Hoe een ooit dapper volk zijn mondkapje alleen durft af te zetten met een smoesje

Foto 123rf

Bijdrage van Oscar Wijnstein

Ik zit nu op de boot naar Vlieland met een halfvolle waterfles in de hand dit bericht te typen. De tocht duurt ruim anderhalf uur en al die tijd moet ik de waterfles met iets van inhoud in de hand houden, omdat deze boot tot het openbaar vervoer behoort en daarom mondkapjes verplicht zijn. Ik had mezelf gezworen zo’n ding nooit op te doen, maar nood breekt wetten.

Zo werkt het leven nou eenmaal. Als je vriendin een romantisch weekend op Vlieland heeft geboekt en op de bootreis naar het eiland moet je verplicht een mondkapje op, dan kun je wel vasthouden aan je principes, maar ik kan je verzekeren dat dat wel eens slecht zou kunnen uitpakken voor je relatie! Deze fles water in mijn hand is echter mijn maas in de wet, want zolang ik hem vasthoud hoef ik geen mondkapje op te doen omdat ik dan namelijk aan het drinken ben en dat is toegestaan omdat je dan kennelijk tijdens deze handeling niet besmettelijk bent.

Deze veronderstelling blijkt te kloppen, want inmiddels zijn er twee stewards in de salon geweest om te checken op mondkapjes en toen ze me sommeerden dat (ver)achtelijke ding op te doen maakte ik ze attent op de fles in mijn hand waarna ze mij een duimpje gaven en door liepen. Andere passagiers speelden het spel minder slim. Ze aten en dronken meteen alles op. Toen ze hun mondkapje op moesten doen, hadden ze geen consumpties meer die ze dit leed konden besparen. Het is te bespottelijk voor woorden en tegelijk bittere ernst. In wat voor wereld zijn we in godsnaam terecht gekomen: is dit Monty Python of The Twilight Zone, of allebei?

Ik neem mij voor tot aan het eindpunt deze fles in mijn hand te houden. Het is een talisman geworden die mij beschermt tegen waanzin. Ik ben gestopt het nieuws dagelijks te volgen omdat daarin de waan van de dag regeert. De media hebben baat bij berichtgeving die mensen angstig maakt. In tijden van angst is er meer behoefte aan informatie wat meer aandacht voor de media oplevert wat meer geld stopt in de zakken van de media. Zo simpel zit het in elkaar in medialand.

Ik kijk om mij heen en zoek naar medestanders, naar andere weldenkende mensen die weigeren een persiflage van zichzelf te maken. Aan het begin van de reis waren er nog enkelen, maar die zitten nu verstopt achter mondkapjes. Ik snap ze ook wel want de sociale druk is immens.

Het volgen van regels is tegenwoordig heilig verklaard, zelfs als deze regels geen nut hebben. Dit wordt het ‘nieuwe normaal’ genoemd: Niet denken maar opvolgen!

Het doel van mondkapjes is om verspreiding van een virus te voorkomen waarvan bij meer dan 99.5 % van de bevolking het miljoenen jaren oude immuunsysteem voldoende uitgerust is deze aan te kunnen. Alle maatregelen die de overheid aanraden in de strijd tegen de ziekte verzwakken overigens je immuunsysteem. De voornaamste slachtoffers zullen hoogbejaarden met onderliggende problemen zijn. Velen van hen zijn klaar om te sterven en willen dat het liefst doen met geliefden om zich heen.

Dit wordt echter vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan. Van de mensen die op de intensive care terechtkomen is meer dan 80% obese. Vooral mannen met een (hele) dikke buik lopen gevaar. Dit weet ik van mijn vriendin die in het ziekenhuis werkt. Wil je dus een overbelasting op de ic-bedden voorkomen moet je die groep in bescherming nemen. Dat is pas wat je een intelligente lockdown zou kunnen noemen! Dit echter wordt allemaal niet gedaan en in plaats daarvan worden we gedwongen deel te nemen aan een toneelstuk over schijnveiligheid.

Want zie asjeblieft de absurditeit in van het volgende verhaal: Om de verspreiding van dit virus in het openbaar vervoer tegen te gaan mogen alleen mondkapjes worden gebruikt die NIET werken! Gebruik je er een die WEL werkt tegen verspreiding, dan ben je STRAFBAAR!!!

Dit gebeurt dus in ONS Nederland, een land waarvan de inwoners als een van de eersten de wereldzeeën tot het einde durfden te bevaren en te domineren. Tegenwoordig hamsteren we in tijden van paniek als eerste toiletpapier .

Is er een treffender en symbolischer beeld om aan te geven hoezeer we een land van schijters zijn geworden? Piet Hein en de zijnen zouden zich in hun (zeemans)graf omdraaien hadden ze hun nazaten tot dit zien verworden! Het meest humoristische van de situatie vind ik dat anderhalf jaar geleden er nog een wet werd aangenomen dat stelde dat gezichtsbedekking (o.a. boerka) niet in het Nederlands straatbeeld thuishoorde.

