Leijten legt vriendjespolitiek bloot, Rutte wordt emotioneel

Foto R. Vellekoop ingang Binnenhof

Leijten van de SP heeft afgelopen dinsdag op onnavolgbare wijze Rutte neergesabeld over zijn vriendjespolitiek. Hij had weinig weerwoord, maar werd juist voor zijn doen heel emotioneel. Toch blijft er een vreemde mist hangen. Renske Leijten legt de rotte kern van politiek Nederland bloot en daar blijft het bij. Iedereen gaat daarna weer rustig verder en hoopt dat de mensen snel deze openbaring en aanvaring vergeten, zeker als volgend jaar de verkiezingen er weer zijn.

Debat

Renske Leijten dinsdag in de Kamer:
“..we spreken hem erop aan dat hij steeds dezelfde toppersonen laat rouleren…het is een duiventil in de top van de Belastingdienst..”

“De ouders (red. die ten onrechte zijn gedupeerd door de belastingdienst vanwege de teruggevorderde ouder toeslag) werken in de schoonmaak of in de handhaving op straat, die werken hier in de hulpverlening, die zijn hun baan verloren en doen nu vrijwilligerswerk.”

“Weet je wat die te horen krijgen als ze een fout maken? Daar is het gat van de deur. En weet je wat die lezen in de krant als iemand terecht het gat van de deur wordt gewezen, dat een andere deur wagenwijd openstaat en dat is nu precues waarom mensen cynisch worden over de politiek en daar hou ik u, de Minister-president, verantwoordelijk voor. Stop met de banencarrousel.”

Rutte:
“Met dat laatste ben ik het niet eens…het is uiterst schadelijk om steeds topambtenaren te noemen omdat wij niet alle details weten, mensen zich niet kunnen verdedigen, op deze manier maak je deze ambtenaren vogelvrij.”

Leijten:
“Er zijn vaak topbestuurders (red. van het ambtenarenapparaat) gesneuveld omdat de kamer het blootlegde (NZA, Belastingdienst,Ministerie van Verkeer en Waterstaat). Er is een patroon. Het geeft geen pas dat de Minister-president zo emotioneel wordt over een stelletje draaiende topambtenaren.”

Rutte:
“Renske, mevrouw Leijten, zo kan je toch niet over onze ambtelijke top praten. Het wegzetten van de top als een banencarrousel. Moet je eens kijken wat dit met deze mensen doet.”

Renske:
“Die topambtenaren verdienen top veel geld en hebben nooit een boterham minder gegeten om de misstanden die ze voor elkaar kregen, over persoonlijke levens, belastinggeld. Het punt is dat daar nooit gevolg op komt.”

Onderzoek

Dit debat speelde zich af nadat aan het licht gekomen is dat de Belastingdienst duizenden gezinnen gedupeerd heeft.

De commissie met voorzitter Donner onderzocht het optreden van de belastingdienst bij de kinderopvangtoeslag. In het Interim-advies “Omzien in verwondering” staat dat er “duizenden gezinnen” onjuist zijn behandeld. Ook deze gezinnen hebben recht op compensatie, volgens hem. Minstens zo belangrijk is wat de commissie achterwege laat. Nergens staat namelijk iets over de consequenties van deze blunders voor de leiding van de belastingdienst.

Donner: “Mensen hebben hun baan verloren, loonbeslag gekregen. De ellende kun je nooit goedmaken, dat is altijd het probleem met het vergoeden van schade. Dus zul je echt moeten zorgen dat de vergoedingen ruimhartig zijn.” Dat is heel mooi en goed voor de slachtoffers van het machtsmisbruik van de belastingdienst.

In het interim-advies zegt de commissie dat de gedupeerde ouders het slachtoffer zijn van de vooringenomen manier waarop hun aanspraken op kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst zijn beoordeeld. Zij werden vanaf het begin gezien en behandeld als vermoedelijke fraudeurs, hoewel hun persoonlijk handelen daar geen aanleiding toe gaf. (lees verder Belastingdienst niet schuldig aan ellende ouders #kindertoeslag)

 

Rob Vellekoop, 22 januari 2020

12 Comments

 1. Die rutte hadden ze allang een schop moeten verkopen. De grootste leugenaar en etterbal die er bestaat. Ik hoop dat hij zijn straf niet ontloopt. Wat hij hier heeft afgebroken in dit land met zijn metennaaiers in brussel.

 2. nog even over Rutte:
  vandaag 26 januari
  herdenking van de uitroeiing van de Joden
  op de Nederlandse televisie te zien
  Rutte heeft keppeltje op en maakt excuus
  voor gedrag Nederlandse Staat

  DIT HEEFT TOCH TOTAAL GEEN INHOUD
  OF BETEKENIS
  behalve kijk mij eens een gutmensch zijn

  ik snap niet dat dit geaccepteerd wordt
  en dat niemand vraagt of hij het keppeltje
  misschien wil verwijderen

 3. Wat mij dikwijls opvalt is dat de SP wordt genegeerd door een aantal politieke partijen en zeker door de Media. Keer op keer komen ze na een gedegen onderzoek met bevindingen van misstanden o.i.d. aandragen. Waar blijft de rest van de Tweede Kamer met steun? Idem met gelanceerde voorstellen, die dan afgewezen worden, maar een tijd later door andere politieke partijen overgenomen worden, hetzij als programmapunten voor verkiezingen, hetzij in de de Tweede Kamer. Wat is er mis met de integriteit binnen de politieke partijen? Hoe kun je zo vertrouwen blijven houden en geloven in onze politieke bestuurders? De bestuurders die democratisch gekozen zijn met verkiezingsbeloftes. Stemmen binnen, weg democratie. Zijn dit onze volksvertegenwoordigers? Ga zo door SP. Durf te benoemen wat je standpunten zijn. Blijf integer en blijf je inzetten tegen onrechtvaardigheden. Mijn stem heb je weer bij de volgende verkiezing.

