EndeGelaende voert actie voor goed leven zonder fossiele brandstoffen

Keulen – De actievoerders die zondag naar de bruinkoolmijnen in de buurt van Keulen reizen willen de Duitse klimaatpolitiek ontmaskeren.

Zondag om 9 uur in Buir bij Keulen zijn 4500 mensen bij elkaar gekomen om naar Morschenich te gaan. Dit dorp wordt vernietigd om ruimte te maken voor de bruinkooldagmijn Hambach. Ende Gelände activisten gaan de infrastuctuur van de mijn vandaag blokkeren. Zij roepen op om de kolenwinning af te bouwen. Onder hen zijn ook klimaatactivisten van eilanden uit de Stille Oceaan die de gevolgen van de klimaatverandering direct ondervinden doordat hun woonomgeving onder water verdwijnt door stijging van de zeespiegel.

Zij eisen het einde van het gebruik van fossiele brandstoffen met name in Duitsland. De Duitse mijnen behoren tot de grootste van de wereld. Een klimaatstrijder uit Tonga zegt dat hij gekomen is om zijn land, cultuur en hun identiteit te verdedigen.

Op maandag start de 23e Wereld Klimaat Conferentie (COP23). Ende Gelände streeft naar klimaat rechtvaardigheid en een onmiddellijke terugtrekking uit fossiele brandstoffen.

Zij zeggen:“Tijdens de klimaat top van de VN zit ook de fossiele lobby aan de onderhandelingstafel. De stem van degenen die al massaal lijden onder de gevolgen van klimaat verandering hebben te weinig invloed. We moeten zelf de aanzet geven voor echte oplossingen. Dat is het doel van vandaag, als we de koleninfrastructuur gaan blokkeren in het Rijnland.”

“Op internationaal niveau presenteren politici en bedrijven zichzelf als klimaat redders terwijl op enkele kilometers afstand het klimaat letterlijk verbrand wordt. We willen geen wereldkampioen in het winnen en verbranden van bruinkool zijn. Daarom gaan we naar de mijnen om het klimaat te beschermen.”

De kolenvelden in het Rijnland zijn een hot spot geworden van de klimaat beweging in de afgelopen jaren. De mijn activiteiten, met drie open bruinkoolmijnen en vier electriciteitscentrales zijn Europa’s meest vervuilende. Samen braken zij 80 miljoen ton CO₂ uit per jaar. Tot nu toe willen zowel de energie gigant RWE als het Bundesland Nord-Rhein Westfalen doorgaan met de bruinkoolwinning tot 2045. Bruinkool is een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen naast aardolie.

Activisten onderweg naar de bruinkoolmijnen

Confrontatie met de politie

Iedereen wordt gearresteerd door de oproerpolitie

De laatste activisten zijn uren later uit de mijn teruggekeerd.

Rob Vellekoop, 5 november 2017