Slimme meter is eenvoudig te weigeren

Foto Henk Joosen

Aan het einde van dit jaar zal aan alle huishoudens in ons land een zogenaamde ‘slimme meter’ zijn aangeboden. Eind december komt  uitgerekend de Europese privacy waakhond met een waarschuwing voor misbruik van de meter voor massasurveillance. Gelukkig hebben we in ons land de mogelijkheid de meter te weigeren. Wij namen de proef op de som.

Weigeren van de ‘slimme meter’

Dat weigeren blijkt de afgelopen jaren niet overal even gemakkelijk te zijn verlopen.

In hun poging de ‘oude meter’ zonder tegenwerking te vervangen door de slimme meter blijken er allerlei trucjes door de leveranciers(netbeheerders)  te zijn gebruikt.

Zo werd bijvoorbeeld beweerd dat de meter aan vervanging toe was. Of dat vanwege de zonnepanelen de nieuwe meter ineens nodig was. Ook wordt gedreigd dat de nieuwe meter later voor eigen rekening geplaatst moet worden (terwijl gelijkertijd leveranciers aangeven dat vervanging in de toekomst gratis zal zijn). Er zijn zelfs leveranciers die stellen dat de nieuwe meter verplicht is.

Omdat onze netbeheerder op geen enkele manier aangeeft dat deze meter geweigerd (of verwijderd) kan worden op verzoek van de consument hebben we de proef op de som genomen en de plaatsing van de meter geweigerd en dit schriftelijk meegedeeld aan de leverancier. Lees ook Pas op! slimme meter is niet verplicht)

Enige tijd later kregen we van Stedin te horen dat het geen probleem was de meter te weigeren en dat we hem zelfs in de toekomst gratis konden vervangen.

Per 1 januari 2015 is gestart met het landelijk installeren van slimme gas- en elektriciteitsmeters zodat eind 2020 aan alle huishoudens een meter is aangeboden.

Nu het einde van de uitrol van de ‘slimme meters’ dit jaar in zicht komt worden de netbeheerders blijkbaar toegeeflijker. Per slot van rekening bestaat er geen wettelijke verplichting voor de consument.

Massasurveillance

Een netwerk van slimme meters kan worden gebruikt voor massasurveillance van burgers, schrijft de European Data Protection Supervisor (EDPS) in een recent gepubliceerd TechDispatch. Ook het profileren en volgen van personen in hun dagelijks leven voor commerciële of criminele doeleinden is mogelijk.

De slimme meter meet het energieverbruik van gebruikers en geeft dit door aan energieleveranciers, die het voor monitoring en facturatie gebruiken. Het verbruik wordt over een bepaalde periode gemeten. De Europese Commissie adviseerde in 2012 om deze intervallen onder de vijftien minuten te houden, zodat de informatie voor energiebesparingen was te gebruiken. Maar hoe korter de meetperiode, hoe meer details er over het energieverbruik worden prijsgegeven waardoor er bepaalde conclusies over het huishouden zijn te trekken.

In TechDispatch legt de EDPS uit dat met een intervalperiode van vijftien minuten achterhaald kan worden wanneer bewoners op vakantie zijn of bepaalde religieuze praktijken beoefenen (zoals de dagelijkse routine tijdens de ramadan). Bij kortere intervallen is zelfs het gebruik van bepaalde apparaten te herleiden. Eerder stelden onderzoekers al vast dat energiemaatschappijen aan de hand van het energieverbruik zelfs kunnen achterhalen naar welke televisieprogramma’s mensen kijken.

Volgens de EDPS zijn veel mensen zich niet bewust van de persoonlijke data die via slimme meters wordt verwerkt, hoe organisaties hier gebruik van maken en welke impact dit op hun privacy kan hebben. “Zodra een slimme meter is aangesloten, is het lastig om het verzamelen van metergegevens te voorkomen”, aldus de privacywaakhond.

Ook kunnen bedrijven uitgebreide profielen maken gebaseerd op de huiselijke activiteiten van mensen. Die profielen kunnen verder worden aangevuld met persoonlijke data van smart homes en andere online en offline bronnen.

Deze profielen zijn vervolgens voor allerlei andere doeleinden te gebruiken. Ook politie, belastingautoriteiten, verzekeringsmaatschappijen, werkgevers en andere derde partijen kunnen interesse hebben in informatie over het persoonlijke energieverbruik.

Een netwerk van slimme meters kan zelfs onderdeel van een infrastructuur voor massasurveillance worden.

Praktijk

Blijkbaar is er in de praktijk van de uitrol van de slimme meters veel fout gegaan, doordat consumenten hem wel kregen maar dit eigenlijk niet wilden. Ook zijn mensen niet altijd tevreden, nadat is gebleken dat zij meer aan energie moeten gaan betalen dan hiervoor.

Aangezien de wet niemand verplicht tot het hebben van de ‘slimme meter’ lijkt het ons dat de consument terug kan naar de oude situatie. Hierbij is het argument dat de oude meters niet meer verkrijgbaar zijn onzin, deze zijn tegen een kostprijs van beneden de 20 euro overal verkrijgbaar.

Kijk bijvoorbeeld bij https://www.allekabels.nl/kwh-meter/21518/6169/kwh-meter-1-fase-40a.html

Rob Vellekoop, 24 januari 2020

76 Comments

 1. Rob, mijn leverancier gaf aan dat ik in de toekomst dan geen gebruik meer kan maken van het na htstroomtarief. De reden zou zijn dat het signaal dat nu wordt gebruikt in de toekomst gaat vervallen. Slimme meters hebben dan blijkbaar een andere mogelijkheid om nacht- en dagstroom van elkaar te scheiden. En de gewone meters zouden dat niet kunnen. Een soort chantage dus eigenlijk.

