Zelfvoorzienend leven in de Eifel, wie doet mee?

Anne-Marion Pothaar zoekt mensen die samen met haar in de Eifel de Watermolen met camping willen uitbaten. Zij kunnen instappen in een al een aantal jaren draaiend initiatief. Dit is een unieke mogelijkheid om zelfvoorzienend te leven in deze schitterende streek in Duitsland.

Anne-Marion schrijft mij:”Ik probeer net als jij de wereld om me heen op mijn manier goed te doen ik zou het liever met een paar mensen permanent samen doen als tot nu alleen met af en toe hulp.”

Op de grens van het dorp Densborn in de Vulkaneifel staat de Densborner watermolen. Rondom de historische watermolen heeft zij de afgelopen jaren een ‘educatief zelfvoorzienend groen belevenispark’ opgebouwd. De historische watermolen is werkend en maakt ook nog stroom met waterkracht.

Met de molen organiseert ze evenementen waarbij mensen zelf de molen bedienen, graan malen en met dat graan uiteindelijk brood of pizza eten. Naast evenementen en workshops maakt zij voor groepen in het bistro-café biologische verse lekkernijen en maaltijden. Gasten kunnen overnachten in de B&B en op de camping.

Haar droom is om samen met een groep gelijkgestemde mensen in de natuur en rust deze instapklare plek te laten floreren. Ze schrijft:”We kunnen gezamenlijk de lasten en lusten dragen van de molen, de workshopruimte, de yurt, de biologische groente, het bouwen van een bloten voeten pad, belevenistuin, vogelbos, alles is mogelijk. Na opschoning van een terrein tegenover de molen, kunnen er tiny houses staan, waar kerngroep bewoners kunnen wonen. ”

Anne-Marion koopt de molen In september 2008. Zij woont hier met hond, 3 katten en 2 ezels met het idee van een zelfvoorzienend leven. “Er waren veel problemen, stress en het heeft veel geld gekost. Ik heb veel geleerd van deze ervaringen. Ik begon na te denken hoe ik mijn ervaringen met meer plezier in iets positief kan omzetten en verder geven kan.”

Na bijna 10 jaar wonen en werken als horeca vrouw met een B&B verhuur zegt ze:
“Ik wil meer controle hebben over mijn leven, meer evenwicht tussen het verdienen van geld en haast en rust. Een ontdekkingsreis tussen willen en moeten, tussen mens en natuur is belangrijk voor mij.
Kortom: Ik wil een leven in overeenstemming met en in de natuur met gelijkgestemde mensen.”

Voor haar betekent de Densborner watermolen een plaats om in een harmonieuze sfeer samen te kunnen leven, zoveel mogelijk binnen de permacultuurfilosofie.
Zij wil een dorps karakter op een moderne manier. “Dit betekent zelfvoorzienend, zeggenschap over ons voedsel, duurzaam wonen, samenleven van oud en jong, natuur om je heen, gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen waar in de persoonlijke en individuele privacy in ieder geval moet worden gewaarborgd.
Ze streeft naar een kerngroep van 6-8 personen waarin de watermolen het middelpunt is. Geen scheiding tussen werk en vrije tijd, alles vloeit harmonisch in elkaar. Moeilijkheden beschouw ik als een ontwikkelingskans, geld als middel en niet als doel, nadruk op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

De bouwkosten zijn achter de rug en het perceel is nu klaar. Financieel is het grove plan dat ieder een maandelijks bedrag vooruit betaalt voor vaste gebruikslasten (elektriciteit, water e.d.) en dagelijks een verse maaltijd. Dit geld gaat in een pot, waar óók de inkomsten van het bedrijf in gaan. Iedereen werkt een vast aantal uren mee in de tuin, eigen workshops, evenementen, bed & breakfast, keuken, en dergelijke. Aan het einde van het jaar houden ze per persoon een vast borgbedrag in de pot, betalen ze hieruit een vast bedrag aan onderhoud en infrastructuur en de rest wordt onder elkaar verdeeld.

Mensen die geïnteresseerd zijn om op deze bijzondere plek in de vulkanische Eifel – zonder lichtvervuiling en vervuilende industrie- medebewoner van de kerngroep te worden kunnen haar mailen.

Densborner Muehle

Rob Vellekoop, 15 april 2018