Vreedzame demonstranten winnen na 10 maanden van Trump #J20

Een Amerikaanse jury heeft in Washington D.C. de eerste 6 ‘niet schuldig’ verklaard van 194 mensen die worden aangeklaagd voor rellen op de inauguratiedag van Trump in januari van dit jaar. Zij konden 60 jaar of meer gevangenisstraf krijgen. Dit betekent een enorme overwinning voor activisten en journalisten op Trumps regering die probeert ieder verzet tegen hun bewind in de kiem te smoren.

Tijdens demonstraties tegen Trumps Inauguratie werden 230 mensen gearresteerd. Bij de arrestaties werd de ook in NL toegepaste ‘ketel’ techniek gebruikt. 214 van hen werden vastgezet voor oproer en in april werden daaraan extra beschuldigingen toegevoegd. Uiteindelijk staan 194 van hen terecht waarbij zij elk voor meer dan 60 jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld.

De zes verdachten, inclusief een ziekenbroeder en een fotojournalist, werden niet beschuldigd van het kapot slaan van ramen of het vernielen van auto’ s, maar stelde de aanklager zij zouden hebben aangemoedigd en deelgenomen aan rellen die zich in hun buurt afspeelden en waarbij mensen ruiten hadden ingeslagen. Een veroordeling zou leiden tot 60 jaar gevangenisstraf voor elk van hen en een nieuwe bedreiging vormen voor de vrijheid van vergadering, meningsuiting en de pers in de VS.

De ziekenbroeder en de fotojournalist verklaarden bij de protesten aanwezig te zijn om hun werk te doen. Niemand van de zes aangeklaagden had zich schuldig gemaakt aan vernielingen, toch werden ze hiervoor aangeklaagd, en voor het deelnemen aan rellen en het organiseren ervan.

Ook al waren ze er niet direct bij betrokken TOCH vond de aanklager dat ze mensen aan hadden gezet tot vernielingen en botsingen met de politie. Daarom werden 186 mensen opgesloten.

Afgang voor Trump

Wat voor Trump een overwinningsdag had moeten worden met een rustige machtsoverdracht van Obama naar hem werd een regelrechte blamage door de felle en massale protesten die plaatsvonden in de Amerikaanse hoofdstad. Op 20 januari kwamen tienduizenden naar Washington, DC om te protesteren tegen Trumps inauguratie. Een combinatie van blokkades, marsen en feestelijke demonstraties verstoorden Trumps feestje en maakten aan de wereld duidelijk dat heel veel Amerikanen niets van Trump moeten hebben. De arrestatie van de 196 mensen moet blijkbaar iets rechtzetten en verdere protestacties ontmoedigen.

Geruïneerde levens

Deze overwinning, de vrijspraak van de arrestanten, is echter heel wrang voor de onterecht aangeklaagden.
Tijdens hun arrestatie op straat, voordat zij werden opgesloten in gevangenissen, moesten ze eerst 8 uur in de kou buiten wachten zonder water, voedsel of wc’s. De ruimte rondom hen lag bezaaid met flessen met urine en zelfs uitwerpselen. Daarna zaten ze 10 maanden volledig onterecht in de gevangenis.
Velen van de 194 hebben ondertussen hun baan verloren, konden hun studie niet voortzetten of hun professionele licenties verlengen. Hun levens zijn volledig tot stilstand gekomen, maar zijn ook enorm negatief beïnvloed. Het mogelijke vooruitzicht op tientallen jaren opsluiting in de gevangenis terwijl de machthebbers in het land opriepen tot de zwaarste straffen is enorm stressvol en angstaanjagend.

Op 1 november vernietigde een rechter twee van de aanklachten tegen de arrestanten omdat deze aanklachten juridisch onmogelijk waren! Desondanks waren de 194 hier wel maandenlang mee bedreigd. Ook heeft de officier van justitie gelogen in zijn aanklacht door te stellen dat de 6 arrestanten de hele mars van 16 blokken hadden meegedaan, terwijl dit feitelijk niet klopte. Half december zette een rechter dit recht.

De eerste zes hebben nu hun proces en vrijspraak gehad, de overige arrestanten van de groep zal in kleine groepjes dezelfde procedure moeten ondergaan.

De vraag dringt zich op wanneer politie en justitie verantwoordelijkheid voor hun rol in deze valse zaak moeten afleggen en zelf veroordeeld zullen worden!

Rob Vellekoop, 22 december 2017