Democratie Verenigd Koninkrijk kraakt door behandeling van Assange

Muilkorven van critici

Klokkenluider Assange is eindelijk overgebracht naar de medische vleugel van de gevangenis. Sinds april 2019 zit hij in een isoleercel. Hij is opgesloten in afwachting van een uitleveringsverzoek van de VS. Dankzij wereldwijd verzet tegen deze psychische foltering door de Britten wordt Assange nu waarschijnlijk medisch behandeld.

Misdaad

De misdaad die Assange zou hebben gepleegd is de openbaarmaking van beelden over moordpartijen door de VS in Irak. Er lopen honderden journalisten rond die een dergelijke misdaad hebben begaan. Hopelijk voor hen zijn de VS hierbij niet actief genoemd, anders kan hen eenzelfde lot wachten.

In april 2019 komt er een abrupt einde aan het verblijf van de journalist in de ambassade van Ecuador. Dan verblijft hij hier al 7 jaar uit angst dat wanneer hij een voet buiten de ambassade zet hij door de VS wordt gearresteerd. Nadat de nieuwe president van Ecuador Moreno aan de macht is gekomen beëindigt hij het asiel van de Australiër. Daarop sleuren politiemensen hem uit de ambassade en sluiten hem op in een extra beveiligde gevangenis.

De speciale rapporteur voor marteling van de VN heeft in de afgelopen 20 jaar nergens gezien dat een groep democratische landen opzettelijk een enkele persoon isoleren, demoniseren en misbruiken voor een dergelijk lange tijd en met zo weinig rekenschap met menselijke waardigheid en het recht.

Het heeft tot januari 2020 moeten duren voordat Assange vrijgekomen is uit de isoleercel. Dit nadat ook medegevangenen zich hebben ingezet voor zijn lot. Een opmerkelijke actie waarbij gevangenen de Britse democratie een lesje in menselijkheid hebben gegeven.

Volgens Wikileaks, de organisatie door Assange opgericht, kan de klokkenluider geen beroep doen op de ‘first amendment’ van de Amerikaanse grondwet, die de persvrijheid als recht toekent. Hij heeft immers de Australische nationaliteit. De Australische regering heeft overigens nooit iets in het voordeel van hun landgenoot ondernomen.

Dat de persvrijheid blijkbaar wereldwijd geldt voor Amerikanen, maar niet voor niet-Amerikanen, is op zijn zachtst uitgedrukt opmerkelijk. Nog vreemder is dat hiertegen geen enkel land bezwaar maakt ter bescherming van de journalisten in hun land.

 

Wat eraan vooraf ging

Na de arrestatie van Assange door de Britten heeft de VS verklaard dat dit gebeurd is als gevolg van het uitleveringsverdrag dat het Verenigd Koninkrijk heeft met de VS. De journalist wordt verdacht van ‘samenzwering door computer inbraak met een paswoord op een geclassificeerde Amerikaanse computer’.

Een commissie van de Verenigde Naties verklaarde in februari 2016 dat Assange onterecht van zijn vrijheid beroofd werd en dat het Verenigd Koninkrijk hem onmiddellijk zijn vrijheid moest teruggeven. Engeland ontkende echter dat er sprake van vrijheidsberoving was, omdat Assange vrijwillig in de ambassade van Ecuador zat.

Julian Assange wordt ervan beschuldigd in maart 2010 betrokken te zijn geweest bij een ‘samenzwering’ met Chelsea Manning. Hij zou Manning geholpen hebben toegang te krijgen tot Amerikaanse legercomputers. Chelsea gebruikte de computers om geclassificeerde  gegevens naar Wikileaks te versturen. Volgens de VS heeft Assange (die toen al in de ambassade in Londen verbleef) Manning ‘actief aangemoedigd’. Hij loopt het risico 5 jaar gevangenisstraf te krijgen volgens deze Amerikaanse aanklacht.

Tussen januari 2010 en mei 2010 zou Manning volgens de Amerikanen vier databases hebben gedownload. Hierin zaten 90.000 rapporten over Afghanistan, 400.000 over Irak, 800 over Guantanamo Bay en 250.000 overige berichten. Deze documenten waren ‘geheim’. Wikileaks maakte deze openbaar via de website Wikileaks.org.

