Hambacher Wald voorlopig gered, verzet loont #Hambi

De activisten die strijden voor het behoud van het nog resterende Hambacher Wald hebben een voorlopige overwinning behaald tegen de Duitse energiereus RWE die het bos met de grond gelijk wil maken. De activisten zullen het bos via hun metershoge boomhutten bezet blijven houden. Een verslag tot gisteren 6 uur.

Op verzoek van de milieu-organisatie BUND (NRW-Landesverbandes des Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) heeft het Hof beslist dat er voorlopig een kapverbod is. Het kapverbod geldt totdat de rechtbank in Keulen een beslissing genomen heeft over de zaak die op 25 oktober door BUND tegen RWE is aangespannen.

Afgelopen dinsdag en woensdag waren de boskappers van het energieconcern RWE alweer begonnen met de bomenkap. Hierbij kwam het tot een confrontatie kwam tussen activisten en politie.

Het Hambacher Forst ligt ongeveer 30 km ten westen van Keulen.  Er mag in het gebied nog twintig jaar lang bruinkool winnen. Milieu-activisten zijn al vijf jaar lang actief tegen het rooien van het oerbos.

Volgens BUND heeft het Bundesland Nordrhein-Westfalen onvoldoende de milieugevolgen bestudeerd voor het bedrijfsplan 2020 tot 2030. Zij voeren aan dat het Hambacher woud een volgelbeschermingsgebied en een zogenaamd potentieel Fauna-Flora-Habitat (FFH).

De milieubeschermers trotseren regen en kou om hun boomhutten 24 uur per etmaal te bemensen en dit stuk natuur te beschermen. Ze trekken zich niets aan van modder, drek en pepperspray van die Polizei.

Op 28 november, de dag waarop om 17 uur het hogere gerechtshof de kap voorlopig heeft opgeschort, waren er nog allerlei schermutselingen om de bomenkap te verhinderen.

Verslag van 28 november 2017

06:00 pm Party op de Secu weg! Kom langs, hier is muziek en drank.

05:00 pm Het hogere administratieve hof neemt de zaak over en het nog dagen, weken of maanden duren…tot dan, Hambi blijft!

04:00 pm BUND NRW heeft een verzoek ingediend dat RWE dwingt te stoppen met de bomenkap voor een bepaalde periode. We onderzoeken nog hoe lang dit gaat duren.

02:53 pm Green finger van Ende Gelände probeert langs de politie te komen en naar de bruinkoolmijn te gaan.

02:00 pm De persoon in de boom is gearresteerd, maar is alweer vrij.

01:12 pm RWE beveiliging noemt een activist “cute slut”. De politie lacht alleen.

12:48 pm Green finger van Ende Gelände komt in actie.

10:30 am Klimspecialisten en gewone politie gaan een persoon uitzetten die in een boom in de kapzone is geklommen met een vorklift.

10:45 am Meer politie en beveiliging zijn op de veiligheidsweg in het noorden, een graafmachine is gezien.

10:05 am Kappen gebeurt op 10meter afstand van de boom waarin de persoon is geklommen. Dat betekent dat de RWE bewust deze persoon in levensgevaar brengt.

9:35 am Ongeveer 30 man/vrouw politie komen aan in het bos bij fuchur

9:12 am Een helicopter vliegt over het bos.

8:55 am De barricades op de veiligheidsstraat zijn vernietigd. Arrestatiewagens komen aan. Kraanwagens zijn nog niet gezien..

8:20 am Een persoon slaagt erin in een boom te klimmen in de kapzone. Kapwagens komen aan. Protesterende mensen en Ende Gelände zijn ter plaatse.

8:18 am Twee of drie mensen in de kapzone. Ongeveer 22 politie-auto’s en vier beveiligingswagens in de buurt van Deathpop.

Rob Vellekoop, 29 november 2017