In gesprek met Hans Kamperman: Ik deed het uit liefde

Hans Kamperman springt op 15 maart van de publieke tribune in de Tweede Kamer met een touw om zijn nek in een uiterste poging gehoord te worden. In een interview met DLM Plus vertelt hij waarom en waarvoor.

Hennep

Ik heb het eerst op de normale manier geprobeerd, politici aangeschreven. Cannabis wordt gecriminaliseerd, terwijl het de aarde kan redden en voor vele mensen een medicijn is. Toen ben ik gestart met de petitie Haal cannabis uit het strafrecht om hen te dwingen te luisteren. Er gebeurde echter niets. Daarna heb ik in mijn onschuld iets naïefs gedaan. Ik kom uit de bergsport, heb kennis van zaken en wist honderd procent zeker dat ik door het touw juist te gebruiken er niet meer zou zijn.

Ik heb geen moment angst gevoeld. Ik dacht dat ik dit moest doen. Ik wist dat ik hiermee mijn naasten verdriet zou doen, maar wat hebben mijn kinderen eraan om op een aarde te leven die er zo slecht voor staat?

Met het touw om mijn nek spring ik en zal de val van 5 meter nooit kunnen overleven.

Een klap voel ik in mijn nek, echter zonder dat het pijn doet. Direct raak ik bewusteloos. Wanneer ik wakker word duurt het zeker vijf minuten voordat ik me realiseer dat ik nog leef. Wonderbaarlijk.
Kamerleden en Minister Grapperhaus staan om mij heen.
Grapperhaus zegt:”Ik wil met je praten.”

Ik mankeer tot mijn verbazing helemaal niets. Toch bungelde ik aan dat touw om mijn nek.
Het mocht niet zo zijn.

Na de sprong heb ik geen enkele reactie meer gekregen van de politici. Op het moment zijn ze erg met mij begaan, daarna wordt het stil. Ik heb geen zin om hen excuses aan te bieden, want ik wilde hen wakker schudden.

Ik strijd voor de aarde. Politici zijn mijn tegenstanders. Ik ben geen held en wil dit ook niet zijn. Ik sprong niet uit moed, maar uit liefde. Ik deed het uit respect voor het leven, uit liefde voor mijn medemens. We zijn een, wij kunnen niet zonder elkaar.

We moeten nu opstaan. Ik hoopte door mijn leven te geven, mensen wakker te maken en daarna zou de politiek het ook oppakken.

Als we op deze voet doorgaan overleeft de aarde wel, maar de mens het niet. Door hennep te legaliseren en te gaan gebruiken zal de olie-industrie instorten, ook de sterk vervuilende katoenindustrie en zal de farmaceutische industrie enorme verliezen lijden. Hennep zal voor een hele andere economie zorgen.

Door hennep wereldwijd te industrialiseren kan het heel veel CO2 uit de lucht halen en daarna zuurstof toevoegen. Immers 1 ha hennep levert even veel papier op als 4 ha bos. Daarbij komt dat pesticide niet nodig is. Ook de vervuiling van de zeeën met plastic zal voorbij zijn, omdat hennep ook plastic kan vervangen.

Mens

Ieder mens is van nature goed en wil zich nuttig maken. Als mensen gepensioneerd zijn, gaan ze dingen doen die ze leuk vinden. Dan worden ze juist actief.

Iedereen volgt zijn pad en probeert een goed mens te zijn. Ego is eigenlijk angst. Je bent hier om je ziel te ontwikkelen en een betere aarde te krijgen. Dat zegt mijn hart.

Je zou de hemel op aarde kunnen creëren. En dat gaat ook gebeuren.
Geluk zit in kleine dingen. Een plantje of een zonnestraaltje. Het zit niet in materiële zaken.

Materiële zaken hebben geen waarde, al geven ze een bepaalde vrijheid. Geld maakt nu kapot, wat religie vroeger deed. Het creëert angst, namelijk dat je het straks niet meer hebt. Daardoor is het alles bepalend.

Ik ben best optimistisch. We gaan van individueel naar het collectief. Als je iemand helpt word je daar vanzelf blij van. Het systeem maakt mensen verrot, maar van nature wil een mens goed doen. Alleen het systeem weerhoudt ons hiervan. We moeten proberen te overleven, daarom zijn we zo met onszelf bezig.

Eigenlijk zou ieder mens overlevingstechnieken moeten beheersen, want dan krijgt hij vanzelf respect voor de natuur. Dan realiseer je je dat we niet voor niets de hennep plant gekregen hebben.

De mens heeft het universele recht op zelfbeschikking. Het gaat over een plant, die illegaal wordt gemaakt. Dat tast de vrijheid van mensen aan.

Ik zou zeggen:
Teken de Petitie.
Word wakker.
Sta op voor een betere aarde en toekomst.
Wij zijn met heel veel. Zij zijn met weinig.
Verenig je anders gaat het niet veranderen.

Petitie Haal cannabis uit het strafrecht voor een duurzame toekomst
‘Cannabis wordt gecriminaliseerd terwijl het wereld kan redden’

Medicinale cannabis en waarom het Illegaal is in Nederland

Je kunt langs komen op het Plein in Den Haag, dagelijks van 11 tot 17.30 uur
(behalve op zondag en maandag)

Rob Vellekoop, 18 april 2018