Lokaal geld inzet verkiezingen #GR2018

Elke maand 1500 euro meer omzet. Dat levert het andere geld nu al op voor 3000 ondernemers binnen het Sardex-netwerk op het Italiaanse Sardinië. Zo’n netwerk kunnen we ook bouwen voor ondernemers in Nederlandse gemeenten samen met de lokale overheid, zegt een politieke partij die in twee Nederlandse gemeenten een lokale munt naast de euro wil invoeren.

Initiatieven voor lokaal geld in ons land zijn populair. Het biedt een alternatief voor de euro. ‘De aandacht voor alternatieve valuta is in Nederland de laatste jaren toegenomen’, zegt Jaap Vink al begin 2016, projectmanager bij de Social Trade Organisation (Stro), een internationale organisatie die lokale gemeenschappen helpt bij het opzetten van een lokale muntsoort. ‘Vanaf 2010 ontvangen wij steeds meer informatieverzoeken.’ Inmiddels is er zelfs een samenwerkingsverband van lokale munten ontstaan, het Social Trade Circuit Nederland.

De lokale munt werkt als een soort tegoedbon. Een therapeut in Amersfoort die zich bij een ‘muntgemeenschap’ heeft aangesloten kan een therapie aanbieden voor 25 Kei. Met die Keien kan hij sla, tomaten en rijst kopen bij een kruidenier die eveneens lid is van de gemeenschap. De kruidenier kan vervolgens met zijn verdiende Keien naar een lokale boer die hem groente levert, enzovoort. Als dan de lokale overheid ok nog eens meedoet aan het netwerk blijft de munt circuleren.

Dam-logo-220

Voordelen van lokale valuta

  • het de band binnen een gemeenschap versterkt,
  • het geeft voor de middenstand klantenbinding
  • en als het op de juiste manier wordt georganiseerd is het zelfs mogelijk dat er meer geld beschikbaar komt, dus dat de economie van een gemeenschap meer kan groeien. Naast de euro komt deze valuta immers als extra betaalmogelijkheid in omloop.
  • Kortom de lokale munt versterkt kleine gemeenschappen en kleine bedrijfjes maken weer een kans tegenover de multinationals en daarmee komt het ten goede aan de lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Dit lokale geld kan zowel digitaal als in munt of papiergeld uitgegeven worden. De trend is vanwege de lage kosten dat meestal voor de girale vorm wordt gekozen.

Voorbeelden van lokaal geld

Eurijn
“De eurijn is de nieuwe munt van Wageningen! De voordelen zijn: het is renteloos, goed voor het lokale ondernemers klimaat en de nieuwe circulaire economie wordt op gang gebracht. De te verwachten effecten zijn: meer bestedingsruimte voor lokale diensten en producten, het lokaal banenaanbod stijgt en lange termijn investeringen worden aantrekkelijker.” Aldus eurijn.nl.
uniteds
Uniteds
De community United Economy is actief voor bedrijven die betrokken zaken willen doen met duurzaam geld onder de naam Uniteds. Leden in heel Nederland, maar voorlopig concentreert de community zich op Arnhem, met duurzame koplopers tot MKB en ZZP-ers.
Dam
Dam is lokaal geld. Vooral voor ondernemende Rotterdammers die financieel ruimer in hun jas willen zitten. Met de Dam willen zij middenstanders en kleine ondernemers meer financiële ruimte geven, want er zijn te weinig euro’s in omloop.

Varianten van lokaal geld

Een deel van de gemeenschapsmunten zijn gedekt door euro (of ponden). Bijvoorbeeld de Bristol Pound.
In Bristol, Verenigd Koninkrijk werd hiermee gestart in 2012. Het is het belangrijkste alternatief voor de pound sterling. In Bristol kun je bijvoorbeeld je gemeentebelastingen met Bristol Pounds betalen, maar ook de trein en je dagelijkse boodschappen bij lokale ondernemers.
Terwijl andere gemeenschapsmunten dezelfde waarde hebben als de euro, maar kunnen of mogen niet worden gekocht of verkocht voor Euro zoals bijvoorbeeld de Dam.

In Amersfoort en Apeldoorn wil de politieke beweging Vrede en Recht een lokale munt invoeren via een samenwerking tussen ondernemers en gemeente. Juist door de gemeente als partner van het lokale geldnetwerk in te schakelen geeft dit vertrouwen in de lokale munt.

Rob Vellekoop, 11 februari 2018