Met linux gaat je computer twee keer zo lang mee

Bijdrage van Wim landmeter*

Nog geen 1 procent van de computergebruikers wereldwijd gebruikt Linux als besturingssysteem in plaats van Windows of Apple. Toch kan je met Linux zonder problemen je pc langer gebruiken of je oude Windows-pc upgraden naar Linux. Dat scheelt je in ieder geval een keer de aanschaf van een nieuwe computer. Nog veel meer voordelen van Linux laat Wim Landmeter de monitor passeren.

Windows 11

Het wordt weer een jaar achter de schermen van diverse apparaten om de informatiehonger en natuurlijk ontspanning te stillen. Echter de informaticawereld is in beweging en de kans dat je het spoor bijster raakt is nu meer aanwezig dan in vorige jaren.

 

 

 

 

 

Sinds Windows 11 is geïntroduceerd zijn de problemen toegenomen. Hulpvragen aan ons adres moeten wij helaas afwijzen, maar we laten klanten niet in de kou staan.

‘Mijn software werkt niet meer, wat moet ik doen?’ Het antwoord is meestal niet naar tevredenheid, maar het is niet anders. ‘Koop het nieuw!’ Ook met randapparatuur zoals scanners, printers van de grote merken is dit de juiste oplossing. Leuk dat Windows en de android-telefoon zo populair zijn, maar helaas leidt het tot verwarring en vastlopers. Daarop volgend paniek, en dan worden wij gebeld. Wij promoten Linux en dan worden er vragen gesteld over Windows? Service staat bij ons bovenaan en ook de ondersteuning van dit open bron besturingssysteem.

Wist je dat een Linuxapparaat sneller en effectiever werkt dan een Windowssysteem?

 • Android een distributie is van Linux?
 • Linux in je eigen taal instelbaar is met slechts 1 druk op de knop?
 • Linux ook toegang heeft tot de playstore?
 • Linux een veel simpeler bediening heeft zonder dingen bij te kopen?
 • Linux en Windows/Apple naast elkaar te gebruiken zijn?
 • Linux geen gamecomputer is!
 • Je nauwelijks last hebt van virussen en malware op Linux?
 • Linux en smartphone goed samenwerken(via Google)?
 • Linux beter rekening houdt met jouw privacy?

Hoe simpel het is, vond ik terug op een blog. De vertaling van dit stuk plaats ik hieronder.

Ervaren

Mijn 70-jarige moeder gebruikt de afgelopen 21 jaar Linux op de desktop.

Mijn moeder wordt in februari dit jaar 70 en gebruikt al 21 jaar Linux op haar desktop. Mijn schoonmoeder is 65, ze gebruikt sinds 2015 Linux.

Ik adviseerde mijn moeder oorspronkelijk om te over te stappen van Microsoft Windows op de desktop naar Linux, omdat ik daarvoor ongeveer een keer per jaar naar haar appartement moest gaan om een schone installatie van Windows te doen. Dit kwam omdat Windows plotseling kapot was gegaan en niet meer werkte, of omdat alles ineens heel langzaam begon te worden. De klassieke Windows-problemen.

Dit waren de typische problemen met Microsoft Windows destijds en het was een patroon. In de bedrijven waar ik IT-ondersteuning deed, hadden we altijd een paar Norton Ghost-images van de nieuwste Windows-installatie rondslingeren, omdat iedereen wist dat Windows over ongeveer 6-12 maanden een nieuwe installatie nodig zou hebben.

Mijn moeder is geen ervaren programmeur of zo, ze is niet eens een gemiddelde computergebruiker en ze weet absoluut niet wat een terminal is. Integendeel, ze is soms best moeilijk om te helpen, omdat ze veel fouten maakt wanneer ze enige vorm van technologie gebruikt. Zoals het activeren van caps lock tijdens het typen van haar wachtwoord, of het indrukken van de verkeerde knoppen, en per ongeluk meerdere knoppen tegelijk indrukken, enz.

Prullenbak

Maar als ik haar vraag of ze zich de tijd herinnert dat ze Windows op de computer had, vervloekt ze het ding en noemt het “volslagen prullenbak”. Wanneer ze met iemand in haar gebouw of op straat praat en ze computerproblemen noemen, zegt ze dat ze Linux moeten gebruiken in plaats van Windows. En ik overdrijf niet.

