Limburgse vriendenreünie niet vriendelijk voor kritische journalist

Het boek Vriendenreünie over politieke corruptie in Limburg maakt veel los. Dat blijkt wel nu een oud-gedeputeerde een heus meldpunt lanceert tegen een van de schrijvers van het boek. Hiermee brengt hij ongewild het boek ook in het buitenland, alles buiten Limburg, onder de aandacht.

Limburg

Vriendenreünie licht kort toe hoe het komt dat er überhaupt zoiets bestaat als de Limburgse ‘vissenkom die politiek en zakelijk botulisme in de hand werkt’. ‘Wie ertoe doet zwemt rondjes en komt steeds weer bij dezelfde mensen terecht’. Om het gezellig te houden regelen mensen liever iets voor elkaar, kritiek wordt ingeslikt of ‘omfloerst geuit’.

Ook wordt verteld over het calimerocomplex en de extreme neiging zichzelf op de nationale en internationale kaart te willen zetten. Dit blijken omstandigheden, een voedingsbodem voor politieke zaken.

De Vriendenreünie

Eén schandaal leidde in 2021 tot het vertrek van het volledige Limburgse provinciebestuur. In de jaren daarvoor haalde ‘het Beieren van Nederland’ al geregeld het nieuws met integriteitsaffaires: belangenverstrengelingen, smeergeld, vriendendiensten en plezierreisjes. Alles passeerde de revue.

Nog verder terug in de tijd – in de jaren negentig van de vorige eeuw – was Limburg bestuurlijk ook al van slag door een reeks corruptiezaken. Burgemeesters, wethouders en ambtenaren moesten het veld ruimen en werden veroordeeld. Joep Dohmen schreef er destijds het boek De Vriendenrepubliek over. De term werd een begrip in Limburg en daarbuiten.

De Vriendenreünie richt opnieuw het vizier op de Limburgse bestuurscultuur. Wat is er de afgelopen kwarteeuw gebeurd? Is Limburg gevoeliger voor integriteitsschendingen? Zit er een systeem in de vriendendiensten? En waarom komt van de keer op keer beloofde beterschap weinig terecht?

Onwaarheden Joep Dohmen

Oud-gedeputeerde Driessen heeft als reactie op het boek een meldpunt in het leven geroepen. Hierop roept hij mensen op onjuistheden in Vriendenreünie bij hem per mail aan te melden.

Driessen zegt tegenwicht bieden tegen de vele onjuistheden in het boek te willen bieden. Het beeld ‘dat Limburg en zijn bestuurders zo ongeveer op aarde zijn gezet om te ritselen en de zaak te belazeren’ klopt niet schrijft de oud-gedeputeerde. Als dit beeld klopt verdient schrijver Joep Dohmen een standbeeld, vindt de Limburgse bestuurder.

Vervolgens gaat Ger Driessen vol in de aanval op de persoon van Dohmen. De Limburgse journalist zou een obsessie nastreven, last van tunnelvisie hebben en de kunst van het weglaten beheersen ‘als geen ander’. Verder kan ieder zien dat de ‘grote Dohmen’ een man van vlees en bloed is en net als velen grote fouten maakt’.

Driessen

De oud-gedeputeerde wordt niet met name genoemd in het door hem versmade boek in relatie tot het bordeelbezoek. Desondanks reageert hij op het boek, omdat erin geschreven staat dat ‘een gedeputeerde met de dienstauto naar een bordeel is gereden’.

Hij vertelt in een interview met De Limburger dat hij zelf met de bordeelganger wordt bedoeld en dat het gewoon nooit gebeurd is. Een opmerkelijke bekentenis, omdat hij zelf de relatie legt met dit staaltje van ambtsmisbruik.

De schrijvers geven in het hoofdstuk ‘Wie is wie in de Vriendenreünie’ aan dat Ger Driessen in opspraak is gekomen door een aantal met name genoemde affaires en dat hij aandacht trok met erotisch getinte filmpjes voor zijn verkiezingscampagne. Verder was hij actief als dijkgraaf en wethouder in het Limburgse.

Wie benieuwd is wat er nog meer uit Limburg zal komen kan maar beter ter voorbereiding dit boek lezen.

De Vriendenreünie verkrijgbaar bij de sponsor van DLM Plus, Academy of Happiness.

Rob Vellekoop, 29 mei 2022

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.