Controlestaat op zijn Chinees dendert de polder binnen

Foto 123rf

De zogenaamde versoepeling die deze dagen stapje voor stapje wordt ingevoerd blijkt een prachtige afleiding voor de invoering van de controlestaat op zijn Chinees. De corona-app is nog steeds geen klinkend succes, maar dat gaat de komende tijd veranderen. Stiekem verbouwt het bewind Rutte onze samenleving tot een surveillance-staat.

Paspoort

Nu het EU parlement en de lidstaten overeenstemming hebben bereikt over het coronapaspoort of (digitale) covid-19-certificaat is het hek van de dam of beter gezegd kan zich straks niemand meer aan de spiedende ogen van de overheid onttrekken. Straks moeten reizigers aantonen dat zij zijn gevaccineerd tegen covid-19, negatief getest zijn of een besmetting gehad hebben met behulp van een QR-code.

Deze code wil het demissionaire kabinet meenemen in de coronamelder-app. Nederland trekt net als het Verenigd Koninkrijk overigens, de trukendoos open. Deze app is namelijk gekoppeld aan bluetooth en een gps-zender. Daarnaast integreren ze het coronapaspoort met de app.

Dit levert een perfecte match op. Met de app kan de overheid continu monitoren bij wie mensen in de buurt zijn geweest, maar ook of ze de grens overgaan bijvoorbeeld zonder getest te zijn. Ook contactonderzoeken worden op deze manier een eitje. De opgeslagen gegevens geven in een oogopslag helderheid met wie je wanneer in contact geweest bent.

Het Ministerie van Volksgezondheid kan zijn enthousiasme nauwelijks beteugelen en wil dit alles gerealiseerd hebben op 1 juli aanstaande.

Chinese toestanden

Niets lijkt overheden in hun ontembare drang tot controle nog te kunnen stoppen. In het Verenigd Koninkrijk lopen ze zelfs nog harder dan in Nederland. Daar bevat de app ook allerlei persoonlijke info die niets te maken heeft met de vaccinatie. Denk aan levensstijl, sociale omstandigheden, informatie over etnische afkomst en genetische biometrische details, strafrechtelijk verleden of vermeend crimineel gedrag.

Die app is daar een rechtstreekse link met alle medische gegevens van de eigenaar van de mobiele telefoon.

Het zal niemand verbazen als ons land, weliswaar in een versnelling trager, ook dergelijke gegevens in de app gaat meenemen.

Voortdurend horen we in commentaren op de gebeurtenissen dat dit allemaal niet doorgaat, als we er iets aan doen. Het gros van de mensheid is echter in slaap gesust, geïndoctrineerd of angstig gemaakt. Hierdoor laten ze zich door hun leiders kritiekloos de afgrond van de dictatuur in leiden.

Puntensysteem

In 2018 schreven we al in DLM Plus dat China in 2020 een systeem zou gaan invoeren waarmee iedere burger een puntenwaardering zou krijgen, waardoor zij bepaalde dingen wel of juist niet meer mogen doen. Wie had ooit gedacht dat we in het westen een dergelijk systeem ook zouden gaan volgen, want dat is natuurlijk de volgende logische stap, waar Engeland al een voorzichtig voorproefje op neemt.

China heeft een systeem waarmee de zij de informatie bijhoudt van de punten die de burgers voor betrouwbaarheid krijgen en straffen wanneer zij zich in de ogen van de regering niet goed gedragen. Op deze manier komen zij tot een sociale score. Dit hele proces wordt het gamificeren door de Chinese staat van burgerlijke gehoorzaamheid genoemd.

De puntenscore is gebaseerd op 5 criteria, namelijk aankopen via het betaalsysteem van Alibaba (waarbij het aantal aankopen en de bedragen meetellen), je baan, hoe lang het duurt voordat je je rekeningen betaalt en het aantal vrienden dat je uitnodigt mee te doen aan het systeem.

De score kan tevens een graadmeter zijn voor je politieke meegaandheid. Het posten van politieke meningen zonder voorafgaande toestemming, of het posten van informatie die de regering niet graag ziet heeft gevolgen.  Dat beïnvloedt dan niet alleen jouw score maar ook het gedrag van jouw vrienden. Met andere woorden er ontstaat sociale druk bij ongehoorzaamheid of ontevredenheid met het politieke systeem, want je daden hebben direct consequenties, ze worden namelijk vertaald in een score van jouw vrienden. Zij laten het daardoor wel uit hun hoofd om zich in te laten met mensen die zich ‘politiek ongewenst‘ gedragen, want ook zij worden er dan op aangekeken en ook voor hen heeft het een negatieve invloed op hun scores!

Rob Vellekoop, 23 mei 2021

7 Comments

  1. Als niemand iets invult, dan gebeurt er toch niets?
    Of, als ik niets invul dan gebeurt er toch niets?

  2. Hoor die landverrader vaneen Rutte nog zeggen, nee hoor houden chinezen goedin de gaten????
    Ondertussen vouwen ze nwoplan uit!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.