8 Tips om niets te doen

foto 123rf
Acht brutale nietsontziende tips om je tijd te verdoen, of juist quality time te vieren?
Durf, doorbreek eens wat regeltjes.

2. Reis een hele dag met de trein
Ooit geprobeerd ’s morgens op een willekeurige trein te stappen zonder dat je een concrete bestemming voor ogen had? Het recept is eenvoudig: stap op de eerste de beste trein die jouw station aandoet en stap pas uit als je daaraan behoefte hebt of wanneer je niet anders kan omdat de trein op zijn eindpunt aangekomen is. Geef je over aan deze heerlijke doelloosheid. Je mag in slaap vallen onderweg zonder de angst dat je jouw halte zal gaan missen. Droom weg terwijl het landschap als een film voorbij schiet langs je raam.

bootstrap23. Teken een bloem
Het vergt een zekere gewenning nietsdoen. Als opstapje zou je eens een potlood en papier kunnen nemen en een bloem of wat fruit als stilleven kunnen gaan tekenen. Het is even helemaal anders en het neemt je mee, het voert je weg uit je dagelijkse beslommeringen. Je gaat ook ineens andere dingen zien. Details van het fruit of de bloem die je nooit eerder gezien hebt. Zie het als een aangename start van je ontdekkingsreis in nietsdoenland.

4. Ga flaneren
Flaneren betekent zorgeloos rondslenteren om te kijken en gezien te worden. Een groep 19e eeuwse dichters in Parijs noemden zichzelf flâneurs. Probeer eens met minder snelheid te lopen. Je zal voelen dat je langzaam tot leven komt en de dag in je opzuigt.

le_flaneur_by_spenot-large5. Ga slenteren
Slenteren is langzaam en doelloos wandelen. Couperus zag het ook: “Hier en daar slenterde een Scheveninger.”  Het doelloze karakter geeft je vrijheid. Het is eigenlijk rondlopen en tegelijkertijd stelen met je ogen. Steel er maar op los!

5. Breng de zondag terug
Vroeger kenden we een rustdag waarop de winkels gesloten waren en het leven grotendeels tot stilstand kwam in een collectief nietsdoen. Afgezien van de kerkgangers die op een of twee momenten rustig naar de kerk wandelden. Helaas kennen we het fenomeen van de rustdag niet meer. Het is  verzwolgen door de 24-uurs economie die nooit meer tot stilstand lijkt te komen. We hoeven ons daarvan natuurlijk niets aan te trekken. Creëer je eigen rustdag en doe helemaal niets. Drink met elkaar een kopje koffie met een stukje vlaai. Of rook een best sigaartje wanneer je je daaraan mag bezondigen. Vertel jezelf dat je de hele dag niets hoeft te doen en geniet!

6. Wandel op de wolken
Persoonlijk is dit een van  mijn favoriete nietsdoen bezigheden.
Je kan er natuurlijk niet over heen lopen, maar je kan je wel overgeven aan het gevoel dat je meedrijft met de wolken. Je gaat achterover in het gras liggen en je staart omhoog. Voor je er  erg in hebt nemen de wolken je mee op hun tocht naar nergens. Je hoeft er geen stap voor te zetten en alleen maar je ogen de kost te geven.

IMG_03287. Doe een dutje
Vooral vlak na het middageten, zo maar tijdens een trein- of busreis of vervelender tijdens een autorit kan een plotselinge loomheid je doen verlangen naar het heerlijke dutje. Door onze ongelofelijke haast hebben we geen tijd meer voor het dutje. Het aardige aan een dutje is ook dat je niet weet hoe lang hij gaat duren. We denken helaas dat we ons het dutje niet meer kunnen permitteren. Alles heeft zijn vastgestelde doel en tijdsduur. Ontsnap eens aan de gehaastheid van het bestaan en doe een ‘tukkie’. Zomaar ergens op een bankje in het park, in je luie stoel voor de tv of liggend in het gras.

8. Blijf in je bed liggen
Deze nietsdoe activiteit kan je altijd de naam geven van ‘uitslapen’. Dan weet iedereen dat je opzettelijk langer in bed bent blijven liggen om te slapen. Met andere woorden je bleef niet zo maar langer in je bed liggen, nee je sliep en slapen is een algemeen erkende nuttige bezigheid. Persoonlijk heb ik problemen met uitslapen en ik ben er nog niet achter of dit komt omdat ergens een klein stemmetje me pusht om met mijn luie kont uit bed te komen of dat mijn lichaam er werkelijk niet van houdt. Kortom geniet er van gewoon in je bed te blijven liggen, zelfs als de rest van de wereld zich weer in gang heeft gezet.

 

Rob Vellekoop, 16 januari 2018