 2. Bij alle bezwaren dier hier genoemd worden wil ik de ‘slimme meter’ ook niet vanwege de straling. We worden kapot gestraald door onze draadloze apparatuur en nu komt daar G5 ook nog bij. Straks zijn we zelf een magnetron geworden

 3. Er werd bij mij aangebeld,
  ik een hoog uit raam wie daar.
  Slimme meter plaatsers van Eneco
  ik zei ik wil hem niet en ze gingen gewoon door naar het volgende slachtoffer! 🙂

 4. WTF. Ik of beter gezegd wij wilden dat ding ook niet, maar er wert door Liander gedreigd dat het per 1-1-2020 verplicht zou zijn en dat de oude meter afgekeurd was. Op de vraag hoe zij op afstand, want al enkele jaren geef ik de meterstanden door en komt er geen mens, de meter dan afkeuren kreeg ik een vaag onbeduidend antwoord. Alles zoals beschreven komt als op onze situatie beschreven. Ik voel me belazert.

 5. Ik heb de slimme meter geweigerd.wel werd mij verteld dat ik zelf de kosten moest betalen bij vervanging van de meter op een later tijdstip. Blijkt dus niet zo te zijn.

 6. Ik heb ongeveer 6 jaar geleden een SlimmeMeter gekregen omdat mij wijsgemaakt was dat ik die moest aanvragen vanwege de geplaatste (14) zonnepanelen. Is het nog mogelijk om een meter met draaitelwerk terug te krijgen.

 7. Ook hier de snelle meter opgedrongen.
  merk wel dat ik duurder uit ben. niets slim in mijn voordeel

 8. Medewerker Liander kwam onaangekondigd aan de deur met de mededeling dat de Ferrarismeter aan vervanging toe was. Misleiding. Het ding zit nu bij die man thuis in de meterkast of hij heeft het verkocht, want met deze meter levert de zon de meeste winst op.

 9. Ook bij mij is ongevraagd
  de nieuwe meter geplaatst.
  Ze kwamen krachtstroom aanleggen
  omdat wij nodig waren.
  Later toen ik thuis was zij
  mijn vrouw ze hebben de oude
  meter vervangen.
  Voor de nieuwe meter die niet
  uitleesbaar is.?????
  Terwijl ik uitdrukkelijk en
  via de computer aangeven heb.
  dat ik de oudemeter wilde behouden.
  Het is jammer dat ik niet
  thuis was.
  Ik heb zelf ook zonnepanelen.
  Ik heb gebeld.
  Maar ik kreeg het niet meer voormekaar om de oudemeter terug tekrijgen.

 10. Ik heb de meter jaren geleden ook geweigerd. Eerst werd gezegd dat het verplicht was, en toen dat ik deze in de toekomst verplicht zelf moet betalen. Dat betekent dus twee keer betalen, want een gratis meter bestaat niet.
  Vanaf 2023 zal als het aan Rutte en zijn maatjes ligt de salderingsregeling afgebouwd worden. Dat kan alleen met een slimme meter. Ik ben benieuwd welk pressiemiddel de overheid in zal zetten om haar zin door te drijven. Dit alles natuurlijk voor ons eigen bestwil.

 11. Je kunt ook de slimme meter accepteren en de zogeheten communicatiemodule laten uitschakelen.

 12. Hmmmmm misschien goed om het stuk even te redigeren met de juiste terminologie en verantwoordelijkheden. Er zijn netbeheerders en energieleveranciers.
  De overheid heeft aan de netbeheerders de taak gegeven om slimme meters uit te rollen.
  De slimme meter kan worden geweigerd door de klant, maar wanneer een klant alsnog een slimme meter wenst wordt dit een prio plaatsing met bijbehorende kosten.

  Het is daarnaast ook mogelijk om de plaatsing van de slimme meter te accepteren maar deze op admin uit te laten zetten. Dat is zichtbaar op de meter. De netbeheerder zal dan geen data meer ophalen uit de meter.

  In 2020 moet de grootschalige uitrol zijn afgerond. het ministerie van overweegt om daarna de netbeheerders de opdracht te geven om bij ieder huis dat nog een ouderwetse draaischijf meter heeft, verplicht een meter met een digitaal telwerk te plaatsen. Al dan niet slim.

 13. Aldus sprak de overheid, bij monde van Pascal.

  Het ministerie kan zoveel overwegen als ze willen, voorlopig bestaat er geen wettelijke plicht, dreigt deze er wel aan te komen dan is het zaak ons daartegen te gaan verzetten.

 14. Correctie: de netbeheerder beweert dat salderen alleen met een zogenaamde slimme meter kan.

 15. Je zegt het al misleiding. Als je in ons land misleid bent kan je daartegen iets doen.

 16. Demosthenes, je kunt ook accepteren dat heel veel mensen die meter inclusief schadelijke straling niet willen.
  Je boodschap heb ik nu een aantal keren door jou herhaald zien worden. Dit is je laatste gelegenheid reclame voor het regeringsbeleid te maken op deze site.

