GEZOCHT: 10.000 mensen die willen meedoen aan kleinschalige economie

Foto R. Vellekoop

Op 29 januari plaatst Ad Broere een oproep. Hij legt het idee voor om als consumenten, producenten, opzetters van een alternatief geldsysteem en mensen die hun eigen belang ondergeschikt maken aan het algemene belang een netwerk op te zetten. Hij stelt voor een netwerk op te bouwen zonder profiteurs,

‘om straks als de chaos is uitgebroken in de noodzakelijke levensbehoeften te voorzien.’

Oproep

 

GEZOCHT GEZOCHT
10.000 mensen die willen meewerken aan een kleinschalige economie, waarbinnen in alle belangrijke behoeftes kan worden voorzien
Mensen die de energie en de kennis hebben om een rente- en speculatievrij geldsysteem op te zetten, waardoor het netwerk (de coöperatie) loskomt van het bankengeld. 100 producenten die voeding (permacultuur), kleding, off grid energie, reparatie van apparaten, onderhoud van woningen, circulair bouwen et cetera, et cetera kunnen leveren.
Mensen die het belang van de gemeenschap boven hun eigen belang willen en kunnen stellen Mensen die de energie en de kennis hebben om een goed netwerk op te zetten, waardoor de producenten weten wat ze moeten produceren en de consumenten krijgen waaraan ze behoefte hebben.

 

Ad schrijft verder als toelichting:
‘Het doel is dus om op een uiterst praktische manier te voorzien in zoveel mogelijk essentiële levensbehoeftes, door direct verbinding te leggen tussen producenten van die levensbehoeftes (‘100’ producenten) en de gebruikers van die levensbehoeftes (‘10.000 consumenten). Dit wordt gedaan op een manier die doelmatig is, zonder franje en die betaalbaar is, doordat alleen degenen die echt iets leveren daarvoor worden beloond. Alle deelnemers delen gelijkmatig in de voordelen van deze aanpak en omdat er geen geld met geld binnen het netwerk wordt verdiend, is er geen mogelijkheid voor hebzuchtigen om onevenredig veel te profiteren.’

Mehdi Guizani heeft aangegeven dat hij een rol wil spelen in de organisatie. Hij schrijft:’ Voor alle mensen die dit idee willen opzetten en deelnemen, voeg me toe en dit weekend creëer ik een Mastermind-groep om te beginnen met de 1e stappen van de uitvoering en brainstorm sessies. Ik zal geen leider zijn van de groep maar meer een gastheer en dirigent. Samen aan 1 ronde tafel en een begin maken.’

Kleinschaligheid voor alles

In 2016 schreef ik over dit onderwerp een toekomstvoorspelling, die ik Recept heb genoemd.

Ingrediënten:

– 7 miljard mensen
– 1 planeet
– land
– zuurstof
– zonne-energie
– drinkwater
– voeding

Stap 1.
Breng 7 miljard mensen samen op 1 planeet en noem deze Aarde, waarop onbeperkt zonne-energie, water, zuurstof en voedsel aanwezig is zodat ieder mens kan leven en genieten.

Stap 2.
Breng het geheel aan de kook doordat een minderheid van enkele duizenden mensen erin slaagt de rest alles afhandig te maken wat voorheen vrij voorhanden was door de invoering van eigendom.

Stap 3.
Vervolgens stelt deze minderheid via een slim eigendomssysteem miljarden mensen te werk om in ruil voor hun diensten (zonne-)energie, water, zuurstof en voedsel te ontvangen. Op deze manier worden miljarden de schuldenaren van het kleine groepje superrijken.

Stap 4.
Dien dit plaatje op aan de miljarden als democratie en suggereer dat zij wel degelijk de touwtjes in handen hebben. Vertel hen dat het volk regeert en dat zij hun vertegenwoordigers mogen aanwijzen.

Stap 5.
Nu begint de zaak al aardig te koken. Miljarden mensen worden wakker en merken dat ze geketend zijn en herkennen de slavernij waarin zij hun dagen slijten.

Stap 6.
Eerst komen enkele uitbarstingen, die revoluties genoemd worden. Deze brengen even hoop, maar geen enkele verbetering. De superrijken creëren enkele financiële crises die hen nog rijker en de miljarden nog hulpbehoevender maken. Dit wordt aan de miljarden verkocht als ‘de economie’ waarmee het niet goed gaat.

Stap 7.
Op zekere dag zijn de rapen gaar. Miljarden bewoners van de Aarde worden zich bewust van hun zeggenschap. Zij gaan hun planeet verdelen over duizenden kleine vreedzame gemeenschappen. Grotere machts- of eigendomsconcentratie dan die van een klein samenwerkingsverband kunnen niet meer bestaan.

Grenzen die alleen op kaarten voorkomen, verdwijnen definitief. De (zonne-)energie, drinkwater, zuurstof en voeding zullen weer onbeperkt beschikbaar zijn. Iedere aardbewoner kan vrij en in vrede leven.

 

Rob Vellekoop, 30 januari 2019

5 Comments

  1. Hoi, mijn naam is Katie. Ik ben al va 2010 spookburger. Ik werk 8 uur in de week en daar kan ik me mee redden. De overige uren in de week ben ik altijd anderen aan het helpen. Ik heb geen specialisme maar vol energie en bereid in te springen daar waar het nodig is. Heb wel een moes tuin en ben zelf een ger aan het bouwen van 7 meter doorsnee. Ben bekend met gereedschap en naaimachine. Ik hoop dat ik iets zou kunnen betekenen, ben het alleen schoppen zat.

  2. Er zijn wereldwijd diverse veelbelovende initiatieven op dit terrein, en sommigen al redelijk ver op weg.
    Diegene die er voor mij uitspringt v.w.b. uniekheid, professionaliteit en mogelijk succes is gradido.net

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.