Geneeskrachtige planten zijn er om ons te helpen

Als je nadenkt over zelfvoorzienend leven en zelfzorg zonder overheidsbemoeizucht dan hoort daarbij verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid. Kruiden gebruiken is een van de manieren en wordt toegepast door 85% van de wereldbevolking. Het is een traditie van zo’n 60.000 jaar oud en vandaag nog springlevend. Dit ondanks felle tegenwerking door het farmaceutische kartel.

Aardigheid

Ik verzamel al sinds mijn tienertijd geneeskrachtige planten. Als puber droomde ik van velden vol met kamille, omdat dat in de streek waar ik woonde niet voorkwam, hoe ik er ook naar zocht. Ik vond en vind het een zalige zoetige thee, waarvan je echter niet te veel moet drinken, want dan keert het aanvankelijke positieve effect zich juist tegen je.

Al snel plantte ik allerlei kruiden daarom maar zelf bij ons in de tuin en bereidde er thee van. Sindsdien heb ik een zwak voor planten met hun wonderbaarlijke uitwerking op mensen. Er wordt beweerd dat de planten die iemand nodig heeft, in zijn buurt groeien.

Zo ben ik eens een heel jaar op zoek geweest naar bijvoet. Op iedere wandeltocht ontdekte ik nieuwe versies van deze plant, die bij thuiskomst toch weer iets heel anders bleken te zijn. Op een gegeven moment heb ik de moed maar opgegeven om deze plant ooit te vinden. Een paar dagen later wandel ik toevallig langs een gazon in de buurt en wat staat daar, ongeveer 1 meter hoog met wat metgezellen te stralen?

Juist de Bijvoet. Ik maakte een sprong van geluk en nam een klein deel ervan naar huis om te drogen en er thee van te zetten. Het plezier van het zoeken naar planten, waarvan je weet wat hun werking is, en het gebruik ervan maakt me steeds weer blij.

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben, helaas zijn we andersom gaan denken, namelijk dat de natuur ons nodig heeft!

Groot Handboek

Een paar jaar geleden kwam ik de bijbel van geneeskrachtige planten tegen op een cursus. Alles wat ik wilde weten over kruiden staat in dit boek, foto’s voor de herkenning, uitvoerige beschrijving van de plant, hoe het samenwerkt met andere kruiden, herkomst, inhoudsstoffen, namen, toepassingen, verwerking, enzovoort.

Kortom voor de (aankomende) kruidenliefhebber is dit boek een absoluut hoogtepunt.

Altijd heb ik genoegen genomen met boeken over kruiden die een heel beperkt deel ervan beschrijven, nooit eerder was ik een dergelijk alomvattend werk tegengekomen.

Ondertussen is dit meesterwerk van Dr. Geert Verhelst aan zijn tiende druk toe. Ik zou zeggen doe jezelf dit boek cadeau als je een liefhebber bent van planten. Het verschaft je een ongekende kijk in het leven van alle geneeskrachtige planten die om ons heen groeien. Gewoon omdat zij en wij onderdeel zijn van diezelfde natuur.

En ik hoop dat jij er evenveel van zal genieten als ik!

Boek

Dit handboek bevat meer dan 700 pagina’s:

  • Basisprincipes van de fytotherapie (inhoudsstoffen van kruiden, fysiologische werking, verwerkingsvormen)
  • Meer dan 200 uitgebreide beschrijvingen van kruiden en 200 beknopte kruidenfiches van nuttige planten
  • Link tussen de inhoudsstoffen, de therapeutische eigenschappen en indicaties van kruiden
  • Aandacht voor veilig gebruik : nevenwerkingen, waarschuwingen, contra-indicaties, interacties met geneesmiddelen
  • Kleurenfoto’s, een grondige beschrijving, historische achtergronden en keukengebruik van kruiden
  • Overzicht van de belangrijkste verwerkingsvormen en de aangewezen doses van kruiden
  • Handig en praktisch overzicht voor een uitgebreide lijst met klachten en de best werkzame kruiden daartegen.

Dit boek is verkrijgbaar bij de sponsor van DLM Plus, Academy of Happiness

 

Rob Vellekoop, 30 oktober 2021

1 Comment

  1. Mooi 🙂 Dank voor het delen van de info! Ja back to Nature, daar is alles aanwezig en voorradig voor allerlei dis ease, onbalans. Herstelling in samenwerking met het lichaam, met observerende in – voeling gebruik makende van de creaties van De Meest Hoge Mystieke Intelligentie…
    Herbs are the healing of the nation, from creation!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.