De moestuin wacht, zelfs met 1 m2 kan je aan de slag

Langzaam word je wakker uit je winterslaap verleidt de zon je tot het aanleggen van je eigen groentetuin. Dit boek is de gids voor moestuinen voor kleine ruimten waarin we in ons land uitblinken. Je gaat werken in vierkanten van 30 x 30 cm. Dit is een droom voor ieder die enkel een dakterras, een stadstuintje, een verloren hoekje heeft of meer tuinruimte maar efficiënter wil werken. Het is een verademing voor de doorgewinterde moestuinier die kleinschaliger wil werken of moe is van het eindeloos harken, schoffelen en onkruid wieden. Ook met een appartement of een kleine tuin kan je naar hartenlust moestuinieren.

Wat is er nu beter dan het eten van je eigen groenten, waarvan je precies weet in welke aarde ze opgegroeid zijn en dat ze zonder bestrijdingsmiddelen zover zijn gekomen? Ieder plantje heb je met liefde opgekweekt en ligt na verloop van tijd op je bord. Je hoeft het niet uit de grond te stampen, zoals met de winkelgroente het geval is. Je planten hebben in alle rust en daardoor optimaal gebruik kunnen maken van de aarde waarin ze staan. Hoe klein de ruimte ook is geweest.

De liefde en het respect voor de natuur, voorzover nog niet aanwezig, groeit met ieder plantje. Het zou geweldig zijn als ieder zijn eigen groenten of een deel daarvan zou verbouwen. Dan zou het algemene respect voor alles wat groeit en bloeit voldoende zijn om te voorkomen dat we nog herbiciden of bestrijdingsmiddelen zouden gebruiken.

Het boek heeft handige fiches met tips en trucs voor de meest voorkomende groenten en kruiden, die theoretisch houvast geven. Een echt doe-boek waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

De schrijfster experimenteerde met de methode, testte de meest succesvolle plantencombinaties en legt uit hoe het hele jaar een maximaal rendement kan worden behaald met de vierkante meter tuinvakken.

In maart maakt de winter plaats voor de lente. Langzaam maar zeker begint de ontdooide aarde op te warmen en kan de bodem worden voorbereid. Het ogenblik om te gaan beginnen.

Inhoudsopgave
– De basisprincipes van vierkant tuinieren- Het plannen van een vierkante moestuin
– Teeltfiches voor tuinieren in plantvakken (alle groentes op alfabetische volgorde)
– Aromatische kruiden
– Kneepjes van de tuinman
– Praktische tips (o.m. ecologische bestrijdingsmiddelen, zaai- en plantschema’s)

 

http://www.academyofhappiness.nl/shop/eigen-groentetuin-op-1-m2/

Rob Vellekoop, 6 maart 2018