Good news net: positief nieuws gevraagd

Toen ik vanmorgen Twitter aanklikte viel mijn oog op deze tweet van @Partysangirl. Ze laat zien dat de VS  ISIS hergroepeert in Afghanistan om via dit land een oorlog met Iran uit te lokken. Het kost me ongelofelijk veel moeite deze tweet te negeren en me te blijven richten op opbouwend nieuws. Toch weet ik dat ik met mijn idee van het ‘good news net’ moet doorgaan.

De massa media en 99% van het alternatieve nieuws richten zich op de werkelijkheid waarin oorlogen en misdaden tegen de menselijkheid schering en inslag zijn. Door steeds de nieuwsverzameling op dit negatieve nieuws te richten creëer je de suggestie dat onze moderne samenleving niet kan zonder geweld.

Er loopt een giga netwerk over de wereld dat voortdurend al het negatieve nieuws verzamelt en de consument er mee overvoert. Een netwerk van positieve berichtgeving ontbreekt vrijwel. Een enkele keer sijpelt er wat positiviteit door.

Ik heb na 6 jaar negatieve nieuwsgaring geleerd dat negatief nieuws slechts de helft van de werkelijkheid is, het andere deel is een wereld die wel degelijk zijn mooie momenten kent en heel mooi en zuiver is. Helaas raakt dat beeld van die mooie wereld steeds meer  vervuild met rottigheid en geweld. In plaats van dat de sociale media zich afzetten tegen de stroom van negatieve drek gaan de gebruikers hierin mee en versterken het zwarte beeld.

Hiertegen opboksen is geen sinecure, omdat de lezers gewend zijn geraakt (verslaafd?) aan negativiteit en echt moeten wennen aan positieve berichtgeving.

Vandaar dat ik een rechterkolom op de home pagina van DLMPlus heb toegevoegd met berichten over het ‘Goede leven’. Als inspiratie voor de lezers, maar ook voor mezelf. Soms moet ik in mijn ogen wrijven om uit te kijken naar nieuws dat opbouwt, soms dwars tegen de verleiding in om dat slechte van de mens niet te vergeten, de rottigheid naar voren te brengen.

Toch is dit niet genoeg.

Ik wil met steun en hulp van ieder die zich daartoe geroepen voelt een ‘good news net’ opzetten. Dus alle suggesties op dit gebied zijn welkom op goodnews@dlmplus.nl.

 

Rob Vellekoop, 1 januari 2018