 17. Is het mogelijk de slimme meter te vervangen voor de gewone oude meter.ik heb het gevoel dat ik met de slimme meter meer betaal

 18. Ik heb gegoogeld, maar kan niet zo 1-2-3 een site vinden waar ik een oude meter kan kopen.
  En bij wie moet ik dan eisen dat ze mijn slimme meter komen vervangen door een oude meter?
  Bij de netbeheerder, energieleverancier of het bedrijf dat de slimme meter heeft geplaatst toen ie een nieuwe ketel plaatste?

 19. Helaas door omstandigheden is het bij ons ook slimme meter geïnstalleerd ik merk het ook voorheen kreeg ik altijd geld terug aan het einde van het jaar en nu betaal ik zelf erbij dit klopt niet is het mogelijk om weer oude meters terug te laten installeren ??

 20. De kosten van nachtstroom zijn dan nu dus ook al lang achterhaald en zeker niet meer van deze tijd.de stroomoverdag komt uit de lucht vallen en de stroom snachts moet worden gemaakt. Elke woning 16 panelen en overdag gaan werken is een beschadigd netwerk omdat de stroom niet kan worden afgevoerd,kabel in de grond naar trafo te dun en of trafo in de brand is niet alleen het gevolg van wiet kweken.ook te veel terugleveren al dan niet met de aanwezige buren in de straat cq wijk.

 21. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,
  De radio en zend amateurs hebben ook een bron van storing op het lichtnet gekregen door die goedkope troep van slimme metertje,met namen op de HF banden..na hier zelf zoek werk was ik er achter gekomen dat er 2 modellen op de markt uit waren gekomen..de duurder versie was wel ontstoord maar niet de goed koperen die als massa product is gebruikt in de woningen van NL.
  Markje Rutte wilde ook laten zien dat hij ook wat deed voor het klimaat dealtje van Brussel…kijk ik plaats overals de slimme meter in de woningen dan heb ik ook wat gedaan,alleen als consument zie je er totaal geen mallemoer iets op,als je echt wil ziet wat je verbruikt moet je er een extra aflees apparaat laten plaatsen van 250.- eurotjes,best wel slim??..toch??
  Elk persoon die een beetje verstand heeft weet ik dat de ouderwetse meter kei goed is en betrouwbaar..betrouwbaarder dan Mark Rutten.
  Mensen …weet dat U niet verplicht bent om die slimme meter af te nemen,NIET VERGETEN!!!!

  Ik dank U ook deze keer maar weer O zo vriendelijk.

 22. Ik ben Bert woont in Spijkenisse ik voelde ook misleid door Stedin als ik de slimme meter weigert moeten wij later als het verplicht werd €70,moeten betalen.Nu lees ik dat de slimme meter helemaal niet verplicht is.Vraag kan ik de slimme meter als nog door Stevin laten verwijderen en de oude meter weer terug plaatsen. Vriendelijke groet Bert.

 23. Huurder heeft zonder overleg slimme meter laten plaatsen. Stedin stond gewoon voor de deur met mededeling dat ze kwamen plaatsen. Hoe kan ik dit ongedaan maken ? Of heeft huurder het recht om zonder toestemming andere meter te plaatsen ? Op andere locaties heb ik ze kunnen weigeren.

 24. Je kunt natuurlijk contact opnemen met Stedin en dit verzoeken. Hou ons op de hoogte dan zullen we hierover publiceren, mochten ze het omwisselen weieren.

 25. Je kunt een verzoek richten tot de netbeheerder daartoe. Hou ons op de hoogte indien zij omwisseling weigeren.

 26. Je kunt de netbeheerder natuurlijk altijd daartoe verzoeken. Hou ons op de hoogte.

 27. Vanuit milieu oogpunt is het bezopen dat al die goed werkende meters nu op de schroothoop liggen. Mochten we van het gas afgaan komen die zgn slimme voor wie slim?) ook op die hoop. Allemaal onzinnig.

 28. lees veel onzin verhalen. 1. slimme meter mag je altijd weigeren. 2. je kan bij slimme meter de communicatie laten uitschakelen. Dan is het gewoon een meter met lcd schermpje. 3. oude draaischijfmeters worden elk jaar getest door keuringsinstituut. Als er teveel afwijkingen in komen moeten de netbeheerders die wisselen. Let op! Moeten!!. De meter in je huis is eigendom van netbeheerder. Dus niet van jezelf. Je kan dan kiezen tussen nieuwe domme meter digitaal zonder zender of slimme meter. Welke je als je wilt weer kan laten uitzetten mbt zenden naar netbeheerder.
  Door plaatsen zonnepanelen gaan de draaischijfmeters sneller stuk. Daarom willen de netbeheerders dan de meter vervangen. En nogmaals..je kan verzoeken geen standen en communicatie te laten zenden naar netbeheerder. Maar uiteindelijk moeten alle draaischijfmeters worden vervangen!

 29. Ik heb nu een slimme meter kijken wat ik dit jaar terug krijg .
  Anders wil ik mijn oude meter weer terug. Zou dat kunnen ??
  Vr gr mevr Wolbers

 30. Correcties:
  1. Veel slimme meters geven een afwijking volgens onderzoek TU Twente waardoor hij te veel gebruik laat zien.

