Zelfvoorzienend off grid cursus: met kennis loskomen van het net

Een hutje op de hei, een eigen plekje in de natuur, eenvoudig leven. Dat is de droom van steeds meer mensen. Om deze stap te zetten is echter niet alleen moed nodig, maar ook kennis van zaken. En wat is er nu gemakkelijker dan dat iemand heel veel van dergelijke zaken al voor je heeft uitgeprobeerd en uitgezocht?

Pas als je je loskoppelt van het water-, voedings-, gas- en stroomnet blijkt dat je alles zelf moet doen en kennis daarover noodzakelijk is. Niels Gorisse verzorgt daarom betaalbare dagcursussen om onontbeerlijke kunde bij te brengen. Gorisse is zelf de bouwer van zijn plek in de Duitse Eifel ‘Strohplatz´, waarvoor hij eerst jarenlang onderzoek moest doen om zover te komen.

Hoeveel energie en water heb je nodig voor verschillende alledaagse taken en hoeveel warmte en elektriciteit kan je zelf winnen? Als we deze vragen proberen te beantwoorden blijken we eigenlijk energie analfabeten te zijn, off-grid en zelfvoorzienend leven lijkt eenvoudig en ontspannen, maar om daar te komen met er eerst veel uitgezocht worden.

Om off-grid en zelfvoorzienend te kunnen leven heb je zowel vaardigheid nodig als begrip van hoe systemen werken.

In de cursus zelfvoorzienend off grid leer je de basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, regenwater opvang, water filtering, helofytenfilters, composttoiletten, zonnepanelen en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, energie, water, toilet – plus je leert het waarom en hoe.

Er komt best veel bij kijken. Met deze cursus bespaar je in ieder geval maandenlang uitzoekwerk en leer je voldoende om zelf ecologisch te isoleren, een zonneboilersysteem aan te leggen, een standalone zonnepaneel systeem te bouwen, de basisbegrippen van een helofytenfilter te doorgronden, het hoe en waarom van een composttoilet te kennen en om te beslissen hoe je je wateropvang gaat regelen. Je krijgt de juiste duurzame basisbegrippen om de werking van allerlei off grid zaken te snappen en om de zin van “nieuwe” technologie qua duurzaamheid te kunnen inzien. Permacultuur begrippen helpen je om nieuwe technologische vooruitgang kritisch te bekijken.

Als je daarnaast ook nog eens in je eigen onderhoud wilt voorzien door zelf je groente en fruit te verbouwen, dan heb je daarvoor natuurlijk ook weer kunde en ruimte nodig.

Mijn ervaring met wat ik tot op heden in ons land heb gezien is dat niemand volledig zelfvoorzienend leeft, maar dat er wel steeds meer mensen zijn die onderdelen daarvan toepassen, zoals bijvoorbeeld het zelf opwekken van elektriciteit of het bijna volledig hun eigen voedsel verbouwen. Want gedeeltelijk zelfvoorzienend zijn is natuurlijk ook al een enorme uitdaging.

Een ander probleem in Nederland is natuurlijk de ruimte. Je eigen voeding verbouwen zal in het westen van het land een utopie zijn, maar in het oosten is de grond goedkoper en zijn er meer mogelijkheden.

De cursus Zelfvoorzienend off-grid kan zowel in Rotterdam als Breda gevolgd worden. Kijk hier voor meer info. Het is een eendaagse Nederlandstalige cursus.

Niels nodigt je nog uit op Strohplatz in Duitsland om hier rond te kijken:
“Een heleboel dingen -van warm water tot elektriciteit- zijn zo zelfvoorzienend mogelijk uitgevoerd. Het perceel is met permacultuur principes (en zonder hypotheek) opgeknapt. Strohplatz is een uitgelezen plek om langs te komen bij interesse in anders wonen, zelfvoorzienendheid, permacultuur en voedselbossen. U kunt altijd in ruil voor eten en onderdak meehelpen.¨

Rob Vellekoop, 18 januari 2018