Economische oorlog VS tegen Venezuela verkocht als falen van Maduro

Foto 123rf

Het Europese Parlement heeft Juan Guaidó erkend als de wettige interim President van Venezuela, in overeenstemming met de Venezolaanse grondwet. Ze volgen hiermee de VS die vrijwel direct na de bekendmaking door Guaidó met hun erkenning komen.

De Venezolaanse regering van Maduro claimt, dat de humanitaire crisis waarin Venezuela verkeert wordt gebruikt als aanleiding voor een regime change en niet wordt veroorzaakt door mogelijk falen van Maduro, zoals de massa media en de VS beweren, maar door de boycot, blokkade en economische strafmaatregelen van de VS.

Op 23 januari roept de Venezolaanse Parlementsvoorzitter Guaido zichzelf tot president uit. Vice-president Mike Pence geeft 1 dag eerder al een steunverklaring af (zie twitter) dus voordat Guaido feitelijk een staatsgreep pleegt. Op de dag van zijn zelfbenoeming gaat Trump direct achter de voorzitter staan en volgen enkele andere naties. Een geschiedenis van list en bedrog sinds Obama.

Juan Guaido, de pas gekozen parlementsvoorzitter, benoemt zichzelf tot president van Venezuela omdat hij Maduro ernstig nalatig acht. Voordat het echter zover is gekomen, starten de VS eerst een economische oorlog. Deze begint al onder Nobelprijswinnaar voor de Vrede president Obama.

Olieprijs

Eind 2014 spreekt de club van olieproducerende landen OPEC af, tegen de zin van Venezuela, om de olieproductie te houden op 30 miljoen vaten per dag. Het gevolg is dat de prijs per vat komt te liggen op 60 dollar. Dat is 40 dollar beneden de prijs die Venezuela nodig heeft om zijn uitgaven en inkomsten in balans te houden. Volgens een rapport van de Financial Times kost dit het land naar schatting 43 tot 77 miljard dollar per jaar.

Maduro zoekt en vindt steun bij de Chinezen die hem miljarden leningen verstrekken. Ondertussen ontstaat er enorme geldontwaarding en tekorten aan goederen waardoor de steun aan zijn regering bij de bevolking sterk daalt. (WSWS)

Sancties

Het blijft echter niet bij manipulatie van de olieprijs, er volgen al sancties  tijdens de regering van Obama, die later door Trump worden voortgezet en uitgebreid.

Officials van de regering van Venezuela worden verantwoordelijk gesteld voor schending van de Amerikaanse wet en schending van internationaal erkende mensenrechten.

Venezuela zou volgens de Amerikanen de mensenrechten hebben geschonden van de demonstranten die in 2014 hebben betoogd. Deze protesten blijken echter niets minder te zijn dan een coup-poging van de tijdens de verkiezingen verslagen rechtse oppositieleider Leopoldo Lopez. Deze riep zijn volgelingen op om te zorgen van Maduro af te komen. (ICH)

Vanaf augustus 2017 verklaart Trump het illegaal voor de Venezolaanse regering om financiering te verkrijgen uit de VS. Dit werkt ontwrichtend omdat alle vreemde valutabonds van de Venezolaanse regering zijn uitgegeven onder het recht van de staat New York; en het staatsbedrijf CITGO corporation is gevestigd in Texas. De sancties blokkeren ook het sturen van winsten en dividenden van CITGO terug naar Venezuela. Dit scheelt Maduro’s getergde land gemiddeld 1 miljard dollar per jaar sinds 2015. (Telesurtv)

Volgens Maduro hierover:”Zij jagen achter onze rekeningen aan over de wereld zodra we producten proberen te kopen. Het is meer dan een blokkade, het is een vervolging van onze bankrekeningen die Venezolaanse bedrijven wereldwijd hebben.”

In november 2018 legt Trump nieuwe sancties op aan Venezuela waarbij hij Amerikaanse burgers verbiedt betrokken te zijn bij de goudexport met dit land.

Internationale financiële transacties die vreemde valuta gebruiken worden regelmatig geblokkeerd, zeggen de agro-industriële en pharmaceutische sectoren. “Zij proberen voortdurend omwisselkoersen te gebruiken die niet overeenkomen met rationele economische formules.”

Rol van Colombia

Colombia speelt de rol van trouwe Amerikaanse bondgenoot en doet dit op een voor Venezuela verraderlijke manier.

Er is een ongebreidelde smokkel van benzine van Venezuela naar Colombia, waarbij de Colombiaanse overheid de smokkel geen strobreed in de weg legt. Ze hebben de Colombiaanse markt zelfs gelegaliseerd voor Venezolaans contant geld. Hierdoor kan goedkope Venezolaanse gesmokkelde waar in Colombia worden ingekocht.

Daarnaast staat Colombia toe dat geldwisselaars in de grensstreek met Venezuela zelf de omwisselkoersen vaststellen voor de Bolivar onafhankelijk van de Bank van Colombia.

Het blad Dolar Today geeft iedere dag bovenaan op de voorpagina de recente wisselkoersen. Daarnaast benutten ze deze krant als een platform om Venezuela aan te vallen. Op deze manier maken ze handig gebruik van de onrust in Venezuela door aan de ene kant hen een kans te bieden geld te verdienen in hun buurland en aan de andere kant de regering van Maduro zwart te maken. Volgens een uitzending van de BBC heeft de krant zijn basis in de VS.

Russische en Chinese belangen

Volgens Bloomberg heeft het Russische Rosneft de afgelopen jaren 7 miljard dollar geleend aan Venezuela.

De Russen keuren iedere inmenging van Amerikaanse zijde af en erkennen alleen Maduro.

Xinhua News citeert een Chinese woordvoerder die aangeeft dat China de zijde kiest van de Venezolaanse regering.

Tot slot

Tot slot een live video van Venezolanen die Maduro steunen en gisteren de straat op gingen.

 

Rob Vellekoop, 1 februari 2019

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.