Steun voor sierbloemen zonder gif, schoon en mooi

123rf

Eline Houtkamp wil sierbloemen telen zonder pesticiden. Om haar pluktuin en kwekerij te professionaliseren is ze een crowdfundactie gestart. Ze heeft een pluktuin met biologische bloemen in het Drentse Wapserveen op een weiland met agrarische bestemming. De actie duurt nog 15 dagen en heeft al meer dan 5000 euro opgeleverd.

Bloem en Oogst is een kleinschalige, duurzame bloementuin in zuidwest Drenthe. Eline teelt hier schone seizoensbloemen in de volle grond. Schoon? Ja! Omdat zij geen herbiciden, pesticiden en kunstmest gebruikt.

Ze schrijft:”Hoe mooi zou het zijn als je met die bloemen kan zorgen voor de natuur? Schone bloemen dragen bij aan biodiversiteit, gezonde voeding voor bijen en een goed bodemleven.” Al 65 investeerders investeerden gemiddeld iets minder dan 100 euro per persoon. Haar aanpak spreekt mensen aan.

Eline koestert de natuur, zij zorgt met veel liefde voor de bodem want dat is tenslotte waar het zaadje ontkiemt. “Door samen te werken met- en te letten op- de natuurlijke aanwezige elementen (zon, wind en water) hoeven er weinig tot geen externe bronnen aangevoerd te worden. Een gezonde bodem heeft genoeg vocht in droge periodes en voert het voldoende af in natte periodes. Door jaarlijks af te wisselen met gewassen en groenbemesting, blijven er genoeg voedingsstoffen over in de bodem. Als dat nodig is neemt Bloem en Oogst organische bemesting (biologische paardenmest en paddenstoelencompost) af in de lokale omgeving. Zaad –en plantgoed wordt zoveel mogelijk biologisch en lokaal ingekocht of zelf opgekweekt in een onverwarmde kas.”

bloemenoogst.nl

De sierteelt in Nederland is ontzettend vervuilend (NRC) en vindt plaats op meer dan 40.000 ha (groter dan Groningen, Zwolle en Assen bij elkaar), in verwarmde kassen en op grootschalige akkers.

Er zijn (nog) niet veel biologische bloementelers, omdat de consument er geen interesse voor leek te hebben. Toch zitten ze in de lift, zeker na het schokkende nieuws dat de natuur klap op klap krijgt te verduren. Door intensieve landbouw verdwijnen veel insecten, zoals de bij.

Als het aan Eline Houtkamp ligt, wordt er in Nederland geen gebruik meer gemaakt van pesticiden bij de teelt van sierbloemen. Zij leerde tijdens de opleiding Biologisch-dynamisch land- en tuinbouw op een andere manier van telen. Zij maakt geen gebruik van herbiciden, pesticiden of kunstmest.

“Hoeveel we ook doen of toevoegen, ik denk dat de grond uiteindelijk zelf altijd het beste weet wat er moet gebeuren”

“Ik heb gekozen voor een crowdfundingcampagne omdat het persoonlijke aspect hierin mij aansprak. De mensen die mij steunen zien mijn plan echt zitten. Crowdfunding maakt mijn onderneming transparant en sociaal en ik zie direct hoeveel draagvlak er is voor mijn plannen. Verder heb ik enorm veel leuke tips gekregen van mensen die enthousiast zijn geworden na het lezen van mijn plan.”

Bloem en Oogst is gestart door Eline Houtkamp. Zij volgde een deeltijdopleiding Biologisch-dynamisch land- en tuinbouw aan de Warmonderhof in juni 2017. Vanuit haar achtergrond in fotografie en theater, verwondert ze zich over de ongekende schoonheid van de natuur. Al tijdens de opleiding had ze de wens een groen podium te bouwen, waar bloemen (en in de toekomst ook fruit) op hun mooist zijn. Een plek waar ze op duurzame wijze geteeld worden en waar iedereen ze zelf kan komen plukken.

Je kunt Elines plan steunen via deze link.

Rob Vellekoop, 26 februari 2018