Een voedselcoöperatie opzetten: samen overvloed scheppen en verdelen

Foto 123rf

Een bijdrage door Jacqueline van Rijswijk*

Onderweg naar een parallelle samenleving zal ook het opzetten van een voedselcoöperatie nodig zijn. Particulier eigendom, contant geld en individuele vrijheid dreigen te verdwijnen doordat de wereld zich ontwikkelt naar een totalitair controlesysteem. Jacqueline beschrijft een volgend hulpmiddel: de voedselcoöperatie.

Weerbaarheid

We zien aankomen dat toevoerlijnen zullen gaan haperen en daarom heeft het zelf verbouwen van voedsel een hoge prioriteit. Met een voedselcoöperatie kun je overvloed onderling delen en zo voor alle deelnemers een breder voedselaanbod tot stand brengen.

Het is niet voldoende om te starten met een eigen moestuin. Alhoewel dat een goed begin is, ben ik er achter gekomen dat dit niet voldoende is.

Eind januari volgde ik The Greater Reset Activation, een zeer goed initiatief van Derrick Broze en John Bush (die beiden deel uitmaken van het Freedom Cell Network in Texas).

Tijdens deze online conferentie gaf Jonathan Ramirez een verhelderende voordracht met als titel ‘Subsistence and Survival in an Age of Instability’. Zie voor de registratie daarvan de video onder dit artikel.

In deze voordracht gaf hij belangrijke tips over het vergroten van je weerbaarheid. Dit zijn twee van zijn sheets:

Grotere weerbaarheid is nodig, omdat we niet alleen te maken krijgen met voedseltekorten, maar ook met een vaccinatie ID (zie het voorbeeld van Israël). En er komt mogelijk nog veel meer op ons af. Bovendien: we willen toch ‘uit de matrix stappen’ en het systeem niet meer steunen met ons geld en onze energie? We willen toch een Nieuwe Aarde?

Het een leidt naar het ander. Wanneer je jezelf weerbaarder maakt, wordt je minder afhankelijk (tot bijna niet meer) van het controlesysteem en ben je bezig met het creëren van die Nieuwe Aarde.

Je eigen voedselplan

Ik heb opvolging gegeven aan een van Jonathan’s tips: maak je eigen voedselplan. Dat brengt heel veel inzichten. Je komt er dan achter dat je met je eigen moestuin (afhankelijk van hoe groot die is natuurlijk) nog steeds maar een gedeelte van je totale voedselinname dekt.

Als je niet een heel groot stuk land ter beschikking hebt dat je samen met anderen onderhoudt, dan ben je nog steeds afhankelijk van ‘externe inkopen’ bij de supermarkt en andere toeleveranciers. Niet zo weerbaar dus.

Wat doe je als je geen off-grid boerderij (met alles erop en aan) ter beschikking hebt en je woont in ‘normaal huis’ net als mijn partner en ik? Dan creëer je een netwerk van mensen in de buurt die je kunnen helpen om de nog ongedekte delen van je voedselplan af te dekken. Daarnaast ga je leren zelf verschillende dingen te doen, zoals pasta maken en groenten conserveren, bijvoorbeeld door te wecken.

Als eerste stap om dit netwerk te creëren heb ik het initiatief genomen om een voedselcoöperatie op te starten. Ik kwam in contact met iemand uit de buurt met een klein clubje wakkeren en met iemand die deelneemt aan een Lucht-Je-Hart Cirkel en lichtte het idee toe. In beide groepjes resoneerden mensen met het idee en inmiddels is het al in een project uitgemond. We zijn aan de slag!

De overvloed ruilen

De kern van onze voedselcoöperatie bestaat uit individuele mensen of kleine groepjes die zelf in actief bezig zijn met het produceren van biologisch of bio-dynamisch voedsel, zoals groente, fruit, kruiden, noten, zaden, granen, eieren en dergelijk. Zij verenigen zich om de uitwisseling van de overvloed aan geoogste producten onder elkaar te organiseren.

