Hagenpreek na vierhonderd jaar terug op 8 januari in Apeldoorn

Op zaterdag 8 januari organiseert de vereniging Vrede & Recht een hagenpreek in Apeldoorn. Verschillende sprekers zullen hun verhaal doen in de open lucht.

Apeldoorn

De organisatie meldt dat er geen podia, geen zaal met stoelen en geen restaurant met koffie en snacks zullen zijn. Ze raden bezoekers aan eigen klapstoel, lunchpakket en paraplu mee te nemen. De hagenpreek houden ze op het parkeerterrein in Het Leesten Uchelen in Apeldoorn.

“Nu de klimaat religie, de QR discriminatie, losbandigheid en het los van God leven meer en meer om zich heen grijpt”, stelt Vrede en Recht, “zijn wij bijbel-getrouwe volgelingen van Koning Jezus”. “Zijn manier van leven, en Zijn genezend rondgaan is ons tot een voorbeeld in deze zieke tijd. Wij zijn niet van de massa en zijn geen alternatieve, anti autoritaire ego aanbidders. Wij dienen Jezus als onze Koning en volgen Zijn manier van leven.”

“We bidden voor de zieke mensen, we preken uit de bijbel en moedigen elkaar aan om staande te blijven in 2022. We maken er een gezellige picknick en hagenpreek van.”

Sprekers zijn Jaap Dieleman, Debby Tromp van Galen, Florens van der Spek, Peter Vlug en anderen.

Beeldenstorm

De hagenpreek heeft een roemrijke historie als het gaat over je stem letterlijk laten horen. Het woord werd voor het eerst gebruikt in 1619. Het is een preek in het open veld in het begin van de Reformatie, toen verschillende stromingen zoals Lutherianen en Calvinisten zich afscheidden van de Rooms-Katholieke kerk.

Omdat openlijke geloofsuitingen verboden waren, er was immers uitsluitend de rooms-katholieke kerk, gebruikte de calvinisten deze vorm vanaf 1562. Deze diensten werden keihard onderdrukt. Bij Dishoek in Zeeland werd in 1562 een felle preek gehouden die leidde tot de eerste beeldenstorm.

Op grote schaal vernielden protestanten heiligenbeelden en andere objecten van katholieke religieuze plaatsen in de Lage Landen. Dit gebeurde tussen 10 augustus en oktober 1566. In de ogen van de protestanten waren de beelden een vorm van afgoderij omdat God niet afgebeeld mag worden.

Details

Tijdens de hagenpreek zullen van 12.00 tot 16.00 uur LIVE opnames gemaakt worden.
Het hele programma zal te volgen zijn op video en/of op audio.
Download deze Link of de QR code en volg direct het hele programma.

Locatie
Het Leesten Uchelen in Apeldoorn
Otterloseweg  N304 / Hoenderloseweg 191
Bij de parkeerplaats bij het bos en de hei Bus 108
Coördinaten:   52.16752025804112,   5.907876835823969

info@vrede-recht.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.