  2. De meter blijft toegankelijk voor de netbeheerder ook nadat je hem hebt laten uitzetten om te zenden.

  3. De beslissing om alle draaischijfmeters te laten vervangen is nergens wettelijk vastgelegd. Bangmakerij dus.

 31. Grappig, nergens wordt door netbeheerders aangegeven dat de slimme meter verplicht zou zijn. Netbeheerder hebben ook niet zelf in de hand welke meters er worden afgekeurd (dit doet het agentschap Telecom wat weer onderdeel van de overheid is) draaischijfmeters zullen in de toekomst niet meer mogen omdat er met deze meters een voordeel valt te behalen tov digitale meters. Dit omdat per 2023 de salderongsregeling komt te vervallen/vervangen wordt.

 32. Zelfde brief van Liander gehad. Omdat onze warm watervoorziening via grote boiler (80 liter),die op nachttarief opwarmt, en een keukenboiler loopt, wordt ‘ s avonds 23.00 uur automatisch dagtarief naar nachttarief geschakeld. De boilers zijn verplicht in onze huurflat omdat wij blokverwarming hebben. Deze vorm van verwarming levert extra kosten op. Zo moeten wij 3 x vaste lasten betalen, voor gas blokverwarming, voor kook gas en voor elektrisch.
  Nu dreigt Liander het nachttarief af te sluiten. Mag dat zo maar? Voel mij gechanteerd door Liander. Wie kan mij vertellen wat waar of niet waar is aan dit verhaal.

 33. Niemand hier wil die meter en sommigen willen de domme terug. Heeft iemand al stappen ondernomen om dat voor elkaar te krijgen?
  Ik zelf heb leukemie, cll.
  De wetenschap weet nog steeds niet wat de oorzaak is maar mogenlijke straling wordt niet uitgesloten.
  Advies van een slimmemeter medewerker die ik ergens tegenkwam was om een artsen verklaring van mijn gezindheid te tonen aan stedin en de oude meter terug eis.
  Dus hier ga ik mee aan de slag.

 34. Robvellekoop, op de link die je gaf staat een (duitse) meter die geen dag en nachtstroom aangeeft.
  Heb je nog een andere link? Kan er nog geen te koop vinden.

 35. Alle elektronisch meetwerktuigen in het betalingsverkeer dienen geijkt te zijn . Speciaal een net vervuiling en data verminking moet direct uit te lezen zijn . Ook de gemeten waarden bij net vervuiling mogen niet in het geheugen worden op genomen ,en het toestel direct uitschakelen , en opnieuw opstarten.
  Ook het toestel dat op afstand de waarden uitleest, dient geijkt te zijn evenals de printers, als ook de meetwaardeschrijvers. Als nu het ijkwezen nog had bestaan zou er nooit een toelating voor de slimme meter zijn afgegeven. Net Nederlands meet instituut controleert alleen op juistheid maar is geen instituut die ijknormen vaststelt .In principe kan men gerust stellen dat de slimme meter ongeijkt is. Het voldoet bij langena niet aan de ijknormen voor elektroniche meetsystemen . Ook als men zonnepanelen aanschaft en men de stroom aan het net teruglevert wordt U betaald voor geleverde diensten via een meter die ongeijkt is. U hebt geen enkel weerwoord als er fouten worden gemaakt. Daar komt bij dat men de meter moet huren. Hij is van de netbeheerder en als er wat mis is moet ik mij bij de leverancier vervoegen. Als voorbeeld bedoelt, de slager weegt 1 kg vlees af en ik betaal 12 euro de kilogramprijs. Nu blijkt echter bij controle dat het 500 gram is, ik heb dus de helft teveel betaald . Terug maar de slager en vraag hem om uitleg , maar deze wuift het weg en zegt ga maar naar de boer waar ik de koe gekocht heb .Ik hoop dat U mijn relaas begrijpt. Persoonlijk heb ik bijna 30 jaar weegwerktuigen van allerlei soorten maten en gewichten hersteld en geijkt ik denk wel 1000 . Maar het Ijkwezen in de Haag ,Amsterdam S,Hertogenbos , Zwolle waren kennis instituten waar men de hoed voor afnam . De achteloosheid waarmee de burgers in Nederland hun belangen moeten veilig stellen is bizar

 36. Deze week brief gekregen dat ik een afgekeurde heb en die vervangen moet worden. Ik mag nog steeds slimme weigeren en krijg een traditionele meter. Even gebeld, traditioneel blijkt een digitale meter te zijn die niet slim is. Oftewel deze kan niet meer terugdraaien vwb mijn zonnepanelen. Ze trekken dus alles uit de kast om die draaischijf meters bij je weg te halen. Mijn meter komt overigens niet voor op de lijst van afgekeurde meters (een lijst die steeds groter wordt). Ik voel mij genaaid.

 37. Wij kregen altijd geld terug en vanaf de slimme meter moeten we betalen! Raar.
  Gebeld met Eneco en wijzen naar stedin. Stedin wijst weer weer naar de woningstichting Vestia. Van Eneco kregen we te horen dat stedin een schatting maakt van het verbruik. M.a.w. we hebben geen grip meer op het verbruik van gas en stroom.
  Wat voor advies kun je ons geven?

 38. Ik ben heel blij met mijn slimme meter, geeft veel inzicht. Handig is ook slimmemeterportal.nl
  Ook kunnen met de slimme meters storingen in het net wórden gelokaliseerd waardoor consumenten sneller worden geholpen.
  Henk van Rijn

 39. Sinds wij de slimme meter hebben, hebben we veel beter inzicht in ons energieverbruik en gaan nu bewuster om met verlichting, apparatuur en verwarming. We besparen daarmee geld! Energie wordt Steef duurder per m3 en KWh en des te belangrijker om te besparen. We hebben de draaischijfmeter ook laten vervangen omdat die niet gemaakt is voor terugleveren/draaien. Als je niet doorhebt dat je meter niet meer terugdraait is dat je eigen risico en loop je saldering mis!! De slimme meter is net zo slim als je iPad en mobiele telefoon. Lijkt mij voor misbruik veel interessanter dan een paar meterstanden….

