VN rapporteur: VS pleegt misdaden tegen de menselijkheid in #Venezuela

Foto 123rf

Dankzij Abby Martin en een onafhankelijk VN rapporteur krijgen we een heel ander beeld voorgeschoteld dan het verhaal van bijna ieder nieuwsmedium, dat Venezuela wordt geregeerd door een keiharde dictator en dat het een van hongerdood stervend land is. Een land dat smeekt om ingrijpen om de arme mensen te helpen die door Maduro’s wanbeleid getroffen worden door een crisis. Van Irak, van Libië tot aan Venezuela steeds gaat aan een staatsgreep een humanitaire crisis vooraf.

VN Rapporteur Alfred de Zayas schreef een rapport over de mensenrechten in Venezuela dat genegeerd wordt. De Zayas maakte dit in opdracht van het Hoge Commissariaat voor Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Hij zegt dat hij tijdens zijn bezoek aan Venezuela niets heeft gemerkt van een humanitaire crisis in de video die Abby Martin met hem maakte. Volgens hem is het verstandig voor de BBC, Washington Post, New York Times en The Economist om contact met hem op te nemen. Helaas hebben zij dit niet gedaan. Onomwonden stelt De Zayas dat de VS via de sancties de economische crisis in Venezuela heeft veroorzaakt. Hij vindt het daarna ronduit cynisch om dat land vervolgens humanitaire hulp te bieden. De zelfbenoemde interim-president van het land Guaido rijdt op het paard van Troje het land binnen (in de vorm van humanitaire hulp)

Alfred de Zayas ziet een veel simpeler oplossing. De basis van de crisis zit in de dramatische val van de olieprijs. Normaal gesproken moet een welvarend land als Venezuela geld kunnen lenen om dit tijdelijk op te lossen met zijn natuurlijke hulpbronnen als onderpand. Onder bedreiging van de VS hebben de banken rekeningen van de Venezolaanse regering gesloten. Op deze manier zijn diverse enorme leveringen van medicatie en voeding van circa 1,65 miljard dollar tegengehouden. Daarnaast wordt in de VS 10 miljard dollar achtergehouden.

Hij vindt dat de VN een resolutie moet aannemen waarin zij de sancties van de VS veroordelen en verzoeken om de sancties op te heffen, want deze zijn letterlijk moordend. Graag zou hij zien dat de aanklager van het Internationale Strafhof onderzoekt in welke mate doden zijn gevallen door de sancties. (art.7, misdaden tegen de menselijkheid, Verdrag van Rome).

Over deze sancties schrijft hij in zijn rapport in paragraaf 37:
“Hedendaagse economische sancties en blokkades zijn vergelijkbaar met middeleeuwse belegeringen van steden met het doel hen tot overgave te dwingen. Eenentwintigste eeuwse sancties proberen niet alleen een stad maar een heel onafhankelijk land op de knieen te brengen. Er is echter een verschil, met de 21e eeuwse sancties  komen nog eens de manipulatie van de publieke opinie door ‘fake news’, agressieve public relations en een pseudomensenrechten retoriek om de indruk te wekken dat het ophouden van mensenrechten misdadige middelen rechtvaardigt.’

Als je opzettelijk sancties en financiële blokkades oplegt en een economische oorlog ontketent  en daardoor het voor het land heel moeilijk maakt om de noodzakelijke medicatie en voeding te betrekken, waardoor velen sterven, dan heb je een zaak van misdaad tegen de menselijkheid. De mainstream pers negeert dit volkomen. Zij leggen de schuld van de humanitaire crisis volledig bij Maduro en zeggen dat socialisme een bewezen vergissing is. Socialisme zal nooit werken, dus en regime change is noodzakelijk.

Abby Martin op haar beurt weerlegt het verhaal dat Maduro ondemocratisch handelt. Volgens Abby heeft de volksvertegenwoordiging die in 2015 aan de macht kwam een parlementaire coup tegen Maduro gepleegd. Vastgesteld was dat drie parlementsleden via fraude gekozen waren. Het Hooggerechtshof besliste dat er nieuwe verkiezingen moesten worden gehouden. Het parlement weigerde dit. Sindsdien hebben beslissingen van de Nationale Vergadering geen rechtskracht.

Abby vraagt aan Alfred de Zayas waarom de main stream media toch zo voor een regime change is. Hij vindt dat de wereld wordt geregeerd door de economie, door het geld. De ‘corporate moguls’ die de media bezitten hebben belang bij een wereld die geleid wordt door de 1%. Het zijn echter niet alleen de leugens van de media, maar ook het negeren en verzwijgen van het nieuws die de mens parten speelt. Er zijn miljarden winst te behalen in Venezuela en tot op heden is dat geld besteed aan het Venezolaanse volk. In plaats van dat er zoals in de 80 en 90er jaren van de vorige eeuw honger en armoede heerste.

Tot slot doet hij een oproep. Laat de VS gewoon eerlijk toegeven dat ze een coup willen plegen om Venezuela te openen voor Amerikaanse bedrijven in plaats van te suggereren dat ze sympathiseren met de arme lijdende bevolking. Terwijl juist de VS deze ellende veroorzaakt.

 

Rob Vellekoop, 27 februari 2019

2 Comments

 1. hoezo vooruitgang voor Venezuela
  door een nieuwe president
  ondanks alle mogelijkheden
  voor de burger zoals de smartphone
  om zich tijdig te informeren,
  is er een wel heel duidelijke
  in geschiedenis teruggaande herhaling
  gaande

  niets nieuws onder de zon:
  sinds de 17e eeuw is
  kolonialisme en uitbuiting
  op dit moment en in de afgelopen tijden
  nog steeds op grote schaal gaande
  kort gesteld en in Nederlandse term is
  nog steeds het primitieve spel ‘landje pik’
  maar meer in verborgen zin
  aan de orde van de dag
  zonnetje
  mensen geniet van het leven
  ondanks de deprimerende gegevens
  doe wat je kan om bewustzijn aan je omgeving
  en nieuwkomers te brengen
  zoals deze site
  laat je de mond niet snoeren

 2. Dat de methode van boycot van een land om dat land op de knieën te krijgen een methode is die de USA al vele jaren hanteert ,is bekend. Helaas is de macht van Amerika zo groot dat men dit ook andere landen kan opleggen zodat het geheel haast een dierlijke vorm krijgt. Één dier wordt uit de kudde gekozen en uitgeput. Helaas volgt een groot deel van de snurkende massa datgene wat de regulaire media in belang van diezelfde USA ons voorleggen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.