Haagse bevrijdingsdemo begraaft angst met trompetgeschal

Tijdens een druk bezochte demonstratie `Hart voor Vrijheid` van Viruswaarheid in Den Haag is op zaterdagavond de angst begraven, niet met geweld maar met liefde, aldus een van de organisatoren Mordechai Krispijn. De politie is massaal aanwezig, maar blijft op afstand.

Den Haag

Vanaf drie uur ‘s middags stromen meer dan duizend bezorgde burgers naar het koude Malieveld in Den Haag. Zij toveren de winderige grasvlakte binnen de kortste keren om tot een bonte verzamelplaats van mensen die de vrijheid van ons land in alle toonaarden liefhebben. Veel van hen zijn uitgedost met lichtjes voor straks.

Op het podium staat een doodskist met daarop de teksten: `angst` en ‘RIP`. Volgens Krispijn in zijn toespraak gaan we allemaal op een dag, maar dat is ok. Hij zegt bewogen:`Leef zonder angst, maar in vrijheid. Begraaf de angst voor covid of voor vaccinaties. En `May your fear rest in peace`”.

Veiligheid en angst

Jeroen Pols zet de lijn door in zijn speech. De rode draad van vandaag blijkt angst te zijn die de vrijheid in de weg staat.

Hij houdt een emotioneel pleidooi voor vrijheid. “Er staat en kist met Angst op het Malieveld. Wat is vrijheid”, vraagt hij zich hardop af. En hij beantwoordt deze vraag met een waarschuwing.

“Vrijheid is om te gaan waar ik wil. Toch is vrijheid nog veel meer. Het is de afwezigheid van het gevoel onvrij te zijn. Vrijheid is een gevoel, het begeleidt je dag en nacht.” Volgens Jeroen wordt onze vrijheid al 20 jaar ingeperkt.

“Onze overheid is goed in het creëren van schijntegenstellingen. Veel mensen dachten dat we de overheid konden vertrouwen. Politici hebben steeds meer vrijheden weggehaald. Dat deden ze door te spelen met angst, die wordt veroorzaakt door criminaliteit, terrorisme, klimaat en het virus.”

Misleiden

Pols zegt dat de overheid steeds een ruil voorstelde. “Geef ons jullie vrijheden, dan zorgen wij voor jullie veiligheid. Uiteindelijk hebben onze bestuurders alles afgenomen.”

Hij vraagt zich hardop af wanneer wij voor het laatst ingeleverde vrijheid teruggekregen?

“Veiligheid betekent in de eerste plaats een leven leiden met angst voor je eigen overheid.”

Wij hebben ons laten misleiden. Vrijheid en veiligheid zijn geen tegenstellingen. Politici die ons beloven te beschermen tegen ziekte en dood, kunnen dat helemaal niet.

Nooit meer normaal

“Het is niet even op de tanden bijten en dan door naar normaal. In maart van dit jaar werd beloofd dat het twee weken zou gaan duren. Maar als het aan onze politici ligt kunnen we nooit meer terug naar normaal.”

“We kunnen alleen onszelf helpen. Een rechtsstaat is breekbaar, we zitten op een kruispunt. Alles is kapot gemaakt, zodra de financiële steun wegvalt. Ons leven is op zijn kop gezet.”

“Ik stel voor dat we het heft in handen nemen. Wij gaan naar een samenleving met menselijkheid. We helpen mensen met genegenheid en liefde. Met een overheid die onze belangen behartigt. Een samenleving waar onze kinderen zonder krankzinnige mondkapjes naar school kunnen. Nooit meer mogen we onze vrijheid als vanzelfsprekend zien.”

Hij ziet dat de bevolking de macht heeft, want hij zegt:”Onze politici hebben alleen macht als wij meedoen!”

No more lockdown

Motregen daalt op de mensen op het Haagse veld neer. Na iedere toespraak is er muziek. De bezorgde burgers die zien hoe zij hun vrijheid aan het verliezen zijn deinen mee op de reggae-achtige klanken. Toch joelen ze, ze lachen en stralen. Ja, genieten kan nog, maar daarvoor moet je blijkbaar demonstreren en je met elkaar verbonden voelen. Ze bewegen mee op de muziek van het toepasselijke “No more lockdown”.

De muziek verwarmt de verkleumde mensen, maar hun hart brandt voor vrijheid, dat is zeker.