 40. hmm, als de privacywaakhond van de EU daarover zijn twijfels heeft, en met dit bureau nog vele mensen gaat het natuurlijk niet om een paar meterstanden…

 41. Ik heb zelf de slimme meter wel omdat ik meer inzicht in mijn verbruik wilde. Maar kan niet zeggen dat ik meer moet betalen dan voorheen. Wat wel gebeurd is dat ik elke maand een nieuw termijn voorstel krijg omdat er meer en vaker gegevens bekend zijn. Als je dat niet goed inregelt bij je energieleverancier kan het inderdaad zijn dat je meer moet bijbetalen.

  Wat betreft het hoog en laag tarief, dit word geschakeld door een signaal die vanaf een energiecentrale op het elektriciteitsnet wordt gezet. Je kan je voorstellen dat dit een enorme zender moet zijn die in de huidige tijd niet meer als energiezuinig kan worden beschouwd. Gezien het feit dat de slimme meter het telwerk zelf schakelt en de hoeveelheid mensen die echt nog gebruik maken van hoog en laag tarief, is het niet meer economisch aantrekkelijk een dergelijke zender in de lucht te houden dan wel te vervangen voor een nieuwe. Maar als het goed is biedt de netbeheerder aan mensen met een boiler eenmalig een apart boilerklokje aan die de functie van het hoog laag tarief schakelen overneemt.

  Geinig weetje, mocht je verlichting rond een uur of half 11/ 11 uur even knipperen(tijd is afhankelijk van je gemeente), dan schakelt de openbare verlichting over op nachtverlichting en zullen er enkele lichtmasten uitgaan. Zelfde soort signaal als het hoog en laag tarief!

 42. Ik heb veel gemak gehad de slimme meter van Stedin te weigeren. Maakten eerder wel dreigementen dat de weigeraars alsnog later verplicht zouden worden want dat soort gedachten zijn de installateurs van de gedachtenpolitie niet vreemd. Met slechts een kaart in de bus, nergens hinder van gehad. Moet je zeggen dat de AIVD al in de meterkast gedoken is, en geen concurrentie duldt. Als de monteur dan gaan lachen, kijk hem strak aan.

 43. Nog even een ander punt. Ze willen de stroom aansluiten op het internet, zodat informatie gestolen kan worden via het stopcontact in de muur. Kunnen mensen zeggen “dat kan niet”. Nou. Een modem koppelen aan een stroommeter, en zelfs een telefoontje aan de lader, kan binnen vijf minuten door de gleufhoeden uit worden gelezen.

 44. Bedankt Jelle, je hebt alles heel goed uitgelegd.
  Dit verhaal klopt exact. Als alles goed gaat, dan komt je dag- en nachttarief niet in gevaar.

 45. Niet iedereen moet meer betalen na installatie van een slimme meter, echter wel een grote groep volgens onderzoek van radar. Ook een onderzoek van de TU Twente signaleert dat meters soms een tot wel 6 keer zoveel gebruik meten dan in werkelijkheid wordt afgenomen.

 46. Volgens mijn energieleverancier is het straks verplicht en komen ze de slimme meter op mijn kosten alsnog plaatsen. Zou dan erg duur worden. Er is ook kenbaar gemaakt dat ik zou kunnen kiezen voor een slimme meter die geen gegevens uitleest of zal verzenden. Maar hoe controleer ik dat? Los van de extra straling (op welk netwerk verstuurt de slimme meter de gegevens eigenlijk?) We hebben jonge kinderen, zijn er in mijn vriendenkring alleen maar klachten over een hoger kostenplaatje sinds de slimme meter. Motivatie en antwoord is dan dat de oude meter niet goed meer liep. Ook geeft de installateur aan dat de verplichting er aan komt als bij inspectie blijkt dat de huidige oude vertrouwde meters afgekeurd worden. Iedereen uiteindelijk aan de slimme meters? Mijn schoonmoeder heeft geprobeerd de slimme meter te laten verwijderen en dat is niet gelukt. In Nederland gast de privacy ver maar helaas staat daar tegenover dat het niet erg is dat overal slimme meters in elke woning zijn geplaatst en die dagelijks onze gegevens versturen. In de USA hebben bewoners een rechtszaak aangespannen en gewonnen op basis van bepaalde privacywet maar ja dat kan alleen in Amerika. Hoe kan een inwoner in Nederland het beste handelen bij het weigeren van slimme meters?

 47. Ik ga verhuizen, in mijn nieuwe huis zit jammer genoeg een slimme meter, het kist mij €300 om hem te verwijderen.
  Al oude meters worden vernietigd.
  Ik krijg (koop) dan een digitale meter, heeft iemand hier verstand van?
  Is die betrouwbaar?

 48. Niemand kan je betrouwbaarheid garanderen, zeker niet toen een tijdje terug bleek dat 100.000de meters niet de juiste stand doorgeven.

