Prachtige initiatieven: minder plastic soep en meer verpakkingsvrije winkels

Fotografie 123rf

In maart 2018 maakt een Nederlands bedrijf een begin met het opruimen van de plastic soep in de Stille Oceaan, tegelijkertijd bestrijden verpakkingsvrije winkels het plastic afvalprobleem bij de bron. We bekijken twee prachtige initiatieven voor een schonere wereld.

De jongens van het Delftse The Ocean Cleanup starten in de eerste helft van 2018 met hun omvangrijke schoonmaakactie. Ze verwachten binnen 5 jaar de helft van de plastic soep, die door de stromingen samenklonteren in de Stille Oceaan, te hebben opgeruimd en omgezet in waardevolle ruwe materialen.

The Ocean Cleanup ontwikkelt nieuwe technieken om de oceanen te bevrijden van plastic. In plaats van achter het plastic aan te gaan hebben ze een passief systeem gemaakt. De oceaan stromingen verzamelen nu zelf het plastic. The Ocean Cleanup is in 2013 opgericht door de toen 18-jarige Boyan Slat. Het heeft nu ongeveer 65 inginieurs en wetenschappers in dienst. Sinds de oprichting heeft The Ocean Cleanup 31,5 miljoen dollar opgehaald.

The Ocean Cleanup ontwikkelt een vloot van lange drijvers die gaan functioneren als een kunstmatige kustlijn. Op deze manier drijft het plastic dankzij de oceaan stromen binnen de drijvers. Tegelijkertijd maken ze een proces dat het plastic omzet in materialen.

Tijdens verschillende expedities hebben zij de plastic soep die zich verzamelt op de Stille Oceaan, de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch, in kaart gebracht.

Oceaan stromen concentreren plastic in vijf gebieden in de wereld: de subtropische wervelwinden, bekend als ‘s werelds “ocean garbage patches”. Eenmaal in deze afvalgebieden gaat het plastic niet meer vanzelf weg. Het is de uitdaging deze gigantische afvalgebieden over miljoenen vierkante kilometers van plastic schoon te maken. Om deze gebieden met schepen en netten schoon te maken zou tienduizend jaar en miljarden euro’s kosten.

Uit onderzoek blijkt dat het meeste plastic zich in deze afvalgebieden bevindt. Door het plastic hier te verwijderen terwijl het nog in grote delen is voorkomt het afbreken in gevaarlijk klein microplastic. The Ocean Cleanup verwacht dat de oceanen in 2050 plastic vrij zijn.

Om te voorkomen dat er plastic vervuiling ontstaat kan de consument natuurlijk ook voortaan zijn spulletjes zelf afwegen en milieuvriendelijk inpakken zonder plastic te gebruiken.

We zien dat het fenomeen verpakkingsvrije winkels ontstaat, waaronder zelfs enkele met uitsluitend biologische producten. Bijvoorbeeld in Amersfoort. Hier kan je je pot of zak zelf mee naar toenemen en vullen of je koopt een glazen pot. Je kunt oliën en soorten honing zelf inschenken, thee zelf afwegen, datzelfde geldt voor allerlei specerijen, bio afwasmiddelen, wijnen, allerlei soorten granen kan je ook zelfs malen. Maak je eigen pindakaas of plet je boekweit en pakt het in. Mijn ervaring met De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort is dat je je heel bewust wordt van de verpakking van je voeding. Daarnaast is het veel plezieriger om zelf in te pakken. Wij nemen bijvoorbeeld voorraadpotten mee waar geen standaard verpakkingshoeveelheid in kan.

De Nieuwe Graanschuur – foto Rob Vellekoop

– Groningen: ‘Opgeweckt Noord‘ in de Astraat 16

– Utrecht: ‘Bag & Buy‘ in de Twijnstraat 38

– Leiden: ‘De Verpakkingsvrije Winkel‘ in de Kopermolen 36

– Zutphen: ‘Goods Only‘ in de Nieuwstad 23

– Amersfoort: ‘De Nieuwe Graanschuur‘ in de Bloemendalsestraat 19

– Coevorden: ‘BioLokaal‘ in de Bentheimerstraat 3

– Eindhoven: ‘Eten zonder Streken’ in de Edisonstraat 115

Dit is een van de plaatsen waar de consument zelf actief kan voorkomen dat er plastic verpakking gebruikt gaat worden.

 

Rob Vellekoop, 27 november 2017