De Australische manier om politici te laten luisteren over steenkool #Adani

In iedere democratie is het ondanks dat het volk ‘regeert’ niet eenvoudig om de politiek ook te laten doen wat de bevolking wil. Zo ook in Australië. Hier wil een protestbeweging voorkomen dat er een giga kolenmijn wordt geopend, ondanks het wereldwijde besef dat kolen schadelijk zijn voor het milieu. DLM+ zet op een rijtje op welke manier de Australiërs dit aanpakken.

De #StopAdani beweging bestaat uit duizenden individuen en groepen verspreid over heel Australië.

Informatie

In de eerste plaats informeert de groep via hun website op een heldere manier wat er mis is aan kolen en aan het Indiase concern Adani. Zij geven aan dat ‘kolen de planeet en ons doodt’, dat de vervuiling door het verbranden van steenkool de grootste bijdrager is aan de opwarming van de aarde, dat het ons leven bedreigt. Daarnaast vergt de kolenwinning water en verontreinigt dit, het beschadigt onze gezondheid en vernielt het natuurlijke landschap. Deze stellingen onderbouwen ze met een enorme berg aan feitenmateriaal.

Vervolgens geven zij aan waarom Adani een onbetrouwbare gesprekspartner is. Volgens de beweging staan de bedrijven van Adani onder verdenking van corruptie, fraude, witwassen van geld en belastingontduiking in India. Ook zijn een aantal werkmaatschappijen ondergebracht op belastingparadijzen zoals de Kaaiman Eilanden en de Britse Maagdeneilanden. Ook illustratief is dat bleek dat Adani het publiek had misleid over het bedrag aan royalty’s en banen die de mijn zou creëren.

Als de Australische regering het Adani project en zijn spoor- en haveninfrastructuur doorzet opent dit de weg naar 9 nieuwe kolenmijnen van de meest vervuilende fossiele brandstof in de wereld. De mijn zal de grootste nieuwe kolenmijn van de wereld worden, die vijf keer zo groot is als de haven van Sydney.

Opbouw beweging

De #StopAdani beweging moet het opnemen tegen de fossiele brandstof lobby die miljoenen pompt in advertentie campagnes. Adani heeft op zowel staats- als federaal niveau vergunningen binnen om de mijn te gaan graven. In 2017 zette de beweging een grote stap door Australische en Chinese banken zover te krijgen dat ze niet de mijnbouw wilden financieren, ook de regering van Queensland (deelregering) sprak zijn veto uit over een lening van 1 miljard dollar. De beweging is georganiseerd rondom talrijke lokale clubs. Vanaf de website kunnen flyers, banners, video’s, een protestlied, gidsen en dergelijke worden gedownload.

In maart 2017 start de #StopAdani Roadshow. Meer dan 4000 mensen komen op acties af en sluiten zich aan bij de beweging. Meer dan 160 lokale #StopAdani groepen gaan van start.

Op 7 oktober van datzelfde jaar verzamelen zich 20.000 mensen bij 65 acties verspreid over heel Australië tijdens de grote actiedag #StopAdani. Zij geven een signaal af aan politici om ‘Nee’ te zeggen tegen de lening van 1 miljard dollar aan Adani en niet de grootste mijn van Australië te bouwen in de buurt van het Grote Barrière Rif.

In december 2017 laat #Stop Adani pas echt hun tanden zien, wanneer zij 130.000 oproepen doen aan kiezers in Queensland vlak voordat zij gaan stemmen. Zij waren bij ieder media event en kregen het voor elkaar dat iedere potentiële coalitiepartij van de te vormen deelregering in Queensland zou stemmen tegen de 1 miljard lening aan Adani. Daarna trekken ook Chinese banken zich terug van het steenkolenproject.

Het jaar 2018 moet de kolenmijn van de beweging de genadeklap krijgen. De Federale Labour partij lijkt om, maar heeft nog steeds niet openlijk zich uitgesproken tegen de mijn. Spoorwegmaatschappij Aurizon trekt zich terug voor de bouw van de Adani’s spoorlijn. Op het ambitieuze programma staat het lanceren op 22 februari van de tweede documentaire #StopAdani: A Mighty Force. Die door groepen Autralie breed vertoond gaat worden. Bootcamps worden georganiseerd om activiteiten voor te bereiden. De lokale groepen zullen onophoudelijk lokale politici onder druk blijven zetten over Adani. En tijdens belangrijke politieke momenten zal de beweging zich laten zien. Daarnaast zullen ze Adani gaan promoten als het belangrijkste onderwerp tijdens de komende federale verkiezingen.

De #StopAdani beweging is ervan overtuigd dat de grote meerderheid van Autraliers Adani wil stoppen. Zij beloven alles op alles te zetten om uiteindelijk de politici te laten luisteren naar wat twee derde van de Aussies wil, namelijk het definitief stopzetten van dit vervuilende kolenmijn voorstel voor eens en voor altijd.

Rob Vellekoop, 16 februari 2018