Boek bij Banksy in Bethlehem met feestdagen

Graffiti kunstenaar Banksy heeft met kunstvrienden het chique Walled Off Hotel geopend vlak naast de Muur in Bethlehem. Je kunt er sinds de opening in maart 2017 een kamer huren met kunst aan de muur of het  museum bezoeken. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Balfour declaratie de basis legde voor de staat Israël en de Palestijnen opeens vluchtelingen in eigen land werden.

Het Walled Off Hotel telt 10 kamers die elk zijn ingericht met kunst van Banksy, Sami Musa and Dominique Petrin. Banksy heeft hieraan 14 maanden gewerkt. Het hotel heeft het slechtst denkbare uitzicht, namelijk op de afscheidingsmuur die Israël scheidt van Palestijns gebied. Op deze manier kunnen hotelgasten zich laven aan de kunst aan de ene kant en ervaren wat het is om in bezet gebied te moeten leven. De kunst laat op allerlei manieren het conflict tussen Palestijnen en Israëli’s zien.

Het hotel ligt naast de muur in het lelijkste deel van Bethlehem. Het heeft 45 personeelsleden.
Alle kamers zijn uitgerust met wifi, koelkast, radio, safe en air conditioning. Prijzen variëren van 60 dollar voor een budget kamer tot 965 dollar voor de presidentiële suite waarin:
“Alles wat een corrupt staatshoofd nodig heeft, een bad voor vier, originele kunst, bibliotheek, home cinema, daktuin, tiki bar en een water werk gemaakt van een met kogels doorzeefde waterkan, samen met een complete set van Dode Zee bad mineralen plus een in-room dining service beschikbaar op verzoek.

In het hotel is een kunst galerie en een museum over de geschiedenis van Israël en Palestina met de Engelse rol daarin. Dit is namelijk een van de bestaansredenen van het hotel:
“Het is precies 100 jaar geleden dat Groot-Brittannië de controle nam over Palestina en dat het begon de toekomst te herschikken met chaotische resultaten.”

Verontschuldigingsparty bij Walled Off Hotel

Banksy bood met een party voor kinderen uit een vluchtelingenkamp zijn excuses aan tijdens de 100-jarige verjaardag van de Balfour declaratie die de vestiging van de staat Israël mogelijk maakte. De directeur van het Walled Off Hotel licht de party toe:
“Het is een Engels straatfeest a la Banksy om de Balfour declaratie te benadrukken die oorlogen, schade en catastrofes veroorzaakt voor de Palestijnen. Miljoenen Palestijnen leven als vluchteling. Zij leven in bezet gebied. Zij verwachten een verontschuldiging van de Britse regering en een poging om de Palestijnen te helpen hun vrijheid terug te krijgen en hun onafhankelijkheid in plaats van de Balfour declaratie te vieren. Door dit niet te doen accepteren zij de kolonisatie van Palestina.”

Walled Off Hotel

Meer over Banksy: Graffiti van Banksy dolt met de macht

Rob Vellekoop, 10 november 2017