 49. Je voelt toch aan je water dat wanneer er zo’n druk gezet wordt op het vervangen door zo’n modern stront ding, dat er dan iets niet deugd. Ik vind eigenlijk de oude componenten van zwart bakeliet met porceleinen zekeringhouders, veel chiquer.
  Bij mijn eerste nee, ik hoef hem niet, klonk plotseling een zoemtoon vanuit de meterkast vanuit de meter. Het is technisch mogelijk er een extra signaaltje op te zetten wat een brom geeft. In de hoop dat ik dan bellen met de klacht. Niet dus! Na verloop van tijd was het weer weg. Nu heb ik inmiddels alweer 3 brieven ontvangen. Het is nog net geen smeken. Mocht het in deze groeiende dictatuur in de toekomst echt onvermijdelijk worden dan laat ik de zooi plaatsen op een alumin. plaat of op staal zodat ik er later een doos overheen kan klikken en dan zit dat rotding in de kooi van faraday. Mooi afgelopen met dat straling gedoe. Ik zit zelfs te denken aan een scheidingstrafo waardoor mijn huisinstallatie alleen nog magnetisch gekoppeld is.

 50. wij hebben ook een slimme meter gekregen zonder dat er verder iets over bekend was en zou ook liever de oude meter terug willen , ik had er geen idee van over de straling en andere narigheid maar wij zijn ouderen tegen de zeventig dus niet mee bekend met zo slimme meter en ik denk een hoop flats in hellevoetsluis er is nooit over een alternatief gesproken helemaal niks ze kwamen dat gewoon plaatsen en kom er nu maar van af

 51. Met een BeeClear heb je wel een slimme meter nodig. En dat is nu net de bottleneck.Dat willen veel mensen nu net niet.

 52. Mijn analoge meter trilde al snel me stroomkast uit na plaatsen zonnepanelen en slimme CV-ketel. Stedin gebeld en gezegd dat ik geen slimme meter wilde.
  Ik kreeg een “domme” digitale meter.
  Wat blijkt nu, dat deze op de lijst met afgekeurde meters staat.
  En ik al die tijd een orkest in me huis heb aan tonen uit al mijn apparaten en lampen.
  Stedin al tig keer geweest en nee ligt niet aan de meter.
  Nu ik erachter kwam dat het een afgekeurde meter was, heb ik gebeld dat ik een andere wilde. Wat bleek Stedin Utrecht heeft alleen maar deze type afgekeurde digitale “domme meters” in hun magazijn liggen.
  Nu lees ik hier dat er ontstoorde digitale meters zijn. Hoe wordt je getreiterd en gemanipuleerd en bijna kapot gemaakt door onze overheidsorganen?
  Weet iemand het merk en type van deze ontstoorde digitale stroommeter?
  Ik ben in staat om een schadevergoeding te eisen voor de gelede schade wat ze hebben aangericht met hun opzettelijke ziekmakende wanpraktijken en leugens.

 53. Wat een verhalen ik heb ze geplaatst 7 maanden lang voor een soort dergelijk bedrijf en inderdaad ik hoef m ook niet. En inderdaad alle gegevens gaan door de stroom draden door naar de leverancier en heb je led verlichting nou trek dan je portomonee dan maar want de frequentie van led gaat sneller en elke tik meet hij dan als een betaling dus stel bij een oude meter 2 tikken telt bij led verlichting 8 tikken dus tel uit je winst en ik zei inderdaad dat als ze m niet namen ze dan in 2020 na 3 brieven zelf de kosten moeten betalen van 76,00 euro ….geloof me ik heb me oude nog en dat blijft zo al komt rutte aan mijn deur en daar sluit ik mee af. De groeten

 54. Het ergste is de dreiging over kosten als je hem nu niet neemt.
  En de kosten die wij moeten maken dan om thuis te zijn??
  Privacy bestaat in Nederland al lang niet meer dus daarvoor hoef je hem niet te weigeren.
  Ik Werk in de zonnepanelen en hoor van sommige klanten dat de meter regelmatig stoort daarop krijgen ze dan een nieuwe meter en doen ze een schatting van je verbruik, van de terug levering is die standaard 0 Bij de consumenten bond moeddegen het alleen maar aan maar goed die worden dan ook betaald voor hun bevindingen.

 55. De optie om de meter af te sluiten met een ‘kooi van Faraday’ om elektromagnetische straling in huis te vermijden, blijkt niet altijd te helpen. Dus meten=weten. Door het steeds meer beschikbaar komen van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van deze straling op het lichaam en de gezondheid (klonteren van je bloedcellen met daardoor verminderde zuurstofbeschikbaarheid, en verminderde vruchtbaarheid vooral bij mannen), zullen er binnenkort wel rechtszaken met jurisprudentie komen dat de burger het recht heeft op een stralingsvrije privé ruimte. Moet je wel ook je wifi uitschakelen en geen draadloze telefoons gebruiken en natuurlijk kook je je eten niet in een magnetron, anders wordt je wens niet serieus genomen.

 56. Beste mensen,
  Onze oude draaischijf stroomverbruiksmeter is al ruim 55 jaar ogenschijnlijk voldoende geweest ons 55 jaar lang energiefakturen te sturen, die altijd netjes betaald zijn. Na 3x weigeren voor een ‘sluwe’ meter heeft Enexis ons een ‘dreigbrief’ gestuurd met het logo van de rijksoverheid erop dat onze huidige draaischijfmeter niet meer voldoet aan de wettelijke eisen (???) en vervangen MOET worden. Vandaag aangetekend schrijven ontvangen met aankondiging wanneer ze nu zullen binnenvallen’ Zojuist hier weer bezwaar tegen ingediend.

