Gevonomie – het delen van de overvloed met elkaar

Op zoek naar een betere wereld hebben een aantal mensen een alternatief bedacht voor ‘onze’ economie, met de naam ‘gevonomie’. In september van dit jaar hopen zij een app te kunnen lanceren die iedereen die dat wil, kan helpen bij het delen in elkaars overvloed, want schaarste is slechts een mindset.

Mindset

Het wordt tijd dat het huidige egoïsme, de tekorten en angsten worden vervangen door overvloed, vertrouwen en samen delen.’ ‘Tijd voor een werkelijk nieuwe samenleving.’ Dat zeggen de mensen achter het initiatief voor een nieuwe wereld onder de naam ‘Gevonomie’. Een wereld willen ze, die losstaat van macht en geld.

Eentje waarin iedereen wordt bijgestaan met raad, daad, diensten, goederen en spullen. Waarbij niemand ooit honger hoeft te lijden, geen dak boven zijn/haar hoofd heeft en niemand ooit alleen hoeft te zijn.

De economie heeft als grondbeginsel dat schaarste de basis is van leven. Wanneer we met zijn allen beseffen dat schaarste slechts een verzinsel is, dat puur gecreëerd is om ons in een armoede-mindset te brengen, kunnen we dit systeem loslaten. Het leven vindt namelijk haar oorsprong in overvloed. De natuur ís overvloedig en kent geen schaarste.

Wat is Gevonomie

De initiatiefnemers Tijn Touber en Binkie zien dat er steeds meer mensen de Gevonomie gaan volgen.

Met de Gevonomie willen ze een nieuwe samenleving, ‘die écht met elkaar samen-leeft, die elkaar bijstaat, steunt en helpt. Een samenleving die losstaat van geld en machtssystemen.’

Het is een tegenhanger voor de hedendaagse economie. Ze willen uit de ‘schaarste-mentaliteit stappen en vanuit liefde elkaar ondersteunen met diensten, goederen, raad en daad.’ ‘Wanneer je iets geeft volgens Gevonomie, geef je vanuit je hart en zonder daar iets voor terug te verwachten. Het gaat uit van het bewustzijn dat we gezamenlijk overvloedig zijn. ‘Met elkaar hebben en kunnen we alles!’

Ze vinden dat het bezit van geld bijna hetzelfde is als het hebben van macht. ‘Vrijwel alle problemen in de wereld komen voort uit de extreme verschillen tussen mensen met geld en mensen zonder geld.’

‘Laten we het geldsysteem weggooien als enige manier om uit de huidige machtsstructuur te komen waarin we zitten.’

Tijn zegt ook in een begeleidende video op de site dat zijn ervaring is, dat hoe meer je geeft, des te meer vanzelf terugkomt. ‘Laten we naar het oorspronkelijke gevoel teruggaan, van samen hebben we alles.’

Enkele principes:

 • Onbaatzuchtig geven zonder er iets voor terug te verwachten. Dat is geven vanuit je hart.
 • Onbaatzuchtig ontvangen, zonder het gevoel iets terug te moeten doen. Gevonomie kent geen schuld, wel dankbaarheid.

App komt eraan

De app gaat het mogelijk maken om – zonder tussenkomst van geld – allerlei zaken uit te wisselen met elkaar. Bijvoorbeeld fysieke producten, maar ook aan een luisterend oor, hulp in de moestuin of een lekkere maaltijd. Door de app kom je gemakkelijker in contact met gelijkgestemden en ‘kan je geven op een veilige en overzichtelijke manier.’

Om de app te financieren is er een crowdfund actie gestart om de benodigde 100.000 euro bij elkaar te kunnen krijgen.

Bron: gevonomie.nu

Lees hier meer artikelen over de Nieuwe Wereld

Rob Vellekoop, 19 maart 2023

3 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Oorlogsmisdaden!

  In maart 2003 vielen de VS, geholpen door het VK,Irak binnen nadat ze de leider van het land, Saddam Hoessein,hadden beschuldigd van het bezit van massavernietigingswapens.
  Door de VS geleide troepen liepen snel de Irakezen onder de voet en bezetten Irak, maar ondanks zoektochten werden er geen massavernietigingswapens gevonden en het land verkeerde jarenlang in chaos.

  Het vliegtuigbommetje dat door Nederland werd gedropt waardoor een hele woonwijk van de kaart werd geveegd…die verantwoordelijke dame zit nu nog in Irak in de groene zone(in het hol van de leeuw),liters bloed aan het handje….wel of geen oorlogsmisdaad?
  Het Nederlandje wat medeschuldig is aan die oorlog is nooit berecht door het ICC.
  Wanneer gaan die verantwoordelijke mensen berecht worden?….en daarna Putin!!!

  Wij gedenken oprecht wat het volk van Irak is aangedaan door zogenaamde democratische mensen!

  Vraagje…..wie komt er op voor de burgers van Syrië, die op dit moment op grote schaal worden plat gebombardeerd door kamp Israël en dat nota bene na die aardbevingen?

  Ik dank U!

 2. Delen met elkaar? Ik moet er niet aan denken. Ik heb het al zo vaak gezien. Een oer-gezellig kraakpand bewoond door zeg tien pientere mensen waarvan er een paar studeren en ook enkelen werken. Maar de WC is ongelooflijk smerig en eten koken kan niet meer want alles is vies en de vaat is niet gedaan. Van die tien bewoners is er meestal maar één (het is de gevonoom) die de verantwoordelijkheid neemt om zo af en toe de WC schoon te maken en de vaat te doen. De andere negen bewoners zeggen niets en vinden het wel best zo. Geef andere mensen altijd het voordeel van de twijfel maar let vooral op je eigen ervaring: des te onafhankelijker je bent van je medemens des te meer er goed gaat in je leven.

 3. Wat wilt u: bestolen worden of inflatie? Wilt u een gewone strop om uw nek of een geparfumeerde? Het monetaire systeem lijkt definitief in te storten. “Lijkt”, want niets is zeker en banken kunnen nog steeds opnieuw worden gered met bijgedrukt geld. Maar het zou opnieuw uitstel van executie zijn. Er zijn weer een paar Amerikaanse banken omgevallen en het einde van het daaruit ontstane domino-effect voor de resterende banken lijkt voorlopig niet in zicht. Credit Suisse…wèg. De goudprijs is in de afgelopen week onheilspellend omhoog geschoten en als de elite geen uitredding meer kan vinden worden we ook altijd een oorlog ingezogen. Want er moet altijd een zondebok zijn. Een slechterik: dit keer moet Rusland de schuld van de financiële collaps krijgen. Alle kaarten liggen nu op tafel voor de grootste financial crash ooit. Na de collaps worden we “gered” met digitaal geld waarmee de hele mensheid in een digitaal concentratiekamp wordt gezet. Maar of dit laatste gaat lukken is zeer de vraag…proberen zullen ze het zeker! Een experiment met digitaal geld is echter in Nigeria jammerlijk mislukt omdat velen op ruilhandel zijn overgegaan. Een reminder!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.