Zo knokken Britten voor behoud ziekenfonds

Op zaterdag lopen 60.000 Britten door Londen in protest tegen de bezuinigingen op het Britse ziekenfonds NHS. De regering May staat 1 procent uitgavenstijging per jaar toe van NHS terwijl de kosten met 4 procent per jaar stijgen. In feite laten de conservatieven het trotse Engelse ziekenfonds doodbloeden, maar de protesten en de weerbaarheid van veel Engelsen groeit!

De Britten vechten tegen de afbraak van hun ziekenfonds het National Health System (NHS) en zijn daarvoor op zaterdag niet voor de eerste keer massaal de straat opgegaan. Zij strijden tegen de Tories van May die de afbraak van het zorgstelsel voortzet van haar voorgangers.

Roepen dat de wachtlijsten te lang zijn en de ziektekosten de pan uit rijzen zijn de argumenten waarmee het Nederlandse ziekenfonds is gesloopt en de Nederlandse overheid aan verzekeraars een cadeau heeft gegeven van 17 miljoen verplicht betalende klanten.

Nederland heeft de strijd van de hebzucht verloren en vervolgens is de hele bevolking overgeleverd aan de regie van de ziektekostenverzekeraars, met al maar stijgende premies en (zonder dat daaraan ruchtbaarheid gegeven wordt) groeiende wachtlijsten.

In Groot-Brittannië zijn ze ondertussen gewend aan mensen die in ambulances moeten wachten voordat ze in het ziekenhuis geholpen kunnen worden en aan de lange wachtlijsten. Zeker in de winterperiode.

De oorzaak van deze ellende is helemaal niet zo lastig en ingewikkeld als door met name politici wordt voorgesteld.

Opendemocracy maakt een analyse waarbij ze het geld volgen, de beste manier om het lek boven water te krijgen. In de eerste plaats is het goed ons te realiseren dat een vergrijzende bevolking (zoals ook in NL) zorgt voor een groeiend beroep op medische diensten, waardoor de kosten stijgen. Ouderen vragen meer en duurdere voorzieningen. Daarnaast stijgen de medische kosten doordat er meer chronische aandoeningen zijn, verbeteringen in de zorg en in technologie. Met andere woorden het is helemaal niet zo opzienbarend dat ziektekosten stijgen.

Wel opvallend is dat de totale uitgaven aan medische voorzieningen gerelateerd aan het Bruto Binnenlands Product van het Verenigd Koninkrijk in de loop van de jaren is afgenomen. De overheid investeert dus minder in het gezondheidssysteem.

Terwijl de kosten dus stijgen, nemen de uitgaven van de overheid aan de NHS sinds 2010 af.

Volgens de onafhankelijke denktank King’s Fund zouden de uitgaven aan de NHS moeten stijgen met minimaal 153 miljard pond in 2022/23 om de demografische veranderingen en de stijgende kosten bij te benen. De conservatieve regering van May wil echter slechts £128 miljard uitgeven.

Dit is een bewuste politieke keuze. Ook in Engeland roept de regering dat het geld niet tot in de hemel groeit, maar ook hier is het een leugen om de ideologische kruistocht tegen overheidsdiensten te verhullen. Open Democracy meldt laconiek dat de regering wel geld uittrekt om grote ondernemingen belastingvoordelen te bezorgen.

De National Health Service NHS (gezondheidsdienst) werd in juli 1948 opgericht door toenmalig gezondheidsminister Aneurin Bevan. NHS wordt betaald uit de nationale belastinggelden en biedt elke inwoner van het Verenigd Koninkrijk primaire en secundaire gezondheidszorg. De NHS heeft meer dan 1,7 miljoen werknemers in dienst.

Het principe van de NHS is om iedereen toegang te verstrekken tot medische zorg ongeacht inkomen. Toegang tot de NHS is gratis voor alle inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Alleen de kosten voor tandheelkundige hulp, de opticien en recepten vallen hier niet onder.

Rob Vellekoop, 4 februari 2018