Geld gaat nooit over geld

Een bijdrage van Raymundo Resink*

De schrijver van het boek ‘Geld gaat nooit over geld’ Raymundo Resink beschrijft waarom hij niet gelooft in Bitcoin of crypto-currencies, maar wel dat het ons wakker kan maken! Kortom een verrassende ontknoping van het geld.

Bitcoin

De eerste negen jaar van Bitcoins leven snapte ik Bitcoin niet. Waarom? Omdat ik geen impuls voelde me erin te verdiepen. Dat veranderde toen ik met mijn boek bezig was en daarin ook iets over alternatieve munten wilde schrijven.

Wat ik vervolgens ontdekte, inspireerde me. Niet omdat ik Bitcoin opeens fantastisch vond (dat vond ik niet), maar omdat ik onderbouwing vond voor een gevoel dat ik al had: Bitcoin heeft niet de toekomst; crypto heeft niet de toekomst; geen enkele alternatieve munt ‘heeft’ de toekomst.

De uitgebreide versie van de onderbouwing vind je in het boek Geld Gaat Nooit Over Geld; in deze blogpost, ter inspiratie en omdat ik een creatieve impuls voelde: 6 korte antwoorden op: ‘Ja, maar, Raymundo, waarom niet?’

Verdienen

Iedereen die ik tot nu toe heb ontmoet die iets met Bitcoin en/of andere crypto’s doet, doet dat om er euro’s mee te verdienen. Zelfs het deel dat claimt dat het huidige geldsysteem op omvallen staat en er niet meer aan mee wil doen, gebruikt crypto als beleggingsmiddel, niet als ruil- en transactiemiddel.

Hoe ik dit weet?

En ik geef ze groot gelijk, want:

Met de volatiele wisselkoers van bijvoorbeeld Bitcoin (en bijna elke cryptomunt die eventjes aanslaat) is het enorm riskant om cryptomunten als ruil- en transactiemiddel te gebruiken.

En dat is precies wat bijna niemand er mee doet.

De mensen van Chainanalysis (één van ’s werelds zwaargewichten in de analyse van cryptomunten) schreven een paar jaar terug bijvoorbeeld over Bitcoin dat:

Tachtig procent van alle tot nu toe gecreëerde Bitcoins wordt vastgehouden als lange-termijn investering, of beweegt om een andere reden al jaren niet meer. Effectief gezien zijn deze Bitcoins goudstaven geworden, door mensen gekocht voor… (na hun pensioen?) in de hoop dat ze tussentijds in waarde zullen stijgen. Slechts twintig procent van de gecreëerde Bitcoins wordt gebruikt als handelsinstrument, wat in dit geval geval vrijwel zonder uitzondering betekent: beurshandel.
(Chainanalysis, ’60% of Bitcoin is Held Long Term as Digital Gold. What About the Rest?’, 18 juni 2020, Blog.chainalysis.com.)

Eindeloos

Daarbij:

Op papier is Bitcoin eindig, omdat het Bitcoin-systeem zo ontworpen is dat er in totaal maximaal 21 miljoen Bitcoins gecreëerd kunnen worden. Met andere woorden: je kunt niet eindeloos Bitcoins creëren, zoals banken dat sinds meerdere decennia wel met ‘normaal’ geld kunnen.

Echter.

Na elke zoveel betalingen die door het Bitcoin-netwerk worden gecheckt, goedgekeurd en toegevoegd aan de Bitcoin-database, halveert het Bitcoin-systeem automatisch het aantal Bitcoins dat mensen die Bitcoins ‘mijnen’ als beloning krijgen.(Ik ga je hier niet vermoeien met wat ‘mijnen’ inhoudt. Als je meer wilt weten: zie de links aan het eind van deze blogpost.)

Wat betekent dit in de praktijk? dat Bitcoins steeds verder worden opgedeeld in alsmaar kleinere verhandelbare brokjes.

Oftewel: Bitcoins kunnen wél eindeloos worden gecreëerd, want elke Bitcoin wordt vanzelf twee Bitcoins, wordt vanzelf vier Bitcoins, wordt vanzelf acht Bitcoins…

En zelfs al zou het opdelen niet opgaan, dan zit er nog steeds geen limiet op het percentage van de gecreëerde Bitcoins dat iemand kan bezitten.

Dus hup, daar gaan we: het overgrote deel van de tot nu toe gecreëerde Bitcoins is inmiddels in handen van een kleine groep mensen. Eén daarvan is de persoon (of groep) die het Bitcoin-programma schreef en zich verschuilt achter de naam Satoshi Nakamoto. Mocht Bitcoin ooit een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel worden, dan is Satoshi ineens één van de allerrijksten ter wereld.
(Informatie over Bitcoin haalde ik onder andere uit: Collin Thompson, ‘How Does Blockchain Work?’, te lezen via Medium.com, & Tegenlicht Kort, ‘Zijn bitcoins hype of geld van de toekomst?’, te vinden op Youtube.)