Ze gebruikt haar computer dagelijks voor bankieren, e-mailen, online winkelen, browsen, printen, documenten schrijven, en dergelijke zaken.

Mijn schoonmoeder is nog minder tech-minded dan mijn moeder. Ze is 65 jaar en het type dat erg traag typt omdat ze bang is om fouten te maken. Ze begon ook met Windows toen ze haar eerste laptop kocht. Uiteindelijk moest ik ook ondersteuning voor haar doen, af en toe een herinstallatie van Windows en het verwijderen van virussen. Ik besloot haar ook Linux op te dringen en heb in al die jaren nog nooit een enkele klacht gehad. Ze gebruikt haar computer ook zowel om te bankieren, te browsen, te e-mailen en zelfs om te gamen.

Mijn moeder heeft in de loop van de jaren verschillende Linux-distributies geprobeerd, eerst begon ze met Ubuntu (ik denk dat het Ubuntu was), daarna Linux Mint en uiteindelijk op Debian, waar ze al vele jaren een zeer gelukkige gebruiker van is.

Mijn schoonmoeder heeft Linux Mint geïnstalleerd en heeft dat alleen gebruikt.

Manjaro

Ik heb andere familieleden en vrienden die ook alleen Linux op de desktop draaien. Ik zette mijn vrouw om naar Linux ongeveer een jaar nadat ze haar allereerste laptop kreeg, ze keek ook nooit achterom. Ze heeft Linux Mint, Ubuntu, Debian gebruikt en is uiteindelijk op Manjaro beland, wat haar favoriete Linux-distributie is.

Nu zou je kunnen denken dat dat allemaal komt omdat ze op mij kunnen terugvallen, maar dat is niet het geval. Ik stopte met hun computerondersteuning toen ze ophielden met Windows. Ze doen al hun dagelijkse werk zelf en gebruiken alleen Linux en de desktopervaring die de distributie naar keuze biedt!

In al mijn jaren van technische ondersteuning, in alle verschillende werkgebieden, heb ik geen enkel geval gezien waarin het niet voordelig was om van Windows naar Linux over te gaan, of we het nu hebben over servers of desktop.

De enige echte problemen waren gekomen vanwege een of andere software die ze hadden gekocht of ontwikkeld, waardoor ze afhankelijk waren geworden van op Windows.

Games

Gamen is een ander probleem op Linux. Het is niet onmogelijk om op Linux te gamen, maar er worden maar weinig games voor Linux gemaakt. En dit is een groot probleem, want het is een kwade cirkel. De grote game-ontwikkelingsbedrijven willen Linux niet ondersteunen omdat het een heel klein marktaandeel heeft, en NVIDIA’s driverondersteuning is niet vergelijkbaar met hun Windows-versie (NVIDIA is een bedrijf dat het echt verdient om volledig te worden geboycot). En gamers spelen geen games op Linux omdat er niet al te veel native games zijn.

En nee, Proton en Wine is NIET de oplossing, ze zijn een deel van het probleem. Proton en Wine helpen het Microsoft-monopolie op pc-gaming te verlengen! Wat we nodig hebben, is dat enkele van de grote game-ontwikkelaars enkele van hun grootste namen alleen op Linux uitbrengen , zonder enige ondersteuning voor Windows. Dit zal helpen het monopolie te doorbreken en ervoor zorgen dat gamers willen migreren naar Linux voor pc-gaming.

Hoewel het mogelijk is om veel Windows-games op Linux te spelen met Wine en/of Proton, raad ik het niet aan. Het is in de eerste plaats “een wonder” om Windows-games op Linux te laten draaien, het is verbazingwekkend hoe goed veel games draaien en presteren. Het is echter niet de bedoeling dat je Windows-games op Linux draait. Evenmin is het de bedoeling dat je PlayStation-games op Windows draait. Windows-games en Windows-applicaties zijn bedoeld om op Windows te draaien, niet op Linux.

