Oud-militairen lichten actie op 2 januari in Amsterdam toe

In een persbericht reageren de oud-militairen op de commotie en het geweld tijdens de manifestatie op het Museumplein van afgelopen zondag. DLM Plus geeft de inhoud ongewijzigd weer.

Waarom?

In de landelijke pers en andere media worden de deelnemende oud-militairen in een onware en negatieve hoedanigheid zonder wederhoor weergegeven in kranten en praatprogramma’s. Ten behoeve van de reputatie van deze oud-militairen, maar ook ten behoeve van het journalistieke principe van wederhoor
ontvangt u dit persbericht.

Er hebben vele misleidende en voor oud-militairen en veteranen pijnlijke berichten de ronde gedaan, ook (of vooral) bij de landelijke dagbladen. Geen van deze kranten heeft contact met ons gezocht. De term
‘veteranen’ hebben wij nooit zo genoemd (oud-militairen en veteranen), maar zo is deze naam door anderen naar buiten gebracht. We hebben ook altijd getracht dit 1 op1 te corrigeren, maar in de volksmond is deze omschrijving van veteranen blijven rondzingen en de pers en andere instanties hebben deze omschrijving iedere keer zo gebruikt zonder ooit met ons daarover in gesprek te gaan.

Afgelopen zondag 2 januari 2022 zijn er, ondanks een last-minute verbod van de burgemeester van Amsterdam, een zeer groot aantal mensen naar het Museumplein in Amsterdam gekomen. De burgemeester had de door SVN georganiseerde manifestatie, om haar moverende redenen afgelast. De groep oud-militairen met in haar gelederen ook vele veteranen, begeleiden doorgaans demonstraties op verzoek van de organisatie(s) met het doel mensen bij elkaar te houden en naar partijen in het uiterste geval, een de-escalerende rol te vervullen.

Hoewel dit feitelijk een politietaak is, is het duidelijk geworden de afgelopen twee jaar, dat demonstranten nog maar weinig vertrouwen hebben in dat taakaspect van de politie, iets dat vreemd genoeg minder het geval is wanneer de politie zich gewoon onder de mensen begeeft en geen aanzet geeft tot een geweldsspiraal, die meestal bij de inzet van de Mobiele Eenheid wel tot uiting
komt.

Mis

Afgelopen zondag ging het helaas weer mis. Zoals iedereen heeft kunnen waarnemen was er een doelgerichte actie opgezet om leden van deze hechte groep oud-militairen, ondanks hun de-escalerende optreden, te arresteren. Dit gebeurde via de inzet van de Arrestatie Eenheden (AE) en de inzet van Mobiele Eenheden (ME).

De aanwezige mensen, inmiddels duizenden, werden opgeroepen om het Museumplein te verlaten, de oprukkende ME, met paarden en waterkannonnen bewogen zich van het Rijksmuseum gezien, richting concertgebouw/van Baerlestraat, hiermee de mensenmassa dwingend zich in diezelfde richting te begeven, waar zij vervolgens in een fuik terecht kwamen en waar een blokkade van ME, politie en AE stond opgesteld met honden-begeleiders die onmogelijk de stroom van mensen zou kunnen tegenhouden.

Daarbij sloegen de ME en AE in paniek wild om zich heen waarbij rake klappen vielen die resulteerden in diverse hoofdwonden, zware kneuzingen en botbreuken. De heftig naar alles slaande ME en AE, waaronder ook de BE van KMAR, hebben zich niet van hun beste kant laten zien.

Onze contactpersoon naar de politie en naar de organisatoren toe is UNPROFOR Support Command Dutchbat II en Dutchbat III veteraan Raf Jansen. Hij was afgelopen zondag kennelijk het doelwit die in ieder geval aangehouden scheen te moeten worden.

Er is op het ruim aanwezige beeldmateriaal te zien dat dit niet lukte, tot twee keer toe, bij de derde poging was de overmacht aan AE en ME dusdanig groot, dat hij alsnog werd opgepakt en afgevoerd naar een cellencomplex in de Bijlmer. De aanklacht, welke schijnbaar niet in persoon tot hem gericht was en hem werd medegedeeld luidde: Obstructie. Raf Jansen is echter na 6 uur weer vrijgelaten.

Twee andere oud-militairen zijn afgelopen zondag ook aangehouden, waarbij vermeld kan worden dat afgelopen maandag 1 van deze 2 ook weer is vrijgelaten. Onze 3e oud-militair zit helaas op dit moment van schrijven nog vast.