Zweden verklaart in mei 2017 dat het Julian Assange niet langer zal vervolgen. Engeland zal hem arresteren als hij de ambassade van Ecuador verlaat.
Het Zweedse Openbaar Ministerie meldt dat alle mogelijkheden tot onderzoek zijn uitgeput. Om de zaak te kunnen voortzetten moet Assange hiervoor beschikbaar zijn en dat is hij niet door zijn verblijf in de ambassade. Als hij zich op een latere datum beschikbaar stelt zal het mogelijk zijn het onderzoek te hervatten. Assange zat in de ambassade van Ecuador nadat hij in Engeland een rechtszaak verloren had tegen zijn uitlevering aan Zweden in 2012. Hij heeft altijd Zweedse claims ontkend. Een tweede beschuldiging van seksuele mishandeling door een Zweedse vrouw is door Zweedse autoriteiten in 2015 ingetrokken.

Ecuador had hem tot april 2019 politiek asiel verleend, omdat hij dreigde uitgeleverd te worden vanwege ‘spionage’. Hij kon echter niet uit de ambassade vertrekken omdat hij wist dat dan de Engelse politie hem zou arresteren.

Wikileaks lekte onder andere dat Amerikaanse inlichtingendiensten hun geheime hacking programma inzetten bij producten van Amerikaanse en Europese bedrijven zoals Apple’s iPhone, Google’s Android and Microsoft’s Windows en zelfs Samsung TV’s (die gebruikt worden als geheime microfoon) om persoonlijke informatie over gebruikers binnen te hengelen. Ook dat internetdata door de Amerikaanse overheid massaal wordt binnengehaald met speciaal daarvoor ontwikkelde programma’s. Lees 6 lekken uit de CIA onthullingen van Wikileaks.

Het is niet verwonderlijk dat Assange angst heeft voor de Amerikanen, de reden dat hij niet vrijwillig de ambassade durfde te verlaten. De haat van de Amerikanen gaat zelfs zover dat ze in feite zijn doodstraf al uitgesproken is. (zonder dat hij overigens door een Amerikaanse rechter is veroordeeld)

Zie You Tube

Wereldwijd is er met verbazing en kritiek gereageerd op de arrestatie door de Engelsen.

Petitie

Je kunt de petitie voor vrijlating van Assange hier tekenen.

Rob Vellekoop, 25 januari 2020

2 Comments

 1. het is een ongelooflijk verhaal
  maar helaas op waarheid gebaseerd
  over de hele wereld is spionage
  een algemeen geaccepteerd onderdeel
  van de maatschappij
  het idee is dat het noodzakelijk is
  voor de veiligheid van het grote geheel

  maar het is een heilloze weg
  want wat voor de één veiligheid is
  is voor de ander ondermijning
  van diezelfde soort zogenaamde veiligheid

  spionnen vergiftigingen het laten verdwijnen
  van mensen is over de hele wereld
  aan de orde van de dag
  en hoe goed komt het de machtshebbers uit
  om via centrale controleerbare zaken
  zoals computers telefoons camera’s
  de mensheid te controleren

  wat heeft al dit volgen en spioneren opgeleverd
  met als enig lichtpuntje het voorkomen van terrorisme
  terwijl ook terrorisme een uiting is van onmacht
  en wantrouwen

  geef vertrouwen en macht aan de mensen
  die weten waar ze het over hebben
  die lokaal en in kleine groepen opereren
  zodat men niet meer van hot naar her moet reizen
  maar kan lopen of fietsen naar de werkplek en de collega’s
  en zodoende ook direct aanspreekbaar zijn op
  hetgeen wat er gebeurd in de direct omgeving/samenleving

  UTOPIA OF GEWOON EEN BEGINNETJE MAKEN
  jongeren moeten uit de uitzichtloze situatie
  en zij moeten de macht naar zichzelf toe trekken
  de tijd is er rijp voor

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.