Natuurbeschermers slaan alarm in bruinkoolslag

Op 27 november gaat de strijd verder voor het behoud van het restant van het Hambacher woud als activisten het bos geweldloos verdedigen door de bemensing van meer dan 20 boomhutten tegen de rooimachines van de RWE. Van het oerbos is amper een tiende over door de bruinkoolwinning. Energie multinational RWE wil ook hier bruinkool winnen om zijn kolencentrales te stoken in de buurt van Keulen. De natuur schreeuwt om hulp.

Iedere boomhut bevindt zich meer dan 25 meter hoog van de grond en wordt permanent bewoond door een of meer activisten. Er zijn 22 boomhuizen in het gekraakte deel van het bos. Voor het comfort kunnen zij veertig slaapplaatsen in de bomen regelen. De meeste boomhuizen zijn dorpen in de bomen, die met elkaar zijn verbonden door wandelwegen in de lucht, op deze manier kunnen de bewoners elkaar bezoeken zonder de grond te raken.

Toen in 2014 twee boomhutten om dezelfde reden werden ontruimd en afgebroken, waren 100 politie-agenten ongeveer twee dagen hiermee bezig. Dat betekent dat de ruiming van het huidige aantal hutten vermoedelijk minstens twee a drie weken gaat kosten.

Bekijk hieronder hoe een dergelijke ontruiming in zijn werk gaat

De activisten die naast de boomhutten ook op een aangekochte weide in de buurt van het bos verblijven zullen zich net als de vorige keren geweldloos verzetten.

De natuurbeschermers schrijven in een reactie op de komst van de politie en de RWE:

“Aan de beslissers bij RWE delen we het volgende mee: jullie hebben nu misschien de zegen van de Staat om de vernieling voort te zetten. Echter zullen er desondanks altijd mensen zijn die het ermee oneens zijn met wat jullie doen en zullen we jullie in de weg staan. Dit is pas het begin. En iedere boom die valt zal consequenties hebben.”

 

Met dank aan hambacherforst.org

Wie

Vijf jaar geleden kwamen mensen samen en bouwden het eerste platform in de bomen om het bos te kraken. Sindsdien ontstond een bonte mix van mensen. Ieder heeft andere reden, motivatie en actiemethode. Maar wat verbindt is de wens om de uitbuiting van mens en natuur tegen te gaan.

Bos

Het Hambacher woud wordt gerekend tot de laatste gemengde bossen met een uniek ecosysteem in centraal Europa. Van zijn oorspronkelijke 5500 hectare is nog slechts een tiende over. Het bos stamt uit het einde van de laatste IJstijd, 12.000 jaar geleden. Met zijn diversiteit aan flora en fauna is het bos het leefgebied van zeldzame uilen, vleermuizen en muizen. In het resterende bos vind je haagbeuk en engelse eik van meer dan 300 jaar oud.

De Coal Country Rhineland bestaat uit drie actieve mijnen waar 100 miljoen ton aan bruinkool jaarlijks wordt gewonnen. Het meeste van het gewonnen kool wordt gebruikt in de omliggende vijf energie centrales. De Hambach mijnen zijn 8 bij 10 kilometer groot en zo’n 500 meter diep. Het is de grootste open mijn van westelijk Europa.

Winning en verbranding van bruinkool in het Rijnland heeft belangrijke consequenties, zo moesten de afgelopen 70 jaar moesten meer dan 1000 mensen hun dorpen verlaten en dorpen werden noodgedwongen verplaatst.

Een derde van de CO2 uitstoot in Duitsland komt van het Rijnland. Verbranding van bruinkool voor energie centrales is een van de minst efficiënt methodes voor de productie van elektriciteit.

Vorige actie

Zondag 5 november kwamen al meer dan 4000 actievoerders naar de bruinkolenmijnen tijdens de Endegelaende actie, 1 dag voor de klimaattop in Bonn.

Rob Vellekoop, 25 november 2017