Grapperhaus toont minachting voor dierenrechten activisten, maar wij zetten hen graag in het zonnetje

foto 123rf

In zijn brief aan de Tweede Kamer heeft Minister van Justitie Grapperhaus slechts zijn aanwezigheid bevestigd, maar geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn oproepen tot diefstal, geweld en haat tegen dierenrechten activisten. Hij stuurt op 23 januari 2020 een brief naar de Tweede Kamer over zijn uitspraken tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Op Kamervragen van Esther Ouwehand (PvdD) over de ministers uitlatingen van die avond, waaronder de oproepen tot diefstal, geweld en haat, en de consequenties daarvan, geeft hij geen antwoord. Hij groept deze samen in een verklaring waarin hij het heeft over ‘handelingsperspectieven’ die aan de orde zijn gekomen.

Op 5 december doen 12 organisaties en 122 personen aangifte tegen de minister van veiligheid en justitie vanwege zijn uitspraken. Dat Grapperhaus deze doet in zijn hoedanigheid van minister maakt hem via artikel 119 van de Grondwet onschendbaar voor de gewone burger. De beslissing over een eventuele strafvervolging is voorbehouden aan de Kroon en de Tweede Kamer.

Daarom hebben organisaties en individuele burgers de aangifte omgezet in een klacht bij de minister zelf. De klacht mag niet door Grapperhaus zelf worden afgehandeld, maar moet door een van zijn ambtenaren onpartijdig worden beoordeeld.

Volgens het live-blog van de bijeenkomst vindt Minister Grapperhaus het bijvoorbeeld geen probleem om een hogedrukspuit op activisten te zetten. 1 2 Dit is echter extreem gevaarlijk. Agroarbo zegt hierover: “Als het lichaam geraakt wordt door een hoge druk vloeistofstraal, dringt deze diep in het lichaam door.” 3 Euronorm beoordeelt de impact van een straal uit een hogedrukreiniger als vergelijkbaar met “verwondingen door elektriciteit of een vuurwapen.” 4

Daarnaast roept hij op tot diefstal: “Gooi auto’s niet meer om, zoals in Boxtel gebeurde, maar laad de auto’s van activisten op een platte kar en neem ze mee. Dan heb je meteen de kentekens en mogen ze de auto zelf komen ophalen. Weten we ook precies wie het zijn.”

Onbeantwoorde vragen

Dit zijn de onbeantwoorde vragen van Esther Ouwehand (PvdD) :

“Kunt u bevestigen dat u heeft gezegd “Gooi auto’s niet meer om, zoals in Boxtel gebeurde, maar laad de auto’s van activisten op een platte kar en neem ze mee. Dan heb je ook meteen de kentekens en mogen ze de auto zelf komen ophalen. Weten we ook precies wie het zijn”?” (vraag 5),

“Deelt u de mening dat dit een oproep tot diefstal is? Zo nee, hoe kan het meenemen andermans auto dan geïnterpreteerd worden?” (vraag 6),

“Vindt u het gepast voor een minister van Justitie en Veiligheid om op te roepen tot diefstal? Kunt u dat toelichten? (vraag 7),

“Kunt u bevestigen dat u heeft gezegd “met hogedrukspuit mag je activist wel verjagen”?” (vraag 8),

“Bent u ervan op de hoogte dat in de gebruikshandleiding van een hogedrukspuit staat het apparaat niet op personen mag worden gericht en dat deze waarschuwing valt onder de categorie “onmiddellijk dreigend gevaar dat tot ernstige en zelfs dodelijke lichaamsverwondingen leidt”?” (vraag 9),

“Vindt u het gepast voor een minister van Justitie en Veiligheid om op te roepen tot geweld? Kunt u dat toelichten?” (vraag 10),

“Kunt u bevestigen dat u heeft gezegd dat “de dierenextremisten niet bepaald armoedzaaiers waren, en met dure auto’s naar Boxtel kwamen […] ze hebben volop geld en middelen om dit te doen”? Op welke feiten baseert u deze uitspraak?” (vraag 11),

“Kunt u bevestigen dat u heeft gezegd “die dierextremisten intimideren de werknemers, slopen de boel, besmetten de dieren”? Op welke feiten baseert u deze uitspraak?” (vraag 14).

Dierenrechten activisten

Een van de organisaties die het opnemen voor dieren is de stichting Animal Rights. Zij werken in Nederland als stichting en als een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) in België. De stichting werd op 16 januari 2009 door Robert Molenaar opgericht als actiegroep tegen dierproeven. Sinds 2015 voeren zij de volgende campagnes: Weg met bontBan de jachtStop de slachtVervang dierproeven en Plant Power. De vzw werd in 2015 in België opgericht.

Animal Rights activisten trekken er sinds 2015 op uit om te demonstreren tegen de jacht en dieren in het veld te verdedigen. De eerste acties tegen de jacht vonden plaats in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland en waren meteen een succes. Vanaf 2015 zijn de acties uitgebreid naar verschillende provincies. Inmiddels zijn ze ook actief in Vlaanderen. Steeds meer vrijwilligers sluiten zich aan en steeds meer jachtmisstanden worden vastgelegd. Deze activisten verdienen het om in het zonnetje te staan.

 

Rob Vellekoop, 25 januari 2020

3 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Aan de Animal Rights activisten heb ik een vraag.

  Waarom beginnen jullie niet eerst je eigen soort genoten te beschermen tegen de hebberige en macht hebben de Ambtenaren(Piramide) en de lui van De BildeRberg- Groep….de commandoors dirigenten dictators.

  Dat is en zijn de bedreiging van het voort bestaan van het beschaafde volk!

  Ik dank U!

 2. Net nu een volgende crisis zich aankondigt, ernstige griepverschijnselen vanuit China?

 3. Ziet er naar uit dat de ‘dierenrechtactivisten’ al die tijd gelijk gehad hebben, nu er in Wuhan een dodelijk virus uit het lab ontsnapt is, en Dick Schoof te druk bezig met was het schrijven van hele dikke rapporten. Wat kan er nu in hemelsnaam mis gaan als mensen biowapens gaan maken, en de AIVD in de waan verkeert, dat er helemaal niets aan het handje is? Liever activist dan biologische wapens zitten maken en iedereen die dat gezellig vindt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.