Festival Meer Geluk In De Wereld

Foto 123rf

Op maandag 26 februari organiseert S2M samen met Effectief Altruïsme Nederland het festival ‘Meer geluk in de wereld’ in Utrecht. Tijdens workshops leer je hoe je op effectieve wijze kunt bijdragen aan geluk in de wereld. Daarnaast bieden ze leuke extra’s van Mama’s Koelkast, de wing ladies van Red Bull, CommonEasy en Thuisbezorgd.

Effectief Altruïsme Nederland

Effectief Altruïsme Nederland (EAN) is een club van mensen, die zich inzetten om zoveel mogelijk goed te doen in de wereld door hart en hoofd met elkaar te combineren. Zij zeggen dat altruïsme of geven aan anderen de sleutel kan zijn tot meer geluk voor jezelf én de wereld om je heen. S2M faciliteert de ruimte, ontmoetingen en netwerkborrel in Utrecht.

Goed doen voor anderen is echter moeilijker dan het lijkt. Hoe weet je dat een idee werkt in de praktijk op de lange duur? En wat werkt het beste? Om daar achter te komen moet je uitzoeken wat je mogelijkheden zijn en wat deze opties kunnen opleveren. Dat is de kern van effectief altruïsme. Het gaat erom dat onze bronnen zo effectief mogelijk te benutten in het voordeel van de planeet en de mensen om ons heen.

EAN gaat uit van vijf principes (volgens het Centrum voor Effective Altruism in Oxford).

 • actief proberen de wereld een betere plaats te maken
 • wetenschappelijke mindset
  open staan voor ongebruikelijke ideeën en alternatieven serieus nemen
 • openheid
  het doel is zoveel mogelijk goed te doen als we kunnen
 • integriteit
  het streven om eerlijk en betrouwbaar te zijn
 • meewerkende geest
  we behandelen mensen met een ander wereldbeeld, waarden, achtergronden en identiteiten, vriendelijk en respectvol

Wat doet EAN?

EAN is opgericht als een liefdadigheidsorganisatie in januari 2017 met als missie het aanmoedigen van mensen en organisaties om zoveel mogelijk goed te doen. Het dient als netwerk van gelijkgestemden in Nederland. EAN is bedoeld als katalysator, verbinder en contactpunt. Zij helpen effectieve altruïsten om hun netwerken te bouwen met specifieke doelen.

Lees ook EANs strategie, beleidsplan en financieel overzicht. 

Geschiedenis

Vanaf januari tot juni 2017 ondersteunde EAN verschillende effectieve altruïstische projecten. Op 28 mei van hetzelfde jaar lanceerde EAN zijn activiteiten met een groot event in Utrecht. Filosoof Peter Singer gaf een lezing over effectief altruïsme. Sinds juli 2017 heeft EAN een nieuwe aanpak, zij bouwen het netwerk voor effectief altruïsme in Nederland.

Festival ‘Geluk in de wereld’

Programmatijden
14:30 – 15:00 Inloop met koffie en iets lekkers
15:00 – 16:00 Workshopronde 1 (keuze uit 4 verschillende workshops)
16:00 – 16:15 Pauze met fris en een snelle snack
16:15 – 17:15 Workshopronde 2 (je wisselt van workshop)
17:15 – 19:00 Netwerkborrel met lekkere hapjes

Workshops
– Effectief Altruïsme 101 [door Sjir Hoeijmakers]
15:00
16:15

– Positieve beïnvloeding [door Ruben Meulenkamp]
15:00
16:15

– Gelukskunde meets effectief altruïsme? [door Monique Kwakman]
15:00
16:15

– Waarom zijn we (on)gelukkig? [door Cuna Knegt]
15:00
16:15

Seats 2 Meet Utrecht, Moreelsepark 65, Utrecht.
Rob Vellekoop, 25 februari 2018