepaalde kankercellen kan doden en andere doet krimpen. Aldus een studie van het NIDA – National Institute on Drug Abuse (informatie over medische marihuana).

Deze boodschap heeft meer dan 40 jaar op zich laten wachten. In 1974 was dit al bij de Amerikaanse regering bekend. Destijds gaf de regering opdracht voor een studie over hennep, maar blokkeerde verder onderzoek toen bleek dat de plant een enorm positief potentieel bezat. Opnieuw in 1990 werden bewijzen hiervoor ontdekt, maar die werden opnieuw ontkend.

In wiens belang verbiedt regering hennepteelt eigenlijk?

Wat mag en wat niet mag op het gebied van cannabis is geregeld in de Opiumwet. Deze wet maakt een onderscheid tussen harddrugs en softdrugs (lijst I en lijst II). Cannabisproducten zijn softdrugs. Voor alle drugs geldt dat bezit, handel, verkoop en productie strafbaar zijn. Niet-strafbaar is het gebruik voor medische, diergeneeskundige  en wetenschappelijke doeleinden. Als je alcohol met wiet vergelijkt blijkt de vrije alcohol werkelijk gevaarlijk voor de gebruikers, dit in tegenstelling tot de verboden wiet.

Vergelijking alcohol en wiet

Cannabis Alcohol
Matig cannabisgebruik (hasj of wiet) is schadelijk voor de longen (bij roken) Matig alcoholgebruik levert nauwelijks schade op
Alcohol veel schadelijker dan overmatig blowen Overmatig alcoholgebruik is zeer schadelijk
Er is geen sterfte als gevolg van hasj of wiet. Jaarlijks overlijden 4000 mensen als gevolg van ziekten door alcoholgebruik
 Blowen is vooral geestelijk verslavend Alcohol is verslavend, zowel geestelijk als lichamelijk
Bij eenmalig gebruik is alcohol schadelijker dan cannabis. Alcohol leidt tot agressie, ongelukken en alcoholvergiftigingen.

Bron: Jellinek

Rob Vellekoop, 4 december 2017