Activisten vrijstaat La ZAD laten zich niet intimideren door geweld Macron

Al 50 jaar strijdt de Franse overheid met activisten over de bestemming van een lap drassige grond van honderden hectare in het westen van het land. Nadat het plan voor de aanleg van een internationale luchthaven is afgeblazen mogen de activisten van de overheid hier niet experimenteren met vormen van landbouw en een collectief samenleven. Macron probeert hen met duizenden gendarmes te verwijderen.

Na de “pseudo” wapenstilstand tussen regering Macron en bezetters en een studiefase over de ZAD in Notre Dame de Landes (NDDL), is de Franse oproerpolitie bezig aan de tweede golf van ontruiming. Tegelijkertijd worden in tal van steden solidariteitsacties met de bezetters gehouden. De eerste uitzettingsronde dit jaar in april loopt met een sisser af. De tweede ronde is sinds 17 mei in de velden en bossen van NDDL in volle gang.

Om een indruk te krijgen van de omvang van de solidariteit met de ZAD een stedenlijst:

A7 (PACA), ALBI, Ales, ANGERS, ANGOULEME, Annemasse, AUBENAS, Auray, AUXERRE, AVIGNON, Baiona, BAR HERTOG Beauvais, BESANCON, Blois, Bordeaux, Brest, BRESSUIRE, BRUSSEL, CAEN, Carcassonne, Chalon sur Saône Chambéry, CHERBOURG, CHOLET, cognac, COLMAR, Cergy, Comminges, DIE, Dijon, Douarnenez, Draguignan, DUNKIRK, EPINAL, varen, FORCALQUIER, Freiburg, GAP, GUERET, GUINGAMP, Grenoble, LANGON, LE HAVRE, LE MANS DE ROCHELLE LA ROCHE SUR YON, LADIGNAC, LANGON, Lannion, Laon, Laval, LILLE, LIMOGES, LOCHES, Lons-le-Saunier, Lorient, Lyon, MARCILLAC-Vallon, Marseille, Metz, Millau, Montpellier, de bergen Arrées , MILL, Morlaix, Mulhouse, Nancy, Nantes, NIMES, NICE PARIJS, PAU, Périgueux, Plélan-le-Grand, Poitiers, Pontivy, Puy en Velay, QUESTEMBERT, Quimper, Rennes, Rodez, ROUEN SAINT-BRIEUC, heilig, Saint-Malo Saint-Nazaire, Sarlat, SegreSEVERAC, STRAATSBURG, TARBES, TOULOUSE, TOURS, TULLE, VALENCIA, VALVES.

Wat is La ZAD

La zad van Notre Dame de Landes (NDDL), Frankrijk, is een ‘bevrijd gebied van een aan te leggen luchthaven en zijn wereld’.  Het land is bezet sinds 2009 en is onderdeel van een 50 jaar lange strijd tegen de aanleg van de geplande internationale luchthaven.

De zad bestaat uit moerasland, velden en bossen en is bewoond door 250 mensen in 80 verschillende collectieven die samenleven zonder staat. Op 17 januari 2018 blaast de Franse premier het luchthaven project af, maar gaat door met de uitzetting van de gemeenschap.

Plaatselijke boeren en dorpsbewoners, activisten, natuuractivisten, krakers en vakbondsmensen, zijn deel van een groeiende beweging, voor de Zone A Défendre – een gebied om te verdedigen – de zad.

Er is ondertussen tijdens politieacties keer op keer veel verwoest en weer opgebouwd. Ooit telde de ZAD bakkerijen, heeft nog een piraten radio station, tractor reparatiewerkplaats, brouwerij, kruidentuinen, een rap studio, wekelijkse krant, molen, bibliotheek. De zad is een concreet experiment in het ‘terugkrijgen van controle over het dagelijkse leven. In 2013 zou een bouwbedrijf beginnen met de aanleg van het 580 miljoen euro kostende project, maar in 2012 slaagt de gendarmerie er niet in de actievoerders van het 1560 hectare grote terrein te verwijderen. De Franse staat lijdt een gevoelige nederlaag.

Nu het luchthaven project is geannuleerd heeft de beweging besloten dat de ZAD moet blijven als een nieuw commune voor de 21e eeuw , met zijn grote verscheidenheid en gerund buiten de overheidswetten.

La ZAD is meer dan groepen mensen die bezig zijn met levensonderhoud door zelf hun voedsel te verbouwen en andere materiële zaken. De activisten en onteigende boeren werken aan een vorm van autonomie, ze vinden samen nieuwe regels uit van samenleven en werken.

In het boekje ‘Defending the ZAD‘ (Het verdedigen van de ZAD) wordt een stukje geschiedenis beschreven en geprobeerd iets van de stemming weer te geven waaronder de bewoners van La ZAD met elkaar samenleven.

De tweede ronde in mei

Een impressie van Taranis.

 

De eerste ronde in april 2018

The revenge against the commons of the ZAD

Voortdurend als ergens ter wereld een groep mensen een samenlevingsvorm willen invoeren die los staat van het huidige bestaande landensysteem wordt dit door overheden gewelddadig onderdrukt. De planeet aarde is verdeeld en ingedeeld naar regels waaraan geen mens lijkt te kunnen ontsnappen.

Toch steken steeds weer nieuwe initiatieven de kop op en dat zal doorgaan totdat onze planeet een echte vrijplaats is voor alle bewoners. De idealisten van La Zad gaan in ieder geval voorlopig door.

 

Rob Vellekoop, 18 mei 2018