Gratis

Als je geen hardcore gamer bent, maar gewoon je desktop of laptop gebruikt voor normaal werk, dan heb je absoluut niets te verliezen met Linux. Je zult er juist veel meer aan winnen. Het is niet alleen minder waarschijnlijk dat je ooit een virus op je computer krijgt, maar je zult ook genieten van betere prestaties, veel meer controle en meer keuzes voor veel toepassingen en bureaublad thema’s.

Alle gratis en open source software die je ooit nodig zult hebben, is slechts een enkele klik verwijderd van installatie op je computer via de ingebouwde pakketbeheerder. En je hoeft je nooit zorgen te maken over licenties of handmatig iets downloaden.

Toch is het in je voordeel als je wat tijd besteedt aan het maken van wat huiswerk voordat je begint met de overstap. Test dingen uit op wat oude hardware. Bestudeer en lees over pakketten, pakketbeheerders, bestandsextensies en bestandsformaten.

Nieuwkomers

Zoek plaatsen waar je mensen om advies kunt vragen, want veel Linux-gebruikers vinden het heerlijk om nieuwkomers in Linux te helpen. Dit alles zal de overgang helpen vergemakkelijken.

Toen ik destijds van Microsoft Windows naar Linux en BSD sprong, kocht ik een paar boeken en deed ik wat onderzoek voordat ik volledig aan mijn avontuur begon. Ik experimenteerde en verzamelde informatie en migreerde uiteindelijk.

Dat was nodig omdat zoveel anders is. Ik herinner me dat ik destijds alleen Windows-gerelateerde bestandsextensies kende, zoals .exe, .msi en zip-bestanden met de .zipextensie. Het woord “pakketten” was extreem verwarrend en het uitpakken van een tar.gzbestand en het compileren van de broncode, wat je toen veel deed (dat hoef je niet meer te doen), had voor mij weinig zin.

Als ik voorafgaand aan mijn avontuur niet wat huiswerk had gedaan, denk ik niet dat ik met succes had kunnen overstappen.

Last but not least, verwacht een kleine leercurve, het is niet steil, maar het is er. Je stapt toch over op een heel ander besturingssysteem.

Oh, en trouwens, als je een Android-smartphone hebt, heb je al een Linux-distributie

Bron

Door  W.H.Landmeter,
Voorzitter St Linux Kennis Computer Centrum

5 Comments

 1. Inderdaad beste Rob, linux is best een goede keuze op verschillend gebied. Kosten en kalmte….(geen virussen, zelfs geen “c”…haha 🙂 )

  Het is even een stap maken om het te doen, maar je kunt linux ook naast je oude Windows installeren.

  Die vraag komt naar voren (pop-up) tijdens de installatie

  Dan is het mogelijk om die stap wat geleidelijker te doen, daarbij is het mogelijk te switchen tijdens het inloggen tussen beide om te kijken of het je ligt.

  Bij deze een distrowatch om te kunnen kiezen, testen, informeren, als je een distro kiest dus een besturings systeem dan is deze meestal verbonden aan een forum alwaar je vragen kunt stellen als newbee over technische problemen, installatie-stappen e.d.

  https://distrowatch.com/

 2. “Die vraag komt naar voren (pop-up) tijdens de installatie.” Euh, nou, nee, niet echt. Er bestaat namelijk niet zoiets als “Linux” (dat is overigens alleen maar een kernel en geen compleet OS). Het eigenlijke OS, GNU/Linux komt in soorten en maten en de bovengenoemde vraag is zeer kenmerkend voor alleen maar een bepaalde groep distributies.

  Probeer eens OpenBSD.

 3. De meeste mensen zijn vergeten wat Microsoft heeft gedaan met goede mensen zoals Ian Murdock of Arfa Karim, of Remy Belvaux of Melissa Batton, Bill Gates is verhoord over wat hij bedoelde met mensen hun zuurstof afsluiten of wat het betekent dat mensen moesten lachen als de trekker werd overgehaald.

  De video staat op YouTube en duurt meer dan 10 uur, stop alsjeblieft met het steunen van een gewelddadig bedrijf.

  M.I.C.R.O.S.O.F.T.

  Murder
  Intimidation
  Corruption
  Rape
  Obfuscation
  Spyware
  Observation
  Fear
  Trauma

  Het is echt verdrietig, …

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.