Nep

In de media reageren diverse mensen die ‘iets’ van onze vreedzame aanwezigheid vinden. Waaronder politici, burgemeesters en hoofdcommissarissen van politie. Deze lieden hebben al eerdere pogingen ondernomen om ons weg te zetten als nep-veteranen en nep-militairen. Ten onrechte wordt er vaak gesuggereerd dat wij (alle) veteranen vertegenwoordigen. Wij zijn een relatief kleine actieve
groep met een stille(re) achterban van vele oud-militairen.

Wij zijn op verzoek aanwezig op demonstraties ten behoeve van de vrede en veiligheid van de deelnemers die hoofdzakelijk bestaan uit bezorgde burgers uit alle lagen en leeftijden van onze bevolking en die opkomen voor onze grondrechten. Wij voelen ons geroepen dit te moeten doen, om diezelfde redenen die ons hebben bewogen namens Nederland in oorlogsgebieden op vredesmissies te gaan, de
afgelopen vijftig jaar.

Met de voorzitter van het Veteranen Platform(VP), Lgen bd Hans van Griensven, hebben wij een dialoog gevoerd en uitgelegd wie we zijn, waarom wij er zijn en wat ons heeft bewogen om de vrijheid voor eenieder te moeten waarborgen.

Hoewel hij het niet met alles eens is, geeft hij wel aan dat hij er is voor alle veteranen, ook de veteranen die zich in onze groep bevinden. Ook wij zijn veteranen volgens de Veteranen Wet en ook daar heeft het Veteranen Instituut, waaronder het VP valt, een zorgplicht. Wij zijn eerder geïnformeerd dat er druk was uitgeoefend door hoge ambtenaren op het Veteranen Platform om zich van ons te distantiëren.

Wij verbazen ons over het feit dat de politiek zich wederom publiek uitspreekt over oud-militairen en veteranen die zich inzetten voor de vrijheid en de naleving van de grondwet.

Missie

Militairen die handelen vanuit dienstbaarheid naar het volk, zullen begrijpen dat wij ons ook, wanneer wij niet langer werkzaam zijn voor de overheid, nog steeds verbonden voelen met die missie. En zeker als het de veiligheid van onze kinderen, ouders, broers en zussen in ons eigen land betreft.

Wilt u meer weten over onze missie bezoek dan onze website:
In het gelid voor vrijheid.nl

Kleding/Tenue
Iedereen bij ons is oud-militair en is herkenbaar aan de IHGVV Patch. Wij dragen geen volledig uniform, maar hebben er vanwege onze neutrale rol voor gekozen zowel ons burgerschap als ons militaire verleden zichtbaar te profileren. Het maakt aan politie en demonstranten duidelijk dat wij niet mee demonstreren en het maakt de manier waarop wij verenigd optreden duidelijk.

Het tenue wat we daarbij dragen is een donkere broek, (verwijzend naar het burger zijn), een GVT-jas (verwijzend naar ons militair verleden) en de baret (behorende bij het onderdeel waarbij we gediend en verdiend hebben). Ook onze leden zijn een afspiegeling van de maatschappij.

Heeft u naar aanleiding van dit persbericht vragen en/of opmerkingen dan kunt u
ons rechtstreeks benaderen. Wij staan u graag te woord en zijn beschikbaar voor
een interview of verdiepend gesprek.

12 Comments

 1. Dat mensen überhaupt (nog?) militair willen zijn / worden in het kader van het feit dat het zeker momenteel toch wel eens duidelijk mag zijn dat je daarmee een kleine minderheid dient met niet bepaald goede bedoelingen ten aanzien van de gewone bevolking …

 2. Om het jaar enigzins goed te beginnen, dit echt positieve bericht:
  Morgen 8 januari, Franse politie, 10.000 leden, gaan MEEDOEN aan een demonstratie en hebben verklaard niet langer beschikbaar te zijn om medeburgers te treiteren op bevel van de Franse president.
  Bron: https://france-police.org
  Dit is de beste oplossing, politici zonder bescherming komen héél snel weer bij zinnen 😉

  Beste groet, Hans

 3. Aan Jacqueline zou ik willen zeggen: Jn het land der blinden is éénoog Koning!

 4. @jacgueline: de spijker op z’n kop.
  Helaas is de meerderheid van de bevolking net zo gehersenspoeld als die lui.
  Gingen op missie omdat ze een nieuwe BMW of golf gti wilden.
  Mensen helpen in andere landen???
  Laat me niet lachen, weggooiers 1ste klas.

 5. Jacqueline, het word tijd dat jij aan de militaire oproep moet voldoen, zoals de meeste van ons. Dan is er een kleine kans dat je misschien het patroitisme van ons veteranen kan begrijpen. Je vecht voor vrijheid en grondwet voor de burgers van je land. Het zelfde land wat men al een hele tijd stukje bij beetje aan het verraden is, en verkopen is…Als het aan mij zou liggen dan zouden wij ons oprichten tegen de staat, en die “agenten” die “Befehl” uitvoeren een poepje laten ruiken…….