Beeld uit de tekenfilm Animal Farm, naar het gelijknamige boek van George Orwell. Animal Farm vertelt het verhaal van een groep boerderijdieren die in opstand komt, hun diabolische boer van de troon stoot en naar een nieuwe leus gaat leven. Het is een mooie, hoopgevende nieuwe start. De leus blijkt echter al gauw ontoereikend, voor sommige dieren althans. Daarom krijgt de leus, na beraad natuurlijk, een aanvulling. En zo beweegt het verhaal gaandeweg naar waar het begon, met één verschil: in plaats van een mens aan het hoofd van de tafel, zit er nu een varken genaamd Napoleon.

Bewustzijn

Zonder fundamentele verschuiving in bewustzijn en houding, borduurt elke ‘oplossing’ voor de problemen die we met het huidige geld ervaren, voort op de problemen die we met het huidige geld ervaren — en zullen de sluw-slimme, vaak onbewuste delen in ons collectieve bewustzijn altijd een weg vinden om het liedje van meer voor jou is minder voor mij, dus is dit van mij en niet van jou te herhalen.

Met andere woorden:
geld is niet het probleem,
crypto is niet de oplossing
en Blockchain ook niet.

Want:

Oké, crypto heeft misschien niet de toekomst, maar Blockchain-technologie heeft dat wel. Blockchain is revolutionair en doet alles op alle vlakken — samen met AI en Elon Musk — veranderen!

Aldus Blockchain- en tech-evangelisten, onder wie een flink deel dat jou niet zou kunnen uitleggen wat Blockchain (de technologie achter Bitcoin en inmiddels een boel zaken) is.

Ik ben tot een andere visie gekomen:

door de mens gemaakte technologie ontketent nooit een revolutie;
evolutie doet dat (en in de menselijke sfeer: een ruimer-wordend-bewustzijn).

Anders gezegd: als Blockchain echt revolutionair is, dan is de kaasschaaf dat ook. *En volgens mij heeft de uitvinding van de kaasschaaf er niet voor gezorgd dat we ons fundamenteel anders zijn gaan verhouden tot kaas.

Nog anders gezegd:

En alternatieve munten kunnen ons wel degelijk helpen onze houding te veranderen, wanneer ze ons herinneren aan de wereld waar we diep vanbinnen in willen leven… én ons een stukje gereedschap aanreiken om die wereld oefenend, vallend en opstaand waar te maken.

Spiegel

En net als ‘gewoon’ geld, heeft ook Bitcoin mensen aangeWAKKERd. Sommigen daarvan zijn alternatieven gaan ontwikkelen die niet alleen van een mooiere wereld spreken, maar ook echt tot een mooiere wereld uitnodigen.

Meer over die systemen, waaronder De Florijn (toegevoegd door redactie DLM Plus), United EconomySeedsDe Dam en de helaas-niet-meer-in-roulatie-zijnde Totnes Pound

vind je in het sub-hoofdstuk ‘Negatieve rente en alternatieve munten’ van het boek Geld Gaat Nooit Over Geld, dat online in z’n volledigheid hier te lezen is, vrij en op een ‘geef wat goed voelt’ donatiebasis.

Dit artikel verscheen ook eerder op Raymundo.earth

Lees ook ons dossier Geld(schepping)

Naschrift van de redactie van DLM Plus.
Het posten van een link naar dit artikel op Facebook, was voor FB de aanleiding om ons voorlopig te schorsen  van het platform en het verwijderen van de post.

 

2 Comments

 1. Ik hou het bij zaden…geen aandelen wel een stock-market met kruiden voor een heerlijke bouillon. Ecologisch, biologisch natuurlijk.

  Kom op voor een ecologische wereld, samen met Velt:een warme beweging in België en Nederland
  met passie voor ecologisch leven, koken en tuinieren en één oproep: respecteer onze aarde, respecteer onze natuur.
  Sluit je aan.

  Velt is de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Al 50 jaar promoten we in België en Nederland een duurzaam leven in huis, tuin en keuken.

  Durf jij de uitdaging aan?
  Samen Eco Actief of doe het zelf… teveel om op te noemen.
  https://velt.nu
  Een zeer waardevolle creatie niet in geld uit te leggen.

 2. Er is geen ander geld in de wereld dan goud. Heel de rest zijn schulden, papiersnippers en andere troep. In 1971 is de gouddekking onder het papiergeld weggehaald en nu neemt het goud wraak: van all-time high naar all-time high. 2024 Wordt het jaar van het goud. Oftewel: het jaar van de crash van de Dollar en van de Euro die voor 80% uit de Dollar bestaat. Het lijkt nu nog onvoorstelbaar maar binnen enkele jaren zal 98% van de mensen niets meer bezitten. Die 2% heeft gewoon hetzelfde gedaan als wat de centrale banken momenteel doen.

  Ik heb gisteren tabaksplantjes verspeend. Het zijn er veel meer dan ik nodig heb want de dorpelingen hebben er lucht van gekregen en nu moet ik het halve dorp van tabaksplantjes voorzien. Wat ik graag doe maar men begint dus wel iets te vermoeden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.