Minister gaat met Stop5GNL in gesprek over uitrol #5G

Stichting Stop5GNL is op 17 februari voor overleg uitgenodigd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit naar aanleiding van de sommatiebrief die op 19 december aan het ministerie is gestuurd waarin Stop5GNL dringend verzoekt de uitrol van 5G – en specifiek de veiling van de voor 5G bestemde frequenties – te staken.

Gezondheid

De overheid heeft de verplichting de gezondheid van haar burgers zo goed mogelijk te waarborgen en dat doet ze niet met de uitrol van 5G. Volgens de stichting liggen er te veel studies die grote en ernstige gezondheidsschade aantonen bij blootstelling aan straling. Zij vinden het onrechtmatig als de overheid de Nederlandse bevolking aan een dergelijk risico blootstelt.

Naar 5G is nauwelijks onderzoek gedaan. Zeer recent (op 11 februari) heeft het Europees Parlement gewaarschuwd voor de uitrol van 5G (Lees hier de briefing). Het Parlement geeft aan dat een zeer dicht netwerk van antennes nodig is om 5G mogelijk te maken. Dit zal een constante blootstelling voor mensen, inclusief kinderen betekenen. Iets waar de huidige richtlijnen geen rekening mee houden, en ook niet met de specifieke kenmerken van 5G. De richtlijnen zijn bovendien 20 jaar oud!

Vervolgstap

De sommatiebrief is door de stichting verstuurd op 18 december 2019.
Deze brief moet verstuurd worden voordat een kort geding wordt aangespannen.
Hierop heeft het Ministerie nu gereageerd en een uitnodiging gedaan voor een gesprek. Als de uitkomst van dit gesprek niet bevredigend is dan verstuurt de stichting de dagvaarding naar de staat.

Binnen 4 tot 6 weken zal de zitting daarna plaatsvinden. De stichting Stop5GNL start dan het kort geding om de uitrol van 5G te stoppen.

De initiatiefnemers hebben om de uitrol van 5G te kunnen stoppen de stichting opgericht. Het doel is de gezondheid van de Nederlandse bevolking te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling. Eén van de middelen om dit te bereiken is een kort geding tegen de Nederlandse staat.

Waarom een kort geding of spoedprocedure?

Er is spoed geboden bij het stopzetten van 5G want met de veiling van de 5G-frequenties die in 2020 en 2022 gepland staan en de inwerkingtreding van de Wet Telecomcode zal 5G snel uitgerold worden wat een enorme toename van de stralingsbelasting zal betekenen. Met een kort geding kan dit proces gestopt worden.

Juridische bijstand

Stop5GNL heeft twee uiterst kundige advocaten in de arm genomen om dit proces te voeren. Deze advocaten zijn gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en bestuursrecht. Zij worden daarin bijgestaan door advocaat-stagiairs van het advocatenkantoor en het (juridisch) team van Stop5GNL. Momenteel zijn ze al druk bezig met de voorbereiding van het kort geding.

De stichting schrijft op hun website dat ze om dit kort geding te kunnen voeren hulp nodig hebben. Dankzij  een aantal garantstellingen zijn ze al van start gegaan, maar met hulp kunnen ze door!
Daarom vragen zij een donatie om de advocaatkosten te kunnen dekken.

Rob Vellekoop, 16 februari 2020

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.