We zijn lang niet zo afhankelijk van gefabriceerd voedsel

Foto 123rf

Het boekje over E-nummers ‘Wat zit er in uw eten’ laat zien dat de voedingsindustrie en hun toezichthouder niet te vertrouwen zijn. De E-nummergids merkt de meeste voedseladditieven, die voldoen aan Europese normen, aan als gevaarlijk voor de gezondheid of verdacht, omdat hierover tegenstrijdige wetenschappelijke rapporten bestaan. Slechts een klein deel van de gebruikte E-nummers wordt als ‘veilig’ gezien.

Als je dan nog niet overtuigd bent van het gerommel van de voedingsindustrie met ons voedsel kijk dan eens naar de nominaties 2017 door Foodwatch voor het gouden windei:
– ‘citroenconcentraat’ van Aldi wat citroensap is die voor 4/5e uit water bestaat
– ‘volkoreneierkoek’ van Lidl die voor 6% bestaat uit volkorenmeel
– ‘premium ketjapsaus’ van Conimex met 70% uit suiker
– ‘maisbrood’ van tarwemeel van Jumbo
– ‘vezelrijke muesli’ van AH die eerder vezelarm is
– ‘kalsleverworst’ van Aldi zonder leverworst

Er zijn twee manieren om hierop te reageren, namelijk door je kop in het zand te steken onder het mom van ‘Dood gaan we toch’ of minder bewerkt voedsel te kopen of dit zelfs helemaal uit te bannen. Over die laatste mogelijkheid en de ongekende en onbekende mogelijkheden gaat dit artikel. Zelfzorg is altijd gezonder omdat je precies weet wat je eet, want je prepareert namelijk alles zelf zonder kleur-, smaak- of geurstoffen. Kies gewoon voor puur natuur en verbaas je erover dat dit vaak goedkoper is. Een groeiende groep mensen kiest er voor om zoveel mogelijk voeding vers te kopen en het liefst onbespoten.

Kruiden

Onkruid bestaat niet wanneer je je realiseert dat heel veel wilde planten die rondom ons huis groeien niet alleen eetbaar, maar meestal ook geneeskrachtig zijn. In feite hoef je nooit meer thee te kopen. Pluk gewoon in het seizoen een aantal soorten kruiden en droog ze op een donkere plaats voor het komende jaar. In ons land zijn zo wie zo al meer dan 200 soorten geneeskrachtige kruiden te vinden, vaak lopen we er iedere dag (denk aan weegbree) gewoon over heen.

Brood

Je kunt niet alleen je eigen brood zelf bakken, maar je kunt ook tarwe of roggezaad laten kiemen en hiervan zogenaamd Esseens brood maken. Je eet in feite het gekiemde tarwe dat onder lage temperatuur is gebakken. Het gekiemd brood is vitaminerijk en vooral heel voedzaam, zeker als je dat vergelijkt met het luchtige fabrieksbrood.

Pap

Er zijn natuurlijk allerlei soorten pap te maken. Zelf heb ik uitstekende resultaten met rijste-haverpap. In plaats van melk te gebruiken kan je heel gemakkelijk rijst koken en daarna fijn maken tot je eigen rijstepap. Voeg voor het fijnmaken van de rijst wat kokosmelk toe. Als je hieraan ook nog eens havervlokken in kookt, heb je ‘s morgens een stevig pap die niet meer kost dan ongeveer 0,25 cent per keer.

Tandpasta

Maak je eigen tandpasta zonder fluoride en andere toevoegingen die je echt niet wilt. Je kunt dit met drie ingrediënten doen die nog goed en ontsmettend zijn voor je tanden ook. Je maakt het voor een fractie van de kosten van tandpasta uit de fabriek. Neem in de verhouding 4 op 5, vier delen natriumbicarbonaat (bakpoeder) en vijf delen kokosolie. Je kunt de kokosolie eenvoudig opwarmen zodat deze vloeibaar wordt en vervolgens hieraan de natriumcarbonaat toevoegen. Voeg tot slot wat pepermuntolie voor de smaak toe, laat het goedje stollen en je hebt een perfecte tandpasta.

Broodbeleg

Ook je broodbeleg kan je zelf maken. Denk aan het verzamelen van bramen of zwarte bessen voor verwerking in jam. Je pesto gaat ook prima zelf en natuurlijk niet te vergeten humuspasta (van kikkererwten).

Groente

Een eigen moestuin of een paar groentebakken in je tuin of op het balkon kan je helpen aan onbespoten groente, die in alle rust opgroeit in gezonde grond zonder eruit te gejaagd te worden. Daarnaast kan je ook het een en ander in het wild plukken.

Denk aan Paardebloemsla (bladen van deze plant) dat je kunt eten toevoegen aan de salade en de jonge toppen van de brandnetel die je kunt verwerken als soep of serveren zoals spinazie. Er zijn ook hier tal van mogelijkheden. Het wildpluk seizoen is zo’n beetje voorbij, maar je kunt je wel laten inspireren alvast voor het volgende jaar. Leer over de geneeskrachtige werking van vlierbloesem, ontdek hoe lekker bramen en rozenbottels zijn en veel meer. Laat je inspireren en ga zelf experimenteren met het boekje ‘Culinaire inspiratie: Wildplukken’

Kortom met wat inspanning kunnen we grotendeels verder zonder de voedingsmiddelenindustrie. Dan weten wat we eten en neemt onze afhankelijkheid van deze industrie af wat een veel gezondere verhouding met het bedrijfsleven oplevert.

 

Rob Vellekoop, 27 november 2017