Dat niemand om deze absurditeit lacht is een indicatie te meer van hoezeer angst ons dagelijks leven geïnfiltreerd heeft. Angst verlangt namelijk een zo maximaal mogelijke controle over het leven. Het fundament van angst ligt in wantrouwen, toegeven aan angst staat gelijk aan het lessen van de dorst met zout water. Ik kan je uit persoonlijke ervaring verzekeren dat iedereen om je heen met mondkapjes zien zitten de angst niet vermindert.
Integendeel! Het bevestigt enkel de angst en vergroot het!

Dit ziende ben ik als de dood dat dit de samenleving gaat zijn die wij door gaan geven aan onze kinderen. Dat ik een van de volwassenen ga zijn die de muilkorf- sorry, ik bedoelde het mondkapje- als blijvend zal accepteren, daarmee de wereld van verstand en rede tot een tragische zwijgen brengende. Een stilte overigens die het laatst te horen was tijdens de laatste bezetting van dit land.
Vele angstige gedachten komen bij me op als ik om me heen kijk naar een wereld vol mondloze mensen en allemaal zijn ze veel erger dan het virus.

Zojuist kwam er een boze passagier naar me toe die mij asociaal gedrag verweet omdat ik al de hele reis geen mondkapje droeg. Ik hield hem mijn fles voor en zei dat ik aan het drinken was. Woedend zei hij achter zijn mondkapje dat ik al de hele reis aan het drinken was en dat ik niet solidair was en mij moest schamen, waarna hij boos wegbeende.

Mijn bijna lege fles voelt nu aan als laatste strohalm waar ik me als redelijke en nuchtere Nederlander aan vast kan klampen en ik zou het bijna een kus willen geven. Dat doe ik echter niet omdat ik heb geleerd dat als je gewoon doet, je al gek genoeg doet.

Ik neem me echter voor wel mijn mond open te trekken, omdat dat steeds minder normaal lijkt te zijn als je omringd wordt door gemondkapte medeburgers.

Ik zal echter altijd blijven geloven in – en vechten voor- dit land vol nuchtere mensen die gewoon normaal hun gezonde boerenverstand gebruiken en gaan grommen naar ieder ander die de woorden ‘het nieuwe normaal’ in de mond durft te nemen. Ik moet dit wel geloven want dit land noem ik THUIS en in dit land wonen mijn kind en geliefden.

Demonstratief nu drink ik uit mijn bijna lege fles en ik hoop dat anderen om mij heen de hint begrijpen. Aan het begin van de overtocht zag ik enkele andere mensen die ook geen zin in het mondkapje hadden en vooral hen keek ik aan. Ze keken echter weg want niemand heeft zin in sociaal contact als je een mondkapje op hebt. Daarom plaats ik nu dit stuk dan maar op Facebook in de hoop dat als ik de volgende keer weer met de boot ga, of met ander openbaar vervoer, er HEEL VEEL mensen zullen zijn met een fles in hun hand waardoor ze geen mondkapje op hoeven te doen, en dat we dan weer gewoon ‘ouderwets normaal’ naar elkaar zullen kunnen (glim)lachen.

Oscar Wijnstein, 6 juni 2020

9 Comments

 1. Geweldig geschreven! Genoten van dit verhaal en ben het er 100 procent mee eens

 2. In vliegtuig moet je behalve mondkapje ook oogkleppen voordoen. Iedereen die de gespleten benadering zoals toebehorend aan de slaven van de groei-economie , heeft natuurlijk – in coma als zij verkeren – geen toegang tot het feit dat zij die oogkleppen altijd al op hebben , en zodoende dadelijk dood-leuk , in hun KerosineTuig stappen om het verstoppingsmiddel te zijn van pleinen , stegen , straten , zoals Amsterdam en Venetie. Dat ondertussen , iedere andere ruimte -omgang door moet gaan met dit via angst psychose onderhouden hyper contact uithollende toneelstuk , is iets wat zeer binnenkort eindelijk de hyper neo liberale aarde-vernietiging , het masker van de mond zal rukken. Omdat mijn broek echt af zakt van deze mens-ontaardend in en inzieke , ubergespleten vertoning ,nodig ik als nieuwe immuniteit tegen de aarde verziekende groei-economie , een ieder uit , met afgezakte broek , oogkleppen en boerka , de publieke gevangenissen te bezoeken.

 3. Kopie NOS-pagina/ nu

  ·
  6 jun.
  2. In theaters mogen max 30 man. Bv ook in Carré. Daar zijn 1700 plaatsen. Mag ook niet als je een mondkapje opdoet. Of 1.5 m afstand houdt.
  Je moet ook 1.5 meter afstand houden als je demonstreert. In de open lucht!
  Maar je mag wel in een vol vliegtuig stappen. Wie legt t uit?