  We laten ons maar bedriegen door die maffia praktijken en administratieve procedures die door al die ambtenaartjes, waarvan de helft naar huis kan, bedacht worden. Wij zijn helemaal klaar met de bananenreprubliek NeDDRland! Bah! We worden overal door de overheid gekoeieneerd. En kunnen ons (on)recht nergens verhalen. We staan voor Jan met de korte naam.

  En die mannetjes in Den Haag en werken hieraan mee. Ze zitten er niet meer voor de burgers maar voor de belangen van de Mega-bedrijven en misschien een leuk baantje in Brussel in het verschiet waar ze met minimaal 200k aan salaris, zonder de frauduleuze onkostenvergoedingen, thuiskomen.De burgebelangen zijn al lang geen prioriteit meer. En elk jaar en onze vrijheden verder inperken.

  Wij het zat. We zijn er alleen nog voor dat feestje van die onkundigen te sponsoren.

 57. Nog even dit; er is helemaal niets slims aan die meter. Wie kan ons vertellen wat er zo slim aan dat onding is. Meterstanden kunnen wij via internet doorgegeven.Die slimme meter is het bewijs dat ze ons te dom vinden om verstandig met energie om te gaan.Het is toch onze vrije keuze als wij de verwarming op 30C zetten en het raam open? Daar betaal ik dan voor. Wij zijn met die printplatenkastjes niet gediend. Waar zijn de rapporten die aantonen dat er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid zijn? Wat is er door de politiek met de onderzoeksresultaten van professor Leferink van de universiteit in Twente gedaan?

  Waar zijn de media die dit rapporteren en onderzoeken tot op de bodem. Wij zien ze niet. Hebben blijkbaar andere prioriteiten…….

  Het lijkt erop dat de overheid ons middels instituten en ondernemingen wil controleren en reguleren in ALLES wat we doen. Wanneer onze wasmachine aanstaat tot welk TV-programma we kijken. Komt er nog het levensgevaarlijke 5G erbij. Nu kunnen ze ons tot op toilet zien en volgen, behalve ruiken, maar dat komt misschien nog…………

  Foei foei, waar zijn ze mee bezig…..?

 58. De Corona is ook door 5G gekomen.

  Reeds nog nergens bewijs dat het slecht is voor de gezondheid. Professor Leferink heeft alleen bewezen dat de meter niet correct meet onder Niet normale omstandigheden ( lees: Situaties die niet voorkomen in huishoudens ) daarbuiten meet de meter gewoon binnen de wettelijke norm.

  Afgekeurde meters. Dit werkt op serie nummer. Daarbij wettelijk geregeld dat het EIK rapport voor een meter 25 jaar geldig is. DUS. is je meter ouder dan 25 jaar is ie bij voorbaat afgekeurd. Meters worden geproduceerd en krijgen een serie nummer. Mocht een NetBeheerder ergens een meter weghalen die testen en blijkt niet juist te zijn. ( lees: valt buiten de wettelijk toegestane meet marge 0.5 procent ) dan wordt de hele serie reeks afgekeurd en dus een meter die bij u hangt wordt daarom afgekeurd.

  ps. De meter is eigendom van de NETBEHEERDER, jij hebt er niks over te zeggen behalve als je geen gebruik er van wilt maken.

 59. Je hebt helemaal gelijk Anna dat je eigenlijk al je stralingsapparaten zou moeten uitschakelen.
  Maar zonder computer leven is ons door Bank en Belasting onmogelijk gemaakt.
  Je kunt natuurlijk wel de straling tot een minimum beperken door geen Wifi versterkers te installeren en je magnetron nauwelijks of niet te gebruiken.
  Je telefoon niet tegen je (daardoor) warm wordende oren te houden.
  En niet zo’n digitale meter in je huis toelaten waarvoor je ook nog eens een handleiding nodig hebt om hem proberen te begrijpen.
  Dat de meter niet van mij is weet ik wel, maar die keuze zal je ook nooit krijgen.
  Ik ben niet voor het Amerikaanse systeem dat je je leven met een wapen mag verdedigen.
  Maar heb ik misschien nog wel het recht om dat te doen door zo’n stralingskast niet in mijn huis toe te laten?
  Dus blijft alleen over door de trouwe betrouwbare Ferrarismeter met je leven te verdedigen.
  Want met praten is nog niet een oorlog gewonnen.

 60. Mijn oude meter was opgenomen in een steekproef, deze zou worden losgekoppeld en worden aangeboden aan de fabrikant voor een controle. Het ging duidelijk niet om het plaatsen van een slimme meter.
  Na doorvragen werd gemeld dat de oude meter niet werd teruggeplaatst maar dat hij werd vervangen voor een …… slimme meter! Na het weigeren werd mij een ‘niet-slimme’ meter aangeboden. Dit was een slimme meter die niet uitgelezen zou worden! RENDO Overijssel

 61. Ik kreeg al 3 maanden geen teruglevering van stroom raar in de zomer, overal naar toe gebeld geven geen duidelijk antwoord totdat ik vis huurder naar de zonnepanelen man moest bellen alles nagekeken en die zijn prima, kwam op het idee dat de slimme meter W.s kapot was en daardoor niets registreert dat is wel heel slecht zodoende loop ik €100 mis of nog meer want vorig jaar kreeg ik ruim €400 terug
  Juni,juli augustus is dus naar de knoppen.
  Wie is hier verantwoordelijk voor.

