Breda maakt mij blij net als boerschappen en no war army

No Waste Army is een stoere naam voor een puik initiatief, dat nog veel beter wordt als je de initatiefnemers ‘Boerschappen’ en ‘Breda maakt mij blij’ erbij optelt. Er zijn mooie dingen in gang gezet vanuit Breda en dat begon al in 2013. Drie voorbeelden van initiatieven waarmee mensen elkaar daadwerkelijk helpen en een betere wereld willen maken.

Boerschappen

Sinds de oprichting van ‘Boerschappen’ door Stijn en Stephanie Markusse in 2013 timmert deze coöperatie er stevig op los, door zoals zij dat stellen ‘samen met onze klanten en boeren…te werken…aan een voedselketen die deugt’. Gestimuleerd door het feit dat in vrijwel alle producten geur-, kleur- en smaakstoffen of slechte E-nummers zaten togen zij aan het organiseren.

Zij wilden gezonder, verser en puurder eten zonder onnodige toevoegingen en vonden daarvoor een grote klantenkring en de nodige boeren als leveranciers.

Inmiddels is het uitgegroeid tot een samenwerkingsverband met 160 boeren en werken er 60 medewerkers, goed voor een omzet van 7 miljoen, die wekelijks een aantal voedselboxen leveren.

Stijn en Stephanie weigerden met investeerders in zee te gaan. Dat zagen ze niet als de manier om de wereld een stukje mooier te maken. Sinds 2022 is Boerschappen dan ook een coöperatie met mede-eigenaren die via de aankoop van certificaten in de Boerschappen Coöperatie UA weliswaar geen stemrecht maar wel een stukje bezitten van dit florerende initiatief.

Een andere gedreven ondernemer is Thibaud van der Steen.

Breda Maakt Mij Blij

Sinds de start van de coronacrisis zet Thibaud van der Steen redt hij met zijn platform Breda Maakt Mij Blij voedsel dat anders in de container eindigt. Het platform redt echter ook bedrijven en ondernemers, als ze bijvoorbeeld met enorme voorraden zijn blijven zitten. In het voorjaar van 2020 besloten ze boeren te gaan helpen die door de coronacrisis met een overschot aan producten bleven zitten.

Ze bedachten succesvolle acties en deelden dit met een achterban van een slordige 10.000 Bredanaars via sociale media. Zo werkten ze een bieroverschot weg voor een ondernemer van 15.000 blikjes IPA bier, hielpen ze de nonnen van Oosterhout met hun 64.000 flessen wijn, hielpen boer Chris af van 10.000 kilo pompoen die de supermarkten te groot of te klein vonden.

De reeks met dergelijke acties is veel langer. Door middel van sociale media slagen zij er in om alsnog een afzetmarkt voor deze ‘reststromen’ te creëren.

Maar blijkbaar vonden de heren Thibaud en Stijn dit nog onvoldoende. Ze zochten naar een oplossing met meer structuur om landelijk minder voedsel te laten verspillen.

No Waste Army

Boerschappen-ondernemer Stijn Markusse ging in 2023 bij van der Steen op de koffie met het idee voor No Waste Army: een leger dat vecht tegen voedselverspilling. Jaarlijks verspilt Nederland 2 miljard kilogram voedsel.

De heren konden het goed met elkaar vinden en NWA werd geboren.

Zij startten op 20 juni 2023 en binnen 24 uur hadden zij al 1000 leden. Eind september 2023 werd de eerste box bij de klanten bezorgd. Van de overschotten aan groenten en fruit maken zij houdbare producten. Denk daarbij aan soepen, sappen en sauzen. De overschotten aan groente en fruit komen van Nederlandse bodem en kunnen niet worden verkocht aan de supers omdat ze niet de juiste vorm of afmeting hebben, maar nog wel uitstekend smaken.

Op dit moment hebben zij zelfs meer dan 3000 leden die ieder kwartaal een box krijgen thuisbezorgd, door heel Nederland.

Aanvankelijk maakte de website, die er wel erg gelikt uitziet, op mij de indruk dat er wel weer een multinational aan de touwtjes zou trekken. Gelukkig lijkt dat niet het geval nu ik de initiatiefnemers bestudeerd heb. Het lijken enthousiaste mensen, op en top ondernemers met oog voor de samenleving. Ik hoop dat zij zich niet zullen laten verleiden en trouw blijven aan hun oorspronkelijke uitgangspunt om bij te dragen aan een betere wereld.

Bronnen

No Waste Army
Boerschappen
Breda Maakt Mij Blij

 

Rob Vellekoop, 27 januari 2024

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.