Glutengevaar of de ontmaskering van weer een paar mythen

De Engelse titel van dit boek is meerzeggend: Grain brain oftewel graan hersenen. De schrijver David Perlmutter rekent onderbouwd en goed gedocumenteerd af met een aantal hardnekkige mythes, waaronder die over vet, koolhydraten en cholesterol. Er lijkt geen einde meer te komen aan de reeks leugens die ontmaskerd worden. Daarnaast kan deze informatie je helpen je hersenen in goede conditie te brengen en te houden!

Boek

Ondertussen zijn er van dit boek meer dan 1,5 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en is het vertaald in 34 talen. De uitgever claimt dat de lezers dankzij dit boek afgevallen zijn, angst en depressie hebben overwonnen en stappen hebben ondernomen om zich te beschermen tegen verstandelijke achteruitgang en neurologische aandoeningen zonder medicatie te gebruiken.

Het komt er op neer dat Perlmutter aanraadt voor de lange termijn een GMO- en glutenvrij en koolhydraatarm dieet te nemen.

Vetten

Een van de mythes waarmee Dr Perlmutter afrekent is dat vet eten en dik worden bij elkaar zouden horen. Wat blijkt uit onderzoek, obesitas en het eten van vet hebben bijna niets met elkaar te maken. Het schijnt juist een gevolg te zijn van een koolhydratenverslaving.

Volgens Perlmutter is vet de beste vriend van je hersenen.

Twee andere mythes die eraan gaan zijn dat vet in onze voeding leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen en het verlagen van het cholesterolgehalte zou leiden tot een langer en gezonder leven.

Goed vet zoals omega-3 en enkele onverzadigde vetzuren verminderen ontstekingsprocessen, terwijl bewerkte geharde vetten dit juist stimuleren.

Koolhydraten

Het lichaam zet koolhydraten uit voedsel om in glucose, dit geeft op zijn beurt de alvleesklier een signaal om insuline aan te maken en aan het bloed te leveren. De insuline gidst glucose de cel in en slaat de omgezette glucose op in spierweefsel en lever.

Ouderen die veel koolhydraten eten lopen vier keer zoveel kans op milde cognitieve (mcb)  beperkingen als aanloop naar Alzheimer. Bij mcb moet je denken aan onder andere geheugenproblemen, taalvaardigheid en het maken van inschattingen.

Het boek bevat een vier weken durend programma om je op weg te helpen om af te kicken van te veel aan koolhydraten in je voeding.

Zijn advies luidt: eet geen brood, pasta of suiker meer. Binnen dertig dagen zijn je hersenen gezond. Iedereen met een hersengerelateerd probleem (bijvoorbeeld slapeloosheid, ADHD, vergeetachtigheid, migraine, depressie) heeft baat bij een glutenvrij leven!

Want eigenlijk is volgens hem alle voedsel dat gluten bevat ongezond. Gluten schijnen bepaalde hersencellen in werking te zetten die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen, dit is een soort van auto-immuunreactie.

Meer mythes

Dr Perlmutter onderbouwt nog meer keiharde uitspraken over bijvoorbeeld ons brood: ‘slecht functionerende hersencellen beginnen bij je dagelijks brood’. En wat dacht je van deze: ‘fruit en andere koolhydraten tasten niet alleen hersenen aan, maar versnellen ook het verouderingsproces’.

Voor tarwe in de moderne vorm heeft hij geen goed woord over. Volgens hem is de introductie van tarwe in ons voedselpatroon een van de ingrijpendste gebeurtenissen geweest in de moderne tijd die heeft geleid tot aftakeling van de hersenen.

Dit boek vertelt eigenlijk het omgekeerde wat de meeste mensen de afgelopen decennia hebben geleerd over voeding. Dat is schrikken en tegelijkertijd roept het, bij mij althans, geen verbazing meer op. Er zijn al zo veel heilige huisjes gesneuveld dat deze er ook wel weer bij kunnen.

Dit boek is bij onze sponsor Academy of Happiness te verkrijgen.

 

Rob Vellekoop, 22 mei 2022

1 Comment

  1. 👍 Gluten hebben mij gezondheid geruineerd. Ik zelf noem het een glusofaat allergie. Na 2 jaar glutenvrij eten en ik ook de mais aan me voorbij laat gaan (ivm glusofaat gmo troep) at ik na 2 jaar 1x een glutenvrije pizza, helaas met maismeel, resultaat direct mijn exceem terug.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.