 62. heb hem ook geweigerd, per telefoon. Werd nogal chagrijnig op gereageerd. Schijt aan.
  nu briefje gehad, dat men de energiemeters komt controleren…ja,ja, tja, ben gewoon niet thuis als ze aanbellen.
  Ik las in de krant, ‘liander levert broddelwerk af bij plaatsen slimme meters’ .
  Ook lees ik te vaak, dat mensen opeens een veel hoger verbruik hebben met een slimme meter!
  En dat de huidige slimme meters helemaal niet voldoen aan technische eisen van de toekomst, dus zo blijf je aan de gang, troep is het.

 63. Scroll eens even terug tot bij : robvellekoop op :25 JANUARI 2020 OM 09:31.
  Daar staat een link. Open die eens en lees aandachtig ! ! Ik zag daar namelijk op die internetpagina staan : (copy & paste) : “Let op: De bedrading moet wel in een andere volgorde worden aangesloten om te voorkomen dat het telwerk terug telt.” Ja u leest goed : deze (domme ?) meter telt terug als hij “anders” aangesloten wordt . Dat is pas te gek voor woorden. (Of net interessant ? ? ?)

 64. @metmijttzGerard, wat jij citeert staat bij als je de meter wilt gebruiken om teruglevering van zonnepanelen te meten. Wil je dan weten hoeveel je teruglevert, moet die natuurlijk andersom worden aangesloten. En het is niet meer dan logisch dat ie anders kan lopen als je draadje verkeerd aansluit.
  Wat veel belangrijker is, is dat deze niet geijkt is en duidelijk niet gebruikt mag worden ipv een slimme meter.
  En dat er (in het Duits) op staat dat deze niet gebruikt mag worden voor verrekening. Nee, want dat is ‘t ‘m juist. Deze telt terug bij teruglevering en dan heb je vanaf 2023 altijd nog wat aan je zonnepanelen, anders niet, want dan betaal je voor je verbruik in de avond en krijg je bijna niks voor je terugleveren overdag…

  Het enige wat me overvalt is dat blijkbaar per 1 juli het dag/nacht-tarief signaal komt te vervallen bij een oude meter. Ook onzinnig, zeg. Ook alleen maar om toch winst ergens op te kunnen maken bij de slimme meter weigeraars.

 65. Ik heb nu een brief van Steden gekregen met de mededeling dat mijn “oude meter met de dag en nacht draaischijven” afgekeurd is. Deze moet vervangen worden door hun-schrijven ze.

  Ben ik dit nu echt verplicht nu ze stellen dat deze afgekeurd is? het liefst behoud ik de huidige meter.

 66. Misschien moet je er een derde naar laten kijken om te checken of de meter het niet meer doet.

 67. Stedin heeft deze week een brief gestuurd met de mededeling dat onze meter is afgekeurd. We kunnen bij installatie vragen om een ‘traditionele meter’. Weet iemand of dit ook een ferrarismeter is of eigenlijk toch een ‘domme digitale meter’? Heeft hier iemand inmiddels ervaring mee?
  Ben van plan voorlopig niet te reageren totdat dit duidelijk is.

 68. Ik heb ook de slimme meter geweigerd, omdat ze die kunnen manipuleren zodat de klant benadeeld wordt.
  Nu krijg ik de misleiding brieven ik wordt er niet goed van.

 69. Laat je niet indoctrineren door magnaat Kemkens uit Oss die deze …brieven voor o.a. Enexis verzorgd.
  Tot eind 2022 hoef je sowieso niets te laten vervangen.
  Maar blijf gewoon netjes.
  Ga zeker geen gesprek met ze aan, dat heeft geen enkel nut.
  Schrijf boven op de brief die je ontvangen hebt dat je geen digitale meter wilt.
  Maak daar een kopie van en stop die met de rest van de ontvangen onzin naar: Retour afzender.
  Kost je geen geld, alleen wat tijd en je hebt ruim aan je plicht voldaan.
  Meer info op Tweakers forum:
  Slimme energiemeter, weigeren
  https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/63802042#63802042

 70. Ook als je wel zonnepanelen hebt dan hoef je tot 1 januari 2023 i.d.d. sowieso niets te laten vervangen.
  Zie: https://www.energievergelijken.nl/slimme-meter/slimme-meter-weigeren
  —————————————————————————————————
  Citaat:
  Slimme meter weigeren zonnepanelen
  Je mag een slimme meter weigeren, maar als je over zonnepanelen beschikt is dit een ander verhaal.
  Althans, vanaf 2023 dan.
  Vanaf dat jaar is het verplicht om een slimme meter te hebben.
  Dat komt omdat de salderingsregeling dan wijzigt.
  Vanaf dat moment is het verplicht om over twee telwerken te beschikken.
  Zodat levering en teruglevering apart bijgehouden kan worden.
  Vanaf 2023 krijg je namelijk alleen het kale leveringstarief vergoed bij terugleveren van stroom.
  ——————————————————————————————————-

  Hebt je zonnepanelen en/of andere motieven zoals o.a. Privacy, Inbraakgevoeligheid, Stralingsgevaar e.d. dan is het nog maar de vraag hoe ver die verplichting eigenlijk wel reikt.

  Zo zou de oplossing om dan aan deze verplichting te voldoen (om over twee telwerken te beschikken) ook simpel kunnen zijn een Ferrarismeter met dubbel telwerk te gebruiken ,waarbij de dubbele teller de teruglevering noteert.
  Iedereen blij toch?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.