Demo Amsterdam: ‘Hier spreekt het volk’

Museumplein, demo 2 januari 2022

Tijdens de demonstratie van 2 januari verzamelen zich duizenden mensen op het Museumplein voor een nu al historische demo tegen het coronabewind. Het is de dag waarop het volk geen genoegen meer neemt met een afgezegde demo, maar zelf het initiatief neemt. Het is de zondag waarop burgemeester Halsema en de politie te kijk worden gezet. En de wereld vol afschuw meekijkt. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Overzicht

Ondanks dat de demonstratie van 2 januari is afgelast en verboden door de burgemeester trekken duizenden mensen naar het Museumplein in Amsterdam. Rond 12 uur stelt de Mobiele Eenheid zich daar op in een cirkel. Na drie kwartier eist de politie van de aanwezigen dat zij het plein verlaten in de richting van de Van Baerlestraat.

Hieraan geven ze gehoor, maar worden vervolgens opgewacht op de kruising van de Van Baerlestraat door ME, honden, Marechaussee en politiebusjes. Rond 13 uur raakt de massa ingesloten, zij kunnen geen kant meer op. De druk op de politie neemt met de minuut toe, de spanning ook.

Na tien minuten kunnen ze de aanzwellende massa niet meer tegenhouden en forceren de mensen een doorbraak.

Ook niet na gewelddadigheden door enkele ME-ers. En de inzet van een politiehond die een man ernstig letsel toebrengt.

Nu raakt de ME van twee kanten ingesloten door de verder trekkende massa.

Deze trekt naar het Westerpark waar Forum voor Democratie en enkele sprekers de massa opvangt en toespreekt.

Om half vier keert een grote stoet mensen hiervan terug naar het Museumplein, dat ze zonder verdere incidenten kunnen bereiken.

Politie in de knel en de doorbraak

De video van PNN laat zien op welke manier dat de demonstranten zich niet laten tegenhouden hun route af te leggen.

Ze doorbreken het cordon van ME, politiebusjes en politie met honden. Daardoor raken ze op de kruising ingesloten tussen langs twee kanten doorlopende demonstranten.

Dan vormen de Oud-militairen een buffer en beschermen daardoor ook de in het nauw gebrachte ME die geen kant meer op kan.

Op dat moment proberen politie-agenten, duidelijk in beeld gebracht, door inzet van geweld tegen vreedzame manifestanten de zaak te laten escaleren. De menigte tuint echter niet in deze valstrik en zet de mars voort in de richting van het Westerpark.

De ME reageert met ongekende agressie, die tot in het buitenland afkeer oproept.

Oud-militairen

De Oud-militairen hebben een bijzondere bijdrage vandaag. Ze weten escalatie op de kruising van de Van Baerlestraat te voorkomen door een menselijke buffer tussen ME en demonstranten te vormen.

Het Veteranen Platform meldt dat het zich distantieert van de actie van vandaag. Zij “..staat schouder aan schouder met de politie”.

De Oud-militairen geven in een persbericht een toelichting op hun actie en de commotie die rond hen is ontstaan door onjuiste berichtgeving door de massamedia.

Politiegeweld

Deze opname van LNN spreekt voor zich. Het laat zien hoe een politiehond wordt losgelaten op een man, die schreeuwend van pijn de hond van zich probeert af te schudden.

LNN MEDIA op Facebook

Buitenlandse kritiek

De politie houdt uiteindelijk dertig mensen aan. De VN-rapporteur Nils Melzer voor marteling roept mensen op verslagen te sturen van gewelddadigheden door de politie.

 

Hij plaatst naar aanleiding van het politiegeweld de volgende tweet, waarin hij dus meldt dat dit een van de meest walgelijke scenes is sinds George Floyd in de VS. Hij vindt dat deze politieagenten vervolgd moeten worden wegens de misdaad van marteling. Dan verwijst hij naar de gewelddadigheden van de politie in Den Haag vorig jaar op het Malieveld.

De politie reageert dan met de mededeling dat de twee agenten die gewelddadig zijn geweest zullen worden vervolgd.

Blijkbaar heeft de politie niets van de ongeregeldheden in Den Haag geleerd, ze herhalen het geweld gewoon, maar nu in Amsterdam.

Ook komt een kritische noot uit de EU-hoek.

Nog meer reacties uit het buitenland op het politiegeweld.

Rob Vellekoop, 5 januari 2021

4 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Politie in het nou is……..?
  Staat gelijk aan….Nederlandsche Waffen SS-ers.

  Ik dank U!!

 2. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  De Nederlandse bevolking zit letterlijk en figuurlijk in de kou,want de gas is niet meer te betalen…het moet importeert worden
  van de USA….en zo ook dat hier de gas kraan dicht is gedraaid ivm die ARME MENSEN IN GRONINGEN!!
  Heb ik dan ook volle begrip voor,voor als je ziet hoe die al jarenlang diep in de chit zitten daar.

  Tot mijn grootste verbazing hoor ik dat de gas kraan weer open gaat voor de export(HET VIERDE DUITSE RIJK)….DUS NIET VOOR DE EIGEN BEVOLKING(HOE RANZIG KAN DIT BELEID WEL NIET ZIJN?)…die mogen meer gaan betalen of in de kou gaan zitten.

  VOLK!!!!!…..WIE EN WAT ZIJN WIJ NOU HIER EIGENLIJK IN DIT CORRUPTE MAFFIA LANDJE???

  Het wordt de hoogste tijd voor een—-staatsgreep/revolutie/het omverwerpen van deze elite graaiers en dictators en dit land terug nemen was ooit van ons was!!!

  Vroeger lag dit land in puin…toen had je de PVDA die voor het werk volk opkwam…nu is alles opgebouwd er val niets meet te bouwen en het is over genomen door de VVD LUI het graai kapitalisme!

  Hitler….ja….Hitler was schijnbaar een schot….jonge die kerel kan nog niet tippe aan de lui die nu het voor het zeggen hebben!!

  Ik dank U!

 3. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Burgerlijk ongehoorzaamheid of…..het voor zich zelf bepalen of je met 1 fakkel op een stopje gaat staan voor een deur???
  Pas maar op….dat het gehele volk niet met een fakkel op je stopje komt staan!!
  is dat wat….het zou zo maar kunnen gebeuren…ben je wel effen jarig!!!

  Als je dat hier in dit land dat niet zo mogen doen,ben je een eerste klas dictatuur geworden!!!
  Maar dan moet je ook NIET hypocritisch meer staan blèren in het Nederlands parlement dat je in een democratische rechtstaat leeft!

  ZO LAAT IK DAT NOU OOK EFFEN GEZEGD TE HEBBEN UIT HET VOLKS MOND!!

  Ik dank U!!

 4. Het is wel een mooie tijd om te zien wie er allemaal lid zijn van de NSB. Zo vindt Johan Derksen, afhankelijk van zijn judasloon bij de staatsomroep, het aantal ongevaccineerden “gevaarlijk groot”. Nu kan Johan Derksen net als veel andere Nederlanders kanker krijgen. Niet dat hij het hééft….maar hij kan het wel degelijk krijgen. En we weten het allemaal: kanker is een heel gevaarlijke ziekte, je kunt er de zorg mee overbelasten en dood aan gaan. Toch weigert Derksen zich prematuur te laten bestralen tegen kanker. Johan Derksen is dus een onbestraalde en het aantal onbestraalden in Nederland is al gevaarlijk groot. Dus kom op Johan, breng eens wat groen licht in de duisternis. Doe het voor elkaar!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.