Burning man – voorbij de verbeelding

Vanaf 21 maart zijn er 70.000 kaartjes beschikbaar voor Burning Man 2018, het meest fantasierijke en ludieke festival ter wereld, een week lang in de Nevada woestijn. Het thema voor 2018 is I, Robot (gebaseerd op het boek van Asimov uit 1950).

Burning Man begint in 1986 als een soort rite uitgevoerd door een groepje mensen aan het strand, die een houten beeld van een man verbrandden. Nadat deze bijeenkomst verplaatst is naar de woestijn van Nevada groeit het uit tot een happening waarop tienduizenden afkomen. Er wordt nog steeds aan het einde van de week een houten installatie die lijkt op een man verbrand, maar daarnaast zijn allerlei activiteiten gekomen. Sinds het in 1997 verboden is om met auto’s rond te rijden, verplaatsen de deelnemers zich alleen nog per fiets of te voet. De enige rijdende vehikels zijn nu kunstwerken.

De mensen leven een week lang in Black Rock City in campers, auto’s en tenten. Zij genieten van muziek, kunst, elkaar en ondergaan de grillen van de woestijn, zoals zandstormen en hitte. Daarnaast zijn er allerlei happenings van dance festivals, yoga workshops tot aan een treur tempel.

Sinds 2000 is er deze enorme houten tempel. Hier laten mensen hun wensen of boodschappen achter voor geliefden die zij hebben verloren. Volgens gebruik wordt ook deze tempel in lichterlaaie gezet, de avond na het verbranden van de Burning Man. De BM gemeenschap is er op uit om vreedzaam met elkaar om te gaan, zonder hebzucht, zonder labels, geslachtsneutraal, zonder commercie en waarbij de bezoekers volledig zichzelf mogen zijn. In 2004 komen er al meer dan 35000 bezoekers.

Ongeveer een maand voor de start van Burning Man wordt deze stad opgebouwd door duizenden vrijwilligers en na die week ook weer volledig afgebroken zodat slechts de kale vlakte van de woestenij overblijft.

Iedere Burning Man bezoeker ervaart dit wonderlijke gebeuren natuurlijk op zijn eigen manier.

Een paar veelzeggende uitspraken over wat Burning Man is:
“Een berg stof.”
“Absurditeit in werkelijkheid.”
“Een groot museum. Alles is kunt, ook de mensen.”
“Het is onmogelijk.”
“Er zijn geen woorden voor.”

Een prachtige film over BM.

Langs alle kunstwerken van 2017 (ongeveer 300)

Beeldverslag van twee koppels die onderdompelen in Black Rock City in 2017.

Rob Vellekoop, 18 maart 2018