Positief nieuws over de leugen van Zijlstra

Naast het ontmaskeren van de leugen van Zijlstra over de agressieve bedoelingen van Poetin zijn er meer acties onderweg om de Koude Oorlogsfeer tussen Rusland en Europa te verminderen. Ook al draait de oorlogspropaganda richting Rusland op volle toeren, er zijn allerlei groeperingen in de weer om de vrede in Europa te bewaken.

Het achterhalen van de leugen, haalt de suggestie van Poetins agressieve bedoelingen naar zijn buurlanden onderuit. Deze suggestie wordt voortdurend door de NAVO en zijn leden gebruikt als rechtvaardiging om troepenversterkingen naar de grenzen met Rusland te sturen. Zijlstra gebruikte zijn verhaal jarenlang om wantrouwen in Rusland te versterken.

De voormalige VVD-minister heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. Hij waarschuwde voor een oorlog met Rusland. ‘Ik was begin 2006 aanwezig in de datsja van Vladimir Poetin’, zegt Zijlstra in de toespraak die online nog circuleert. ‘Ik was medewerker (van Shell). Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland. Want Groot Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have.’

En er zijn nog meer acties om de kunstmatig opgebouwde vijandige sfeer met Rusland te temperen en oorlog te voorkomen.

Zo hebben eind januari vertegenwoordigers van het Europees Netwerk tegen Wapenhandel en het online actieplatform WeMove.EU meer dan 142.000 handtekeningen overhandigd aan leden van het Europese Parlement en het kabinet van EEAS (European External Action Service) voorzitster Mogherini. Hiermee wordt opgeroepen om geen Europese subsidies te geven aan de wapenindustrie. Europees geld kan beter gebruikt worden voor maatregelen om oorlog te voorkomen, zoals klimaatbeleid en ontwikkelingssamenwerking vinden de vredestichters.

Investering in onderzoek naar nieuwe wapens draagt niet bij aan vrede en veiligheid, en nieuwe wapentechnologie zal leiden tot nog meer wapenexport. De suggestie dat Europese wapenfinanciering zal leiden tot minder ‘doublures’ in de wapenproductie, dus tot minder wapens (er worden binnen Europa meerdere types van dezelfde wapensystemen ontwikkeld en geproduceerd) is nogal onwaarschijnlijk.

Het is een politieke keuze van nationale lidstaten om een eigen wapenindustrie in stand te houden. Nederland kiest bijvoorbeeld voor een sterke nadruk op marine-industrie, die niet komt uit economische motieven. Geld geven aan de wapenindustrie zonder politieke inbedding is fijn voor de wapenindustrie, maar niet goed voor vrede.

Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel heeft een online informatiemodule ontwikkeld met achtergrondinformatie over de EU subsidies voor wapenproductie.

Op 7 juni 2017 lanceerde de Europese Commissie het Europese Defensie Fonds. Met als doel het financieren van Onderzoek en Ontwikkelingsprojecten voor militaire doeleinden. Dit alles moet de militaire kracht van de EU leden versterken en hun onafhankelijkheid. Daarnaast zou het meer werkgelegenheid in deze bedrijfstak moeten opleveren. Vanaf 2021 wordt er volgens plan 1,5 miljard euro per jaar in gepompt.

Er is ook een Europees Netwerk tegen wapenhandel (ENAAT) actief. Activiteiten van ENAAT groepen variëren van het campagnevoeren tegen de financiering van wapenexporten door overheden, banken en pensioenfondsen tot lobbyen voor striktere export regels.

Rob Vellekoop, 16 februari 2018