#GiletsJaunes advocate doet emotionele oproep om haar volk te steunen

Wat drijft honderdduizenden gele hesjes, waaronder jongeren, ouderen en kinderen al meer dan drie maanden de straat op? Gaat dit over een verhoging van de brandstofprijs of is er iets grondig mis met Frankrijk. Een emotionele oproep en een bericht voor ons allemaal.

In een bijna tien minuten durende oproep vraagt advocate Georgia Pouliquen aandacht voor de onderdrukking in Frankrijk van de Gele Hesjes en geeft ze ons een serieuze waarschuwing. Ze is al 22 jaar advocate en aanhanger van de Gele Hesjes.

Wij hebben de tekst in het Nederlands hieronder neergeschreven.

“Ik wil getuigen over Frankrijk aan de wereld, over de massieve binnenlandse onderdrukking in mijn land en over het geweld van onze regering tegen vreedzaam protesterende burgers, de Gele Hesjes.

Ik wil een verklaring afleggen over wat echt in mijn land gebeurt, omdat de Franse media liegen en ‘fake nieuws’ brengen om jullie te misleiden.

Gele Hesjes zijn een vreedzame niet politieke massabeweging. We protesteren tegen het geweld van de politie tegen arme werkenden, achtergestelde mensen, arme ouderen, gehandicapte personen en met name kinderen. Het gaat niet over brandstofprijzen. Dat is fake nieuws.

Het gaat over een president die kwetsbare mensen en werknemers doelbewust verpaupert, ons land vernietigt, onze banen, ons systeem.

Gele Hesjes zijn een humanistische beweging, een mooie beweging en nu lijden we massief onder de onderdrukking. De enige reden is dat we onze kinderen willen beschermen, onze toekomst, onze menswaardigheid, onze waardigheid.

Dit gaat over vrijheid en de regering schendt de fundamentele mensenrechten, hier in Frankrijk.

De Franse politie (toont foto’s van gewelddadigheden door de politie) is uitgerust met wapens, flashballs (red. rubberkogelgeweren), zogenaamde minder dodelijke wapens (toont afbeelding) tegen burgers. Een heleboel vreedzame burgers hebben een oog verloren na geraakt te zijn door deze gevaarlijke wapens, inclusief jonge mensen. Dat is onwettig. (ze toont foto’s van slachtoffers, jonge mensen die een oog verloren). Welk gevaar vormden zij, dat zij dit lot verdienen?

Het is geen ongeluk maar een onwettig systematisch beleid. De politie heeft talloze ongelukken veroorzaakt, misvormingen, handicaps voor de rest van hun leven. Sommigen raakten in coma of stierven.

Vreedzame betogers, middelbare scholieren, senioren, journalisten, waren onder de slachtoffers. (kijk op de website desarmons.net)

Dit is geen crowd control, maar een massieve en bloedige onderdrukking en de Franse regering probeert de waarheid te verbergen.

De politie sluit illegaal vreedzame betogers op en behandelt hen gewelddadig.

Ik verklaar dat de Franse politie mensen gewelddadig zonder aanklacht oppakt. Ze sluiten bijvoorbeeld een demonstrant op met handboeien en een motorhelm, zonder recht op advocaat, zonder recht op het maken van een telefoontje, zonder een enkel recht.

De Franse justitie schermt deze overtredingen af. We hebben geen rechten meer. We hebben geen nieuws. Alle media verspreiden fake nieuws, valse beschuldigingen van geweld tegen ons, valse beschuldigingen van antisemitisme, om deze beweging in diskrediet te brengen. Dit is geen politieke beweging.

Ik ben advocaat. Ik ben een Geel Hesje. Ik ben vreedzaam. Ik ben geen antisemiet, ik ben niet homofobisch, ik ben geen misdadiger. Ik hou van mijn land. Ik ben een patriot. Ik heb mijn land gediend als militair.

Ik wil jullie vertellen dat alle Gele Hesjes vreedzaam en humaan zijn.

Onze regering liegt tegen jullie. Onze regering liegt tegen de wereld. Jullie moeten de waarheid kennen en wij hebben nodig dat jullie dit verder vertellen, over de hele wereld. Want we hebben jullie nodig.

We hebben jullie nodig om de waarheid te vertellen.
We hebben jullie  nodig, want spoedig kunnen jullie aan de beurt zijn.”

Vertaling Rob Vellekoop, 28 februari 2019

Lees ook het Dossier Gilets Jaunes

3 Comments

  1. Een terecht verwijt richting Macron, zijn regering en vooral ook de politie. De manier van optreden is buitensporig gewelddadig en is tegen alle mensenrechten die he als demonstrant maar kan hebben. Undercover agenten met rode armband nemen demonstranten willekeurig op, ze dragen ook gezichtsbedekking zodat ze niet herkenbaar zijn. Vandaar ook die rode armband zodat de oproerpolitie hun wel herkent!

  2. ik zag op televisie dat er door de Staat
    overal in Frankrijk gelegenheid wordt gegeven
    met name aan de beweging Gele Hesjes en hun aanhangers
    om bij elkaar te komen zodat er een inventarisatie gemaakt
    kan worden van hun klachten en wensen
    het vertrouwen om op deze manier gehoord te worden
    bleek niet heel groot uit de reacties hierop
    maar het lijkt mij toch een uitgelezen kans
    zaken op papier te zetten in te leveren en
    daarna erop te staan dat dit op korte termijn
    in werkelijkheid wordt omgezet
    dan heb je in ieder geval iets in handen
    zomaar in wilde weg blijven protesteren waarbij
    de doelen niet zijn vastgelegd, lijkt mij
    een heilloze weg
    hetzelfde geldt voor de mededeling, die ik nu
    al hier in Nederland hoor van mensen en van wie ik dit
    niet zou verwachten, dat ze absoluut geen heil zien
    in om te gaan stemmen en dit ook niet gaan doen
    dat is volgens mij dé manier om de nu
    bekritiseerde politici op hun wenken te bedienen
    en de weg verder vrij te houden voor hun heilloze beleid
    volgens mij leidt het protest zoals het nu gevoerd
    wordt alleen maar tot meer ellende en uitsluiting
    in Nederland zouden we bijvoorbeeld gericht actie kunnen
    ondernemen door massaal op de SP of NCPN te gaan stemmen
    of gewoon bij elkaar te komen en taken te verdelen
    om op constructieve wijze je gelijk te gaan halen
    alles beter dan gewond te raken door politiekogels van
    je eigen landgenoten wat waarschijnlijk een trauma voor
    de rest van het leven inhoudt
    zonnetje

  3. Ze moeten zich de ogen uit dr kop schamen. We willen ons land weer terug. Allemaal uitstorten boven zee, dan ben je er mooi vanaf. Kolerelijers. We willen zelf ons eigen leven kunnen bepalen en niet de overheid. Oprotte met die rotzakken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.