 4. Dan heb ik nog een tip: laat je baard groeien want met een muilkorf (een mondkapje wat verplicht is heet muilkorf) op jeukt dat als de ziekte en je mag je NIET krabben, laat staan aan dat masker met je handen komen en ik kan toch moeilijk een hele zak vol meeslepen, en mijn baard is mijn trots, die gaat er nooit vanaf. Ik heb deze smoes gebruikt toen ik in de rij stond voor de winkel en ze snapten mij wel.
  En aangezien ik 65+ ben mocht ik ook nog eens voorkruipen.

 5. Subliem verwoord.. de gevoelens van heel veel medemensen…wat een waanzin leven we nu in!

 6. Goede reactie Oscar,ook helemaal mee eens. Vandaag,maandag 8 juni,is het nieuwe taxiprotocol ingegaan. Dit natuurlijk om weer zo snel mogelijk veilig en covid proof vervoer te kunnen leveren.3 maanden na dato wordt er gereageerd.Sommige bedrijven hebben al eerder maatregelen genomen maar dat even terzijde.
  FNV,CNV en de verschillende belanghebbenden, patiënten verenigingen hebben het nieuwe protocol samengesteld , geadviseerd door jawel hoor,het RIVM. Wel erg aan de late kant,want je kan niet achterblijven.
  Dus in plaats dat de maatregelen soepeler worden,wordt de broekriem nu strakker aangetrokken.
  Geensinds ben ik van plan om de klant deze regels op te dringen. Ze mogen zelf kiezen,wel of niet mee te doen.
  Sommigen vroegen aan mij twijfelachtig of ze hun mondkapje op moesten doen. Anderen hadden hem al op. Treurig gezicht,om je eigen zo te verlagen.Zeker omdat mijn passagiers al een probleem hebben……
  Toch hier nog even een link naar het protocol en eentje naar een medisch specialist https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/column/hoezo-anderhalve-meter.htm
  https://www.fnv.nl/getmedia/e3ce2272-f8a4-45af-96b8-0689bf308026/501-taxivervoer-sectorprotocol-incl-bijlage-rivm-290520.pdf en https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/taxi/2020/06/sectorprotocollen-voor-veilig-zorg-en-taxivervoer?utm_source=emark&utm_medium=email&utm_campaign=campaign-nieuwe-corona-protocollen&emarkconv=1042F108F154F599938884F82558F331979348F74108

 7. Mondkapjes , muilkorven een gevaarlijk ding voor de gezondheid en wie betaald het dan als we er allemaal ziek door worden .
  Ik draag dat ding niet ik hield het vast voor mij in de bus die toch leeg was .Daarbij mag ik dat ding niet en geheel niet achter mijn oren die toch al gevoelig zijn .
  Muilkorven lijken op boerka s en die waren toch verboden . Ik zie Rutte nog niet mett zijn muilkorf op tv als de gehele regering nog niet plus de roayls . Als hun het niet doen waarom wij dan wel ??
  En die poppekast van corona , elke dag sterven er mensen wereld wijd , al jaren lang ,elke dag in tegenwoordige tijd ook .Als het je tijd is ga je . Maar tegenwoordig mag je aleen je mond snoeren , en alles wordt je ontnomen
  We worden gedrild tot nog meer slaven . Als men op komt voor gelijkheid voor rasisme dan is dit toch ook een voorbeeld er van .
  Let goed op u zelf waar dan ook en blijf strijden in dit onzinnig gedoe .

 8. 2 juni, ‘s ochtends 7.30, de pont naar de NDSM-werf. Dezelfde 15 mensen staan er te wachten tot de pont aankomt (dat weet ik omdat ik al 6 jaar daar sta, op dezelfde tijd. Ik werk in het onderwijs, 62 jaar oud, dus ‘risicogroep’ maar goed genoeg om door te werken. Mijn eigen kleinkinderen mag ik niet zien maar daar trek ik me niets van aan, al die tijd niet). Er staan mannen in het zwart, met mondkap, bij iedere pont minstens 2. Ze sommeren mij een mondkap op te zetten, Ik zeg dat ik dat niet ga doen, ik kies voor een bekeuring en stap de pont op. Dan wordt de hoofdman gehaald die ook weer zegt dat ik van de pont af moet. Ik zeg dat ik blijf staan, dat ik al die tijd al op de pont heb gestaan zonder muilkorf en dat de pont nagenoeg leeg is. Ik vraag of hij weet dat mondkapjes ziekmakend zijn, waarop hij mij (‘mensen zoals u’) ziekmakend noemt en aankondigt dat hij mij ‘gaat laten verwijderen’ alsof ik een ongewenst overbodig computerbestandje ben. Er wordt niet bekeurd, er wordt gewoon niet gevaren als er iemand zonder muilkorf aan boord stapt. Ik wil bekeurd worden wegens burgerlijke ongehoorzaamheid maar dat lukt niet, ik moet de pont af….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.