Hoe Carrey publiek aanzet tot actie

Foto 123rf

De showbizwereld is in rep en roer door Jim Carrey’s gewaagde uitspraken. Ingewijden vrezen zelfs voor zijn leven. Carrey is de 55-jarige Canadese held van films als Dumb and dumber, Truman Show. Hij brengt zijn reacties met flair en ogenschijnlijk met veel humor, maar onder het oppervlak zit ernst en diepe wijsheid van iemand die het geluk niet vindt in rijkdom en roem en ook snapt waarom.

Tijdens New York Fashion Week in september heeft hij een kort vraaggesprek met een verbouwereerde interviewster dat de wereld is overgegaan.

Hierin zegt hij dat het worden van een icoon absoluut het laagste doel is wat iemand zich kan stellen. Hij vraagt haar:”Geloof jij in iconen?”
Jim Carrey:”Ik geloof niet in iconen. Ik geloof niet in persoonlijkheden. Ik geloof dat vrede verder gaat dan persoonlijkheden. Verder dan de uitvindingen in de ruimte. Ik geloof dat het dieper gaat. Wij zijn een energieveld dat danst voor zichzelf. ….We doen er niet toe. Het zijn dingen die met ons gebeuren. Het is niet onze wereld. Niets is echt.”

Maar hiermee blijft het niet. In andere vraaggesprekken maakt hij duidelijk waarom hij tot deze gedachten komt. En opnieuw zijn de reacties hierop van variërend van diep afgrijzen tot bewondering.

Hier ligt hij een deel toe, maar nog niet alles.

 

Jim Carrey vertelt.
“Op een bepaald moment realiseerde ik me, als het zo gemakkelijk is om Jim Carrey te verliezen, wie is Jim Carrey dan eigenlijk. Ik geloof dat ik een beroemd idee moest worden om alles te krijgen waarover mensen dromen. Dit veroorzaakte een hoeveelheid mens, een hoeveelheid dingen. Het lijkt succes, en mijn verbinding hiermee opgeven is een deel van de evolutie van ego’s, om het eerste deel van je leven te spenderen aan het verwerven van dingen en dit toevoegen. Denken dat je dit aan jezelf kunt toevoegen dat ziet er allemaal prima uit.

Het is schitterend als je een geweldige auto hebt, mooie kleren en dat je iets doet en bent dat mensen bewonderen, maar dit kan je nooit vervullen, je kunt nooit gelukkig zijn, want daar komt geluk niet vandaan.

Er is geen ‘Jij’. Je kunt ‘Ik’ niet zijn. Jij bouwde immers de constructie. Het zijn slechts ideeën. Het enige dat je onderscheidt van een Afrikaanse Amerikaan of van een Afrikaanse Canadees is een idee.

Het gevoel van Heelheid, Eenzijn is een ander gevoel. Het zijn allemaal rollen die ik speelde, inclusief Jim Carrey. Die rol was er een met minder intenties, omdat ik dacht dat ik iets bouwde dat mensen leuk zouden vinden. Het was een rol. Ik speelde een man die vrij van zorgen was, zodat mensen die naar me keken zorgeloos zouden zijn.

Het verschil tussen neerslachtigheid (depression) en droefheid is dat neerslachtigheid (depression) betekent diepe rust (deep rest). Je lichaam heeft behoefte aan diepe rust omdat hij een rol probeerde te spelen.

“Iedereen zou rijk moeten worden en alles krijgen waarvan ze hebben gedroomd, zodat ze kunnen zien dat dit niet het antwoord is.”

Carrey laat het hier niet bij en gaat een stap verder. Als je een fan bent van Carrey wil je toch minstens weten waar dit allemaal vandaan komt. Daarover laat hij zich ook uit en na enig speurwerk komt hij met een wazig verhaal, dat je alleen kunt snappen nadat je je erin hebt verdiept. Op deze manier zet hij duizenden mensen aan tot actie, tot actie om verder te kijken dan ze gewend zijn. Dat is de verdienste van Carrey.

Binnenkort zal ik hierover meer berichten.

 

Rob Vellekoop, 15 november 2017