Catalaanse president accepteert ontslag door Spanje niet

De Catalaanse president Carles Puigdemont heeft vandaag de mensen opgeroepen om op democratische wijze zich te verzetten tegen de machtsovername door Madrid van de Catalaanse autonomie. Tijdens zijn eerste speech, nadat op vrijdag het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, verklaart Puidgemont dat hij het Spaanse ontslag van de Catalaanse regering niet accepteert.

“Het was een beslissing tegen de wil die uit de stembussen kwam, zei hij in een speech opgenomen in het Catalaanse hoofdkwartier van de regering in Girona. “In een democratische samenleving zijn parlementen er voor om presidenten te benoemen of te ontslaan”.

In zijn oproep voor volharding benadrukt Puigdemont het belang van vreedzame acties.

“Laten we doorgaan met volharden met de enige houding die winnaars van ons kan maken: zonder geweld of beledigingen,” zei hij.

Puigdemont verwees indirect naar de verklaring van Donald Tusk, president van de Europese Raad, waarin hij de Spaanse regering opriep om de macht van het argument te gebruiken in plaats van het argument van de macht en voegde toe “dit is de eis die iedereen van mij verwacht, ook vanuit het buitenland”.

Officiële verklaring van President Puidgemont na de onafhankelijkheidsverklaring op vrijdag 27 oktober 2017.

Rob Vellekoop, 28 oktober 2017