#GiletsJaunes betogen voor 21e keer tegen verpaupering en voor ieder die onderdrukt wordt

123rf

Is het moed wat de Franse Gele Hesjes drijft of wanhoop? Voor de 21e zaterdag komen ze opnieuw in tal van steden de straat op tegen Macron en zijn verpauperingspolitiek. Het zwaartepunt ligt deze keer in Parijs. Voor tal van steden geldt weer een demonstratieverbod voor een bepaald gedeelte dat dan hermetisch door politie met tanks wordt afgeschermd. Soms is de sfeer grimmig, barst er gejoel op uit de massa en roepen ze in koor ‘Iedereen haat de politie’. Deze zaterdag staan meer dan 60.000 van Macrons politietroepen gereed. Volgens een schatting van het vakverbond van agenten staan daar 110.000 Gilets Jaunes tegenover.

In de eerste weken van november en december ligt de opkomst rond de 300.000 Gilets Jaunes, na 21 weken zijn daar constant zo’n 100.000 van over die het risico nemen om neergeknuppeld te worden, met rubberkogels letsel op te lopen, vertraangast of een lichaamsdeel te verliezen door de granaten die de gewetenloze terreurpolitie in de menigte gooit.

De Franse overheid ontkent dat de Gilets Jaunes een factor van belang zijn. Althans zij ondernemen verwoede pogingen om die schijn op te houden. Iedere zaterdag komt het Ministerie van Binnenlandse Zaken daarom met een schatting van het aantal gele demonstranten, voor 6 april tellen zij er 1.600 in Parijs. Kijk naar onderstaande foto en die leugen wordt direct ontzenuwd. Iedere zaterdag drijven ze de spot met hun landgenoten door hen te beduvelen met fake cijfers.

De Franse media evenals de Nederlandse en Belgische, volgen trouw deze opgave en maken deze soms wereldkundig. In Nederland wordt meestal ontkend dat er uberhaupt in Frankrijk tienduizenden mensen de straat op gaan. Het NOS Journaal laat de kijkers zien hoe slecht of juist hoe mooi het weer is en breit hier een lul verhaaltje omheen. Op deze manier blijft het gezagsgetrouwe volk onwetend en vooral rustig. Blijkbaar is dat de angst die in West-Europa overheerst, de vrees dat de Franse volksopstand die al meer dan 5 maanden duurt over de grens hun neo-conservatieve bolwerken binnendringt. Toch slaat er al iets van onrust over naar bijvoorbeeld Duitsland. In Berlijn en andere Duitse steden betogen tienduizenden tegen de krankzinnig hoge huurprijzen.

Ondertussen wordt het Franse volksverzet dankzij de onophoudelijke inzet van de Gilets Jaunes wereldbekend, ook de terreur van de Franse politie. Deze video gaat viraal. ‘Dictateur’ Macron kan niet meer met goed fatsoen andere regeringen oproepen humaan met de bevolking om te gaan, terwijl hij zijn robocops als beesten tekeer laat gaan.

Wat drijft de Gilets Jaunes 21 weken de straat op om vreedzaam te demonstreren, rotondes te bezetten, tolwegen open te zetten en snelwegen te blokkeren?

In een bijna tien minuten durende videoboodschap legt Georgia Pouliquen dit uit. Zij is al 22 jaar advocate en aanhanger van de Gele Hesjes. Pouliquen vertelt dat president Macron kwetsbare mensen en werknemers doelbewust verpaupert, het land, de banen en het systeem vernietigt. Ze zegt dat ze wil getuigen over Frankrijk aan de wereld, over de massieve binnenlandse onderdrukking in haar land en over het geweld van de regering tegen vreedzaam protesterende burgers, de Gele Hesjes.

Ze zegt:’ Franse media liegen en ‘fake nieuws’ brengen om jullie te misleiden. De Gilets Jaunes strijden voor vrijheid en tegen een regering die fundamentele mensenrechten schendt. De politie heeft talloze ongelukken veroorzaakt, misvormingen, handicaps voor de rest van hun leven. Sommigen raakten in coma of stierven.’

Ze spreekt van een massieve en bloedige onderdrukking en de Franse regering die probeert de waarheid te verbergen.