Deelnemers aan de coöperatie zijn bijvoorbeeld mensen met een moestuin aan huis, met een eigen volkstuintje, met een gezamenlijke moestuin of volkstuin, of zelfs een voedselbos hebben.

De leden produceren zelf allemaal voldoende voedsel om een deel van hun oogst ter beschikking aan anderen te kunnen stellen. Zij delen en ruilen hun overvloed met elkaar.

Bijvoorbeeld: ik heb nu een kilo verse sperziebonen over en geef ze aan jou. En jij hebt op een gegeven moment 10 eieren over en geeft die aan mij. Op deze manier kunnen de individuele deelnemers van deze coöperatie van een breder scala aan voedselproducten genieten.

De coöperatie kan zich vervolgens verbinden met lokale boeren- en andere bedrijven in de voedselsector om het scala aan voedselproducten verder te verbreden. Hierbij valt te denken aan zuivel (melk, kaas, boter), meel en brood, honing, vlees en vis.

Dit samenwerkingsverband is ook een goede basis voor:
* Het uitwisselen van kennis en ervaring met betrekking tot het verbouwen van biologisch en bio-dynamisch voedsel.
* Het delen en ruilen van onder andere zaailingen, plantjes en zaden, naast andere zaken.
* Het samen inmaken en drogen van groente en fruit en dergelijke.
* En uiteraard is het een mooi platform om elkaar met raad en daad door de ‘moeilijkere tijden’ heen te helpen.

Met gesloten beurs

Een moes-voortuin

In iedere tuin kun je voedsel verbouwen. Dit zijn pas aangelegde bedden in een voortuin.

In ons project hoop ik zo lang mogelijk het idee van delen en ruilen (waarde voor waarde) overeind te houden. Ik wil zeker in het begin geen ‘geldmiddelen’ introduceren.

Dat is lastig voor sommigen, want we zijn natuurlijk geprogrammeerd om met geld te moeten betalen als we iets van een ander willen. ‘Dan moeten we ook onze eigen munt creëren mogelijk’, is dus al geopperd….

Ik ben van mening dat het ook anders kan, maar daarvoor moeten we leren vertrouwen. Het vertrouwen hebben dat we elkaar kunnen helpen en kunnen delen en ruilen met elkaar. Het vertrouwen ook dat daarin een goede balans te vinden is.

Een leerzaam proces

Dit is een proces en we hebben natuurlijk een hele weg te gaan, gezien waar we vanaf komen. Maar tijdens dit proces gaan we ook heel veel leren, alleen dat al is een reden om het te doen, is mijn mening. Wanneer we samen een nieuwe samenleving willen creëren, gebaseerd op liefde en vertrouwen, dan zullen we aan de slag moeten en gaan DOEN. Dan zullen we leren wat werkt en niet werkt.

Tot slot, waar ik voor ga, is een positief resultaat, namelijk een goed lopende voedselcoöperatie. Voor onszelf en alle deelnemers natuurlijk, maar vooral ook om wakker wordende mensen een alternatief te kunnen bieden, in plaats van ‘het nieuwe normaal’.

Met het opbouwen van onze coöperatie betekent dat er een keuzemogelijkheid komt, een zichtbare andere weg. Zo kunnen we een nieuwe manier van ‘samen Zijn’ tonen.

Bron: Transitieweb

5 Comments

  1. Dank Rob voor het onder de aandacht brengen (heb het verder gedeeld..)

  2. Hallo, ik vind het een goed idee. Als ruil(tussen)middel,zou je kunnen kiezen voor iets gelijkaardigs als de ‘lets’. Ok dit is een systeem maar dan om diensten te ruilen. Het bestaat al lang en er is al wat ervaring in gestoken. Dus misschien kunnen jullie je licht hierbij opsteken?

  3. Ben helemaal voor dit idee…alhoewel het niet gemakkelijk lijkt om in eigen omgeving medestanders te vinden om zoiets op te starten.
    Ben al een tijdje op zoek naar info cq stappenplan.

  4. Ik dacht dat ik de enige was die hierin een weg zoek wat betreft de manier van leven en denken , echter in mijn omgeving sta ik alleen…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.