 6. @Jacqueline: TOP!

  Wetenschappelijk onderzoek )* toont aan dat tegenwoordig méér dan de helft van alle misdaad in ons land uit het misbruik maken van bevoegdheden door gezagsdragers bestaat. Daarmee is de Nederlandse overheid de grootste bedreiging voor de Nederlandse samenleving. Maar gelukkig hebben we een leger dat bedoeld is om ingezet te kunnen worden tegen de grootste bedreiging van onze samenleving….

  MAAR WAAR IS DAT NEDERLANDSE LEGER NU MET DIE 140 DIK-BETAALDE GENERAALS?

  Heeft dat leger nu we het zo keihard nodig hebben zich verstopt in de Veluwse bossen samen met onze vakbonden en Amnesty International?

  )* wetenschappelijk onderzoek “Overheidscriminaliteit als specimen van organisatiecriminaliteit” van hoogleraar strafrecht Prof. Dr. G van den Heuvel Universiteit van Maastricht.

 7. Dank voor deze geweldige positieve info. Ik kan alleen nergens terugvinden dat ze gaan demonstreren.

 8. @pete peeters:
  Vergis je niet, ik vind het echt geweldig dat jullie er bij waren. Er bij waren als weldenkende èchte mensen maar niet in de eerste plaats als veteranen. Ik hoop dat je dat ook goed vindt. Jullie aanwezigheid heeft trouwens wel degelijk cachet aan de demo gegeven, iets dat vroeger door studenten werd gedaan. Bedankt dat jullie er waren!

 9. dit artikel en de hele kwestie van militairen
  is een dilemma van de eerste orde
  voor velen
  VREDE is het antwoord
  maar hoe dan?

  als jij of jouw land wordt bedreigd door wapens en
  alleen het allerbeste materiaal kan de overwinning
  op naam schrijven
  komt vervolgens de vraag:
  waarom en ten koste waarvan?

  wapens en de industrie hiervan zijn het dieptepunt
  wat de slechte intenties van de mensheid heeft bereikt
  daarna volgt de medische wereld Big Farma
  zelfvernietiging op het hoogste niveau
  en geld zijn de drijfveer hierin
  Nederland is hier heer en meester
  hierdoor zijn we ook nog nooit beland
  op een echt dieptepunt
  maar

  gezondheid en een goed geweten
  is alles wat je nodig hebt

  geld is een als een virus
  daarvan weet de mensheid inmiddels alles
  en nog steeds geen les geleerd

  kijk naar de grote idealen van het communisme
  het is beter je zwakheden te kennen
  dan te doen alsof je weet wat wat de oplossing is

 10. Dankjewel voor jullie dienstbaarheid. Het is misschien wel belangrijker dan jullie vermoeden.

 11. Veel waarin en waardoor ONS LAND groot is geworden wordt verraden en verkocht door globalisten. Daarvoor moeten de grondrechten sneuvelen en de bevolking van zichzelf worden vervreemd door grote aantallen mensen die niet in Nederland zijn geboren en getogen. ONZE IDENTITEIT moet worden veranderd. Ik ben niet anti-vax want heb meer dan 36 jaren alle noodzakelijke vaccinaties gehad maar ik wil geen gen-therapie omdat ik gezond ben. De wetenschap dat de regering tot nu toe in totaal planmatig 7 vaccinaties aan iedereen wil voorschrijven vind ik belachelijk. Men weet niet eens welke booster voor welk virus er in mei/juni of nov/dec 2022 en verder in 2023 heerst zodat er ook geen specifieke vaccinatie of booster kan worden ingezet. Waarom zijn deze bestellingen dan al voorzien ? Ook de lock-down is niet noodzakelijk want veel Brabanders en Limburgers gaan even om de hoek in België of Duitsland inkopen doen en nemen daarvoor alle griepverschijnselen op de koop toe. Loopt de besmetting misschien op maar dit is nauwelijks te merken bij dalende ziekenhuisopnamen of bedrijven die moeten sluiten. Kortom bangmakerij die hype over virussen.

 12. Respect voor de oud-militairen die tijdens demonstraties een schild vormen en zodoende de agressie kunnen beteugelen. IK begrijp die agressie van overheidswege niet goed. En zeker niet tegen de eigen bevolking. Ook de KOninklijke Marechaussee zou zich diep moeten schamen voor betrokkenheid bij uitgelokte ongeregeldheden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.