Spreker Ferdinand Guyt ziet een opkomende zon. Hij zegt dat het niet stopt totdat alle donker aan het licht is gekomen.

“Jullie brengen verlichting, zegt hij tegen de mensen, positiviteit en hoop en daar maak ik een buiging voor.”

Kist

Ondertussen nadert het tijdstip waarop de kist en het hart zullen spreken. De schemer valt snel in. De mensen steken hier en daar al hun lichtjes aan. Op de klanken van Michael Jackson…There is a place in your heart….zingen en dansen de mensen mee…Make the world a better place for you

Onder indrukwekkend trompetgeschal verplaatsen dragers de doodskist van het podium naar het hart van licht. Mordechai houdt ondertussen de begrafenisrede.

“Angst wordt nooit begraven met geweld, maar met liefde.

“Waar liefde heerst kan angst nooit bestaan”, spreekt hij plechtig

Hij vraagt wanneer de kist op zijn plaats staat twee minuten stilte.

“Twee minuten stilte om afscheid te nemen van je angst.”

Dan doet hij een verrassende oproep:“Laten we met z`n allen het geluid maken van vrijheid!”

“Hoe klinkt vrijheid?”, vraagt hij de menigte die rond de kist staan toe?

Geroep en gejoel stijgt uit duizend kelen de donkere avondhemel in.

“Stap in je moed”, besluit hij zijn rede.

Dan vormen de mensen een hart van lichtjes en leggen daarna op de angstkist hun bloemen.

Rob Vellekoop, 21 november 2020

4 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Heel erg mooi,de politie stond er bij en keek er naar….dan leren die lui ook nog eens wat anders dan een afgerichte hond op een pool te smijten,of andere burgers aan te laten vallen door hun afgerichte hondjes.

  Daar lusten de honden nog geen brood van.

  Sinds dat de VVD hier in dit land…continent…voor het zeggen heeft..is de auto vervangen door de mens als KAPITALISTISCHE MELK KOE!.

  Dat was jaren daar voor de auto…en nu is het de mens geworden…letterlijk en figuurlijk wordt je daar nog voor gebruikt in dit corrupte paradijs van de belasting ontduikers/chanteurs/witte boord criminelen/milieu criminelen-verkrachters.
  Wat heeft het gebracht na al die jaren van de VVD cq Mark Rutte met zijn kabinetjes???

  Voor de gewone burger geen welvaart maar vele male meer armoede—vele male hogere schulden,steeds meer mensen die verstoken worden voor medische zorg-hulp.
  Steeds meer mensen die geen eigen bezittingen meer mogen hebben…beetje bij beetje wordt je gesommeerd om in het keurslijk te gaan lopen,zo niet komt de op geleide Stasi bij je op bezoek…net als tijdens WO2….dat is het nieuwe Nederland die de overheid voor ogen heeft blijkbaar.

  Je mag dit niet…je mag dat ook niet meer…je moet dat doen….je moet daar aan gaan houden…..beste mensen vroeger had ik ouders…daar heb ik ook niet veel naar geluisterd…evenmin als naar al die leraren van de scholen waar ik grotendeels heb zitten slapen luisterde ik ook al niet….en nu….na tig jaren later moet ik naar een 1 of andere pis lul gaan zitten luisteren en doen wat die zegt???

  Wat is mijn antwoord hier op….????
  Hey pis lul rot effe lekker op met je gezeik en val mij niet lastig anders ga ik jullie effe lastig vallen!!!!

  Ik dank U….ja woelllll!!!!

 2. Wat een prachtige bijeenkomst en wat een krachtige boodschap.
  Liefde overwint.. alleen met liefde..

 3. grappige demo, de angst begraven, hoe komen ze erbij. nogal logisch dat de politie geamuseerd toekijkt hoe een demonstratie ontaardt in een poging tot collectieve psychotherapie, compleet met een rituele begravenis. jaren zeventig ben ik ook wel eens voor de goede zaak de straat opgegaan. het ging dan altijd om EISEN, gesteld aan falende autoriteiten. en dat had ook wel resultaat, vooral door de hardheid van de eisen, de hardheid van de logica erachter en de massale opkomst, die de politieke hardheid vertegenwoordigde.

  maar dit.. dit is gewoon ongezond.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.