De last van succes (1)

Enige jaren geleden schreef ik een aantal artikelen over succes. De aanleiding was de obsessie van veel mensen om zoveel mogelijk succes te behalen. Om het bewustzijn hierover te vergroten heb ik wat inzichten verzameld over het tegenovergestelde. Dit is het eerste deel in de serie ‘onsucces’.

‘Succes wordt geïnspireerd door een gebrek aan liefde voor jezelf’

Waardering

Iemand die succes ‘heeft’ ontvangt hiervoor bewondering. Helaas is dit succes niet van hem, omdat hij het niet kan bezitten. Bij de minste of geringste aanleiding waait het weg. Na het kwijtgeraakt te zijn willen mensen het opnieuw in bezit krijgen en worstelen om weer zover te komen. Denk aan de schrijver die zijn eerste bestseller schrijft en daarna er nooit meer eentje heeft kunnen schrijven.

We zijn hartstochtelijk op succes uit omdat we dit koppelen aan waardering. Mensen die zichzelf niet zien staan of zichzelf niet kunnen liefhebben, hebben respect nodig van anderen. Vanaf het moment dat ze ergens succes in hebben, beginnen anderen hen te waarderen. Dus succes hebben is een manier om liefde (beter nog: iets dat dit suggereert) te ontvangen die je aan jezelf niet kunt geven.

Vandaar dat ik onsucces promoot, om het tegenovergestelde te herkennen waarmee de meesten van ons koortsachtig bezig zijn.

Succes wordt geïnspireerd door een gebrek aan waardering voor jezelf, het tegenovergestelde is dat je dit helemaal niet nodig hebt omdat je al positief over jezelf bent.

Je kunt hierachter komen door te beginnen met je gevoel te volgen of dat wat je hart je ingeeft. Dan zal je namelijk helemaal geen behoefte meer hebben aan het behalen van succes.

Hart

Eigenlijk is het heel eenvoudig om te herkennen of je je hart volgt. Dat merk je namelijk doordat er geen tegenprestatie verwacht wordt. Iedere prestatie wordt immers normaal gesproken geleverd in ruil voor een tegenprestatie. Denk aan geld, succes, waardering, rijkdom, carrière, ego en ‘something we call love’.

Als je je hart volgt is deze afweging afwezig. Dan help je bijvoorbeeld mensen zonder er iets voor terug te verwachten. Feitelijk drijf je dan mee op een ongelofelijke stroom liefde. En wanneer je dan iets doet voor een ander heb je geeneens door dat je iemand helpt. Het is onderdeel van de stroom. Het kan dus een part van je leven worden.

Het raakt iedereen, het gevoel dat iemand iets doet voor jou zonder er iets voor terug te vragen. Onvoorwaardelijke liefde is het mooiste wat je kunt ontvangen. Ook als niemand dit kan ‘bezitten’. De dingen die je ontvangt zullen namelijk weer wegdrijven in de stroom van liefde.

Als je onvoorwaardelijk wilt liefhebben dan deel je met anderen iets wat je kunt doorgeven. Aangezien je echter niets bezit, kan je er evenmin iets voor terugvragen. Dat is het grote misverstand, denken dat we iets hebben. We kunnen alleen de energie doorgeven die tussen ons stroomt, nadat we onze harten ervoor opengezet hebben.

Dus als je iets voor een ander doet en je beschouwt de door jou hieraan gespendeerde tijd als die van jou, dan heb je behoefte aan compensatie voor jouw tijdverlies. Als het niet in je opkomt te denken dat tijd van jou is dan maal je niet over een beloning.

Wees alsjeblieft onsuccesvol, het zal je goed doen!

Lees ook geluk-is-van-iedereen

Of de serie ‘Onsucces’

Rob Vellekoop, 7 juli 2024

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.