De #boeren demonstreren door, maar heeft het voldoende impact?

Naast de demonstratie in Amsterdam van boeren, truckers en sympathisanten op zaterdag blijven de boeren doorgaan met actie voeren. Dat gaat de afgelopen week op verschillende manieren. Opvallende afwezige actievorm is de economische blokkade waar aanvankelijk de boeren mee begonnen en het land mee verlamden. Nu lijken het meer publieksvriendelijke promo-acties om de harten van de burgers te winnen.

Praten

Rutte neemt op maandag de aftrap met een bezoek aan Limburgse boeren, in zijn slipstream gevolgd door de NOS. Vorige week was hij ook al in Leusden op een evenementenlocatie die veel weg had van een boerderij. Echter verder dan het uitwisselen van informatie met een Limburgse veeboer komt het niet.

Toch is dit weer een belangrijke bijdrage aan zijn ‘verdeel en heers’-spel. De boeren zet je natuurlijk op deze manier tegen elkaar op, want Rutte zegt dat hij wil blijven praten.

Vanaf woensdag 20 juli zijn de boeren actief aanwezig op de van vier naar drie gereduceerde daagse van Nijmegen. Ze delen aan de wandelaars appels uit, zakdoeken en melk.
Aanvankelijk wilde de boerenorganisatie Farmers Defence Force met 500 trekkers uitrukken, maar dat weigerde de burgemeester van Nijmegen. Na bemiddeling door de rechter krijgen de boeren toestemming voor 1 trekker, 50 demonstranten en 1 koelwagen. De massamedia brengen deze ene trekker breed uitgemeten negatief in het nieuws, zoals we dat ondertussen van hen gewend zijn.

 

Bruls

Hiermee is burgemeester Bruls geslaagd in zijn poging om de boeren te dwarsbomen in hun slimme poging de internationale Vierdaagse als podium te gebruiken voor hun protest. Wel haalt Bruls bakzeil voor wat betreft een volledig verbod van demonstratie van de boeren tijdens zijn 4daagse.

De supermarktketens hebben zich dreigend uitgelaten naar de boeren. Ze dreigen met schadeclaims bij de boeren die hun distributiecentra blokkeren:”Een supermarkt heeft maar 1 naam en adres nodig om een rechtszaak te beginnen,”. De ketens beweren dat hun schade oploopt tot 45 miljoen aan misgelopen omzet.

Voorlopig lijken de supers nog geen rechtszaak aan te durven omdat ze niet kunnen inschatten wat de reactie van de burgers zal zijn. Voorlopig sympathiseert immers het grootste deel van de bevolking nog met de boeren.

Amsterdam

In Amsterdam komen op zaterdag enkele duizenden mensen op de been uit protest tegen het stikstofbeleid van Rutte en co. Volgens een van de sprekers, een veeboer uit Noord-Holland, op zitten boeren met onhaalbare (stikstof)normen waaraan ze moeten voldoen. Deze zijn honderd keer strenger dan de Duitse regering zijn boeren oplegt en zelfs tweehonderd keer strenger dan Denemarken.

Heel veel trekkers worden onderweg naar de hoofdstad tegengehouden door de politie. Met uitzondering van enkele trucks en trekkers die vroeg in de ochtend de Dam weten te bereiken. Normaal gesproken verzwijgen de massamedia dergelijke demonstraties. Nu meldt het AD rond 13 uur al dat er ‘enkele honderden demonstranten en een tiental trekkers’ zijn. Dat laatste is dus niet zo vreemd wanneer de politie de meeste heeft tegengehouden.

 

De organisatie houdt het echter op duizenden demonstranten. Zij zijn vrolijk uitgedost met veel omgekeerde vlaggen tijdens hun tocht door het centrum van Dam terug naar de Dam.

Hoe verder?

Menig boer zal zijn hoofd breken over de vraag hoe ze Den Haag kunnen vermurwen een ander beleid te gaan voeren. In Friesland zijn de boeren nog enigszins optimistisch doordat ze in gesprek zijn met provinciebestuurders die Haags beleid ook niet zo zien zitten.

In Nijmegen zijn de acties naar de wandelaars toe zeer publieksvriendelijk. Het heeft veel weg van een charme-offensief om de harten van de mensen te breken voor de boerenzaak. Het blijft echter de vraag of Rutte daarvan onder de indruk is.

En dan is er nog de internationale aandacht die de acties krijgen. Eigenlijk is de demo van 23 juli een uitnodiging naar de rest van de wereld om elkaar te steunen tegen de ‘groene agenda’ van VN/WEF. Wie weet maakt dit meer los in Den Haag dan alle blokkades bij elkaar.

Houd zicht op de acties van de Boeren, lees ons wekelijks overzicht

Rob Vellekoop, 23 juli 2022

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.