 4. Hij blijft doorgaan totdat hij uiteindelijk in zijn eigen zwaard valt en daardoor bezwijkt, hij kan beter eieren voor zijn geld kiezen en oprutten!

 5. Rutte vergeet dat de mensen die moeten leven met dit leed verbitterd raken en dat er daardoor de kans is dat ze doordraaien waardoor onze altijd lachende Mark zelf het slachtoffer wordt. In mijn ogen verdient deze beroepshuichelaar en beroepsleugenaar niet beter, wellicht dat dit bericht mensen op ideeën brengt zodat we eindelijk verlost raken van deze narcist.

 6. Renske, geweldig gesproken!!!! Heftig en duidelijk!!! Rutte jongen, dit is nog maar het begin wat voor je voeten zal worden gegooid!!! Rutte gevoel??? Emotioneel?? Ach gut, hij is duidelijk ,,dood gebloed,, in de politiek. Dus inpakken en wegwezen!!!! Tijd voor links, tijd voor de SP!!!!!

 7. Alle respect voor Renske dit was een draai om de oren van Rutte ! maar wat me opvalt is de de landelijke Media zo stil is hier over stond alleen in de de telegraaf een klein stukje . en niks bij Jinek en NPO 1 zijn zo bang voor hun kaart dat ze niet meer binnen mogen komen nee Media hier val je door de mand

 8. Al geruime tijd heeft dit kabinet (op basis van de enquetes) geen meerderheid in de Tweede Kamer meer. Ze komen plm 20 (!!!) zetels te kort. Het roer om en luisteren naar wat we in Nederland werkelijk willen, namelijk een eerlijke en een rechtvaardige politiek, schijnt deze regering niet te interesseren. Onbegrijpelijk. En het gaat niet om het een of andere issue, maar om het totaal. Het vertrouwen van de burger in de politici, is op hetzelfde niveau als het vertrouwen van de burger in een tweede hands autohandelaar.

 9. Geweldig vind ik het dat mevrouw Leijten dat doet. Jammer dat veel mensen die reageren een schuilnaam gebruiken. Waarom strijden ze niet met open vizier. En helemaal vreselijk is het, dat de rest van de kamer dit laat rusten.Ik had toch zeker bijval verwacht van FVD en Wilders.

 10. mevrouw Leijten kon niet worden weerlegd
  of genegeerd en juist daarom
  vind ik haar een TOP-POLITICA
  dat mag ook wel eens gezegd worden
  uiteraard ben ik niet de enige…
  maar
  kijk goed naar de krokodillen-tranen
  van de immer adolescente Rutte
  en je weet bijna alles van de
  Nederlandse politiek van de laatste drie decennia

  de SP heeft werkelijk goede mensen
  die het tij naar de door iedereen
  vanuit andere politieke partijen
  ondertussen geaccepteerde ondergang
  van het sociale stelsel willen keren

  zoals dit in een nog recent verleden
  in Nederland gelanceerd is
  met veel succes door Drees
  iemand die zich niet liet
  beïnvloeden of intimideren
  door de vertegenwoordigers van een vrije
  handelsmaatschappij of een koningshuis
  en ten alle tijden ging voor de grote
  groep mensen levend in een maatschappij
  om ook voor de minder bedeelden
  een bevredigend leven te leiden
  en dit vaak vanuit een achterstandspositie

  de grootste uitdaging wat betreft bijvoorbeeld
  die naties en die mensen die niet geboren
  zijn met een ‘gouden lepel in de mond’

  laten we als burgers die streven naar gelijkheid
  dit niet vergeten
  en gewoon net als mevrouw Leijtens
  uitgaan van de mogelijkheden
  van de mens en de uitdagingen die een
  maatschappij te bieden heeft
  en ondanks verraad door domheid
  vertrouwen hebben hierin
  de waarheid zal uiteindelijk triomferen
  al duurt het soms een beetje lang
  dat besef en de waarheid ingedaald is
  houd moed lieve mensen

 11. Ze had helemaal gelijk zo gaat het ook in Den Haag alle bewindspersonen en ambtenaren maken een stoelen dans
  Alleen de kleine werkende burger mag zich geen fout permitteren want dan kijkt hij inderdaad naar het gat van de DEUR het is goed dat dit eens OPENlijk word benoemd en als Rutte de Ambtenaren Wil beschermen dan moet hij de consciënties aanvaarden en opflikkeren

 12. Met zo’n aanvaring hebben de doorsnee burgers te maken en altijd trekt de burger aanhet kortste eind? Deze corrupte lieden gaan zelfs met hun machtspelletjes zover dat voor gezichtsverlies de macht deze van zijn functie moet ontslaan, verliezen aan de burgers niet meegerekend?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.