‘Ik verklaar dat de Franse politie mensen gewelddadig zonder aanklacht oppakt. Ze sluiten bijvoorbeeld een demonstrant op met handboeien en een motorhelm, zonder recht op advocaat, zonder recht op het maken van een telefoontje, zonder een enkel recht.’

#Acte21

Op vrijdagnacht geven enkele honderden Gele Hesjes in Touquet het startschot voor acte21 door zich te verzamelen voor de villa van Macron.

De volgende dag op 6 april zullen tienduizenden gekleed in hun gele hesjes vooral in Parijs demonstreren tegen Macron. Maar ook andere steden kleuren fel geel. In het zuiden waar het slecht weer is ligt de opkomst wat lager. Echter nog steeds zetten deze Fransen hun strijd voort. En dat is nog harder nodig dan ooit.

Door de Loi anti-casseurs heeft ‘dictateur’ Macron weer meer mogelijkheden om de vrije meningsuiting te onderdrukken, al is hij op een punt wel gecorrigeerd. De Constitutionele Raad verwerpt het preventieve verbod op demonstraties als ongrondwettelijk. De rest van de wet zal worden toegepast. Dat wil zeggen de controles en zoekopdrachten rond demonstraties mogen doorgaan, er komen zware straffen van het verbergen van het gezicht (terwijl de politie dit wel kan, red.), Daarmee wordt de militarisering van het openbare leven en de criminalisering van betogingen versterkt.

Ondanks alles komen in tientallen stadjes en steden de Gilets Jaunes op de been.
Duur video 2.18 minuten.

De Gilets Jaunes strijden vreedzaam niet alleen voor sociale gerechtigheid in Frankrijk, maar ook geven zij het voorbeeld aan alle andere volkeren die overheerst en uitgebuit worden.  Iedere week weer laten zij op vreedzame wijze zien dat het uiten van je mening in Europese democratieën niet getolereerd wordt. Alleen wanneer het de zogenaamde volksvertegenwoordigers uitkomt is demonstreren toegestaan. In Frankrijk worden demonstraties steeds weer hardhandig uit elkaar geslagen of geschoten, omdat Macron geen andere manier kent en perse niet wil luisteren naar zijn volk. Gewelddadig de mening van je volk de kop indrukken heeft niets met volksmacht te maken, hieruit blijkt iedere zaterdag de onmacht van vreedzame demonstranten. Iedere keer zijn zij schietschijf of stootkussen en zij zijn volgens de wetten verplicht dit te ondergaan, want alleen de politie heeft toestemming om geweld te gebruiken, zelfs als dit invaliditeit of de dood bij de betogers tot gevolg heeft.

 

Lees het hele dossier over 20 weken Gilets Jaunes

 

Rob Vellekoop, 7 april 2019

5 Comments

 1. Er moet hoognodig opgetreden worden tegen uitbuiting van burgers?

 2. Dank je Rob voor de actualiteit rond deze moedige beweging. Ik deelde dit bericht vandaag.✨

 3. IEDEREEN HAAT DE POLITIE?

  Of is dit een lul-verhaaltje?
  na 21 weken protest in Frankrijk door de Gilets Jaunes
  verwerpt de Constitutionele Raad in Frankrijk
  het ‘preventief’ verbod op demonstraties
  de reden: het is ongrondwettelijk

  in het artikel DLM plus wordt een beeld geschetst:
  Bij een opkomst van 110.000 Gilets Jaunes
  (die ‘zogenaamd’ vreedzaam protesteren)
  en een aanwezigheid van 60.000 politieagenten
  om dit in goede banen te leiden
  wordt maar even snel een conclusie getrokken:

  Macron wil absoluut niet luisteren naar het volk

  dat lijkt mij niet zo vreemd
  na alle pogingen tot het ontwrichten van de samenleving
  en het niet openstaan voor compromissen
  tot zover het gedrag van de Gilets Jaunes

  ik haak hier in ieder geval af na deze zoveelste
  poging tot indoctrinatie zonder positieve inslag
  zonnetje

 4. De huizenmarkt is alleen nog voor de stinkende rijke?
  Laatst een huis in de stad, jaar geleden nog 250 ton, nu 750 ton?
  Deze markt is gewoon los en onverantwoord bezig?
  